Lunar, cheltuielile realizate de cuplurile cu copil mic in intretinere se ridica la 700-1.000 lei. Suma nu cuprinde amenajarea camerei copilului, cheltuielile pentru medicamente si nici taxa pentru lasarea bebelusului la cresa, ce nu este una de neglijat, deoarece ajunge la 1.120 de lei pe luna.
DEMOGRAFIE
Lunar, cheltuielile realizate de cuplurile cu copil mic in intretinere se ridica la 700-1.000 lei. Suma nu cuprinde amenajarea camerei copilului, cheltuielile pentru medicamente si nici taxa pentru lasarea bebelusului la cresa, ce nu este una de neglijat, deoarece ajunge la 1.120 de lei pe luna.
Fetita sau baiat? Brunet sau blond? Mai mic sau mai mare? Indiferent de sex, culoarea parului sau greutate, copilul nou-nascut are nevoie de o groaza de lucruri, care mai de care mai scumpe.
HAINUTE. Pentru inceput, pentru a iesi din maternitate, bebelusul are nevoie de scutece, bluzite, paturica, caciulite si de costumase. Cu cat hainutele sunt mai mici, cu atat sunt mai costisitoare. Astfel, un scutec din finet costa 7,5-12 lei, o fasa costa 5-7 lei, o bluzita costa 15-20 de lei, o salopeta costa 7-13 lei, iar pentru un costumas mai gros, pretul depaseste 40 de lei. Chiar daca bebelusii nu merg inca, au totusi nevoie de pantofiori. O pereche de ghetute variaza de la 20 de lei la 100 de lei, in functie de materialul din care sunt confectionate, dimensiunea si nu in ultimul rand magazinul de unde sunt achizitionate.
CAMERA COPILULUI. De regula, parintii se apuca de amenajarea camerei bebelusului cu mult inainte de venirea lui pe lume. Patutul, care are dimensiuni destul de reduse, costa intre 350 si 1.100 lei in functie de materialul din care este confectionat, are/nu are gratar reglabil, lenjerie, somiera reglabila etc. O lenjerie pentru patut costa 35-120 de lei, iar o perna pentru nou- nascuti variaza intre 28 si 90 de lei. Pretul unei mese de infasat variaza intre 100 si 650 de lei, un tarc costa 300- 500 de lei, iar un scaun de masa Happy Snack costa 430 de lei. Pentru supravegherea pe timpul noptii se poate utiliza o lampa de veghe pentru care putem plati de la 20 de lei la 300 de lei. Pentru protectia copilului, parintii vor achizitiona aparatori pentru colturi, care costa 10 lei, aparatori pentru prize, care costa 85 de lei, cleme pentru inchiderea dulapurilor, care sunt 17 lei s.a. Un dispozitiv de monitorizare ce detecteaza miscarile respiratorii si fiziologice prin saltea si le afiseaza prin semnal luminos sau sonor costa 470 de lei.
RELAXARE. Mamicile fac un ritual din imbaierea copilului |
Citește pe Antena3.ro
CRESA SAU BONA?
|
Persoanele care sunt nevoite sa se duca la serviciu si care au un bebelus dispun de mai multe variante pentru a-si lasa copilul pe maini bune. Cea mai raspandita solutie este angajarea unei bone sau apelarea la serviciile unei crese. Pentru angajarea unei bone vom plati peste 400 de lei pe luna, daca bona este permanenta, si 450-500 de lei pe luna daca aceasta vine opt ore pe zi. Cei care aleg sa-l duca la cresa particulara trebuie sa plateasca 800-1.200 de lei pe luna. Suma variaza in functie de orele pe care copilul cu varsta cuprinsa intre 1,5 si 3 ani le petrece la cresa. Astfel, pentru programul 8:00-14:00 suma este de 800 de lei pe luna, iar pentru 8:00- 18:00, taxa este de 1.170 de lei pe luna. "Avem grupe de opt sau zece copii, avem un psiholog si doi asistenti. Copiii au masa asigurata, somnul, ore de joaca, iar daca este nevoie de program special pentru interventii comportamentale, stimularea limbajului, servicii pediatrice, depistarea si corectarea deficientelor de dezvoltare fizica, acestea intra in pret", a spus Eugen Stan, manager al unei gradinite particulare.
|
CHELTUIELI SI IN TIMPUL SARCINII
|
Inca din prima luna de sarcina, mamele trebuie sa-si schimbe putin modul de viata. Pe langa vizitele regulate la cabinetul medicului de familie sau la specialisti, mamele trebuie sa se ingrijeasca cat mai bine pentru a duce la bun sfarsit sarcina. Inainte de a concepe si pe parcursul primelor 10-12 saptamani de sarcina, mamica trebuie sa ia cate 1-4 miligrame de acid folic zilnic, pretul pentru o tableta fiind de 40 de lei noi. In timpul sarcinii, gravida isi va cumpara carti din care sa afle despre ce trebuie sa manance si ce nu trebuie sa manance, despre cum se dezvolta fatul, despre exercitiile fizice care trebuie facute in timpul si dupa nastere etc. Pretul unei carti este de minimum 15 lei si maximum 50 de lei. De la trei luni, cand burta incepe sa se cunoasca, mamica este nevoita sa-si innoiasca garderoba. Pretul unui tricou pentru gravide este de 30-60 de lei, o pereche de pantaloni costa 30-70 de lei, o salopeta 120-160 de lei, costumasele de vara au preturi cuprinse intre 50 si 150 de lei. In plus, este recomandata utilizarea pantofilor cu toc jos. Dupa cinci, sase luni, mamele pot face, si este indicat sa faca, ecografie. Ecografia pentru abdomenul inferior este 80 de lei, iar pentru abdomenul superior 90 de lei. Daca mamica le face pe amandoua odata, beneficiaza de o reducere, daca se poate spune asa, deoarece plateste 160 de lei. Oana Savu, specialist al centrului World of Bodys din Capitala, le sfatuieste pe viitoarele mamici sa faca gimnastica inca din luna a treia de sarcina. O ora de gimnastica in centrele specializate costa 30 de lei si trebuie facuta cu acordul medicului. Pe tot parcursul sarcinii, mamica renunta la cafeina si la alcool.
|
DEPLASARE
| ||
|
SCRIETI-NE!
|
Asteptam comentariile dumneavoastra pe adresa de e-mail demografie@jurnalul.ro sau direct pe site-ul www.jurnalul.ro.
|