x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bebelusii sunt scumpi - Hainute, mancare, bani si jucarii pentru camera copilului

Bebelusii sunt scumpi - Hainute, mancare, bani si jucarii pentru camera copilului

de Elena Stan    |    15 Iun 2006   •   00:00
Bebelusii sunt scumpi - Hainute, mancare, bani si jucarii pentru camera copilului

Lunar, cheltuielile realizate de cuplurile cu copil mic in intretinere se ridica la 700-1.000 lei. Suma nu cuprinde amenajarea camerei copilului, cheltuielile pentru medicamente si nici taxa pentru lasarea bebelusului la cresa, ce nu este una de neglijat, deoarece ajunge la 1.120 de lei pe luna.

DEMOGRAFIE
Lunar, cheltuielile realizate de cuplurile cu copil mic in intretinere se ridica la 700-1.000 lei. Suma nu cuprinde amenajarea camerei copilului, cheltuielile pentru medicamente si nici taxa pentru lasarea bebelusului la cresa, ce nu este una de neglijat, deoarece ajunge la 1.120 de lei pe luna.

Fetita sau baiat? Brunet sau blond? Mai mic sau mai mare? Indiferent de sex, culoarea parului sau greutate, copilul nou-nascut are nevoie de o groaza de lucruri, care mai de care mai scumpe.

HAINUTE. Pentru inceput, pentru a iesi din maternitate, bebelusul are nevoie de scutece, bluzite, paturica, caciulite si de costumase. Cu cat hainutele sunt mai mici, cu atat sunt mai costisitoare. Astfel, un scutec din finet costa 7,5-12 lei, o fasa costa 5-7 lei, o bluzita costa 15-20 de lei, o salopeta costa 7-13 lei, iar pentru un costumas mai gros, pretul depaseste 40 de lei. Chiar daca bebelusii nu merg inca, au totusi nevoie de pantofiori. O pereche de ghetute variaza de la 20 de lei la 100 de lei, in functie de materialul din care sunt confectionate, dimensiunea si nu in ultimul rand magazinul de unde sunt achizitionate.

CAMERA COPILULUI. De regula, parintii se apuca de amenajarea camerei bebelusului cu mult inainte de venirea lui pe lume. Patutul, care are dimensiuni destul de reduse, costa intre 350 si 1.100 lei in functie de materialul din care este confectionat, are/nu are gratar reglabil, lenjerie, somiera reglabila etc. O lenjerie pentru patut costa 35-120 de lei, iar o perna pentru nou- nascuti variaza intre 28 si 90 de lei. Pretul unei mese de infasat variaza intre 100 si 650 de lei, un tarc costa 300- 500 de lei, iar un scaun de masa Happy Snack costa 430 de lei. Pentru supravegherea pe timpul noptii se poate utiliza o lampa de veghe pentru care putem plati de la 20 de lei la 300 de lei. Pentru protectia copilului, parintii vor achizitiona aparatori pentru colturi, care costa 10 lei, aparatori pentru prize, care costa 85 de lei, cleme pentru inchiderea dulapurilor, care sunt 17 lei s.a. Un dispozitiv de monitorizare ce detecteaza miscarile respiratorii si fiziologice prin saltea si le afiseaza prin semnal luminos sau sonor costa 470 de lei.

RELAXARE. Mamicile fac un ritual din imbaierea copilului

JUCARII. Pentru divertisment se poate monta in camera copilului un carusel casuta, ce poate fi achizitionat cu 171 de lei. Alte jucarii pentru copiii mici sunt cercurile cu bile, gen zornaitoare, care costa 15-50 de lei, papusile My Baby cu corp moale - 180 de lei, iar o jucarie pentru dentitie, refrigeranta, costa 12 lei.

METODE MODERNE. Mamicile moderne nu mai au de-a face cu vechile metode de infasat sau cu spalatul scutecelor. "Bine ca au aparut scutecele astea moderne. Cu scutecele vechi era un chin. Acum nu mai ai treaba. Banii dati pe pampers sunt bani dati cu folos", a explicat Paraianu Monica. De asemenea, nu se mai practica fierberea biberoanelor. Exista sisteme complete de sterilizare pentru biberoane si tetine, putand fi achizitionate cu 115 lei bucata. Un biberon simplu costa 15 lei, iar unul cu pompa pentru san costa 75 lei. O suzeta cu termometru digital costa 36 de lei, una din silicon costa 20 de lei, iar una din latex costa 5,5-6 lei bucata.

HRANA. Principalul aliment al copilului de pana intr-un an este laptele. Daca mamica este norocoasa si are lapte, este bine, daca nu, trebuie sa cumpere. O cutie cu lapte praf, care pentru un nou-nascut ajunge pentru trei-patru zile, costa 11-55 lei, adica 88-440 de lei pe luna. O cutie de Bebelac costa 11 lei, una de Milupa costa 30 de lei, iar una de Humana costa 55 de lei. Cu cat copilul creste, poate manca si altceva decat lapte, adica banane, mere cu biscuiti, cereale, piureuri etc. Banii cheltuiti pe mancarea copilului intr-o luna poate ajunge la 550-600 de lei. "Copilul poate sa nu primeasca laptele Bebelac. Atunci esti obligat sa cumperi ceva mai scump si mai bun, astfel incat copilul sa fie satul pentru a se putea dezvolta armonios. Se duc multe milioane lunar numai pentru hrana lor", a declarat Dumitru Gabriela.

IGIENA. Pielea copilului mic este mai subtire si mai delicata decat cea a unui adult, de aceea este indispensabila o igiena si o ingrijire aparte. O atentie deosebita trebuie acordata produselor folosite pentru igiena copilului. Trebuie sa aiba o cadita speciala pentru imbaiat, un sapun special pentru copii, un sampon si un ulei de baie, si bineinteles prosoape speciale. Un sampon sau un ulei de corp cu miere, cu musetel sau cu germeni de grau Johnson’s baby costa 9 lei, un sapun lichid pentru baie costa 10 lei, un sapun cu lotiune costa 2,5 lei, iar un pachet de servetele parfumate costa intre 10 si 18,5 lei.

CRESA SAU BONA?
Persoanele care sunt nevoite sa se duca la serviciu si care au un bebelus dispun de mai multe variante pentru a-si lasa copilul pe maini bune. Cea mai raspandita solutie este angajarea unei bone sau apelarea la serviciile unei crese. Pentru angajarea unei bone vom plati peste 400 de lei pe luna, daca bona este permanenta, si 450-500 de lei pe luna daca aceasta vine opt ore pe zi. Cei care aleg sa-l duca la cresa particulara trebuie sa plateasca 800-1.200 de lei pe luna. Suma variaza in functie de orele pe care copilul cu varsta cuprinsa intre 1,5 si 3 ani le petrece la cresa. Astfel, pentru programul 8:00-14:00 suma este de 800 de lei pe luna, iar pentru 8:00- 18:00, taxa este de 1.170 de lei pe luna. "Avem grupe de opt sau zece copii, avem un psiholog si doi asistenti. Copiii au masa asigurata, somnul, ore de joaca, iar daca este nevoie de program special pentru interventii comportamentale, stimularea limbajului, servicii pediatrice, depistarea si corectarea deficientelor de dezvoltare fizica, acestea intra in pret", a spus Eugen Stan, manager al unei gradinite particulare.

CHELTUIELI SI IN TIMPUL SARCINII
Inca din prima luna de sarcina, mamele trebuie sa-si schimbe putin modul de viata. Pe langa vizitele regulate la cabinetul medicului de familie sau la specialisti, mamele trebuie sa se ingrijeasca cat mai bine pentru a duce la bun sfarsit sarcina. Inainte de a concepe si pe parcursul primelor 10-12 saptamani de sarcina, mamica trebuie sa ia cate 1-4 miligrame de acid folic zilnic, pretul pentru o tableta fiind de 40 de lei noi. In timpul sarcinii, gravida isi va cumpara carti din care sa afle despre ce trebuie sa manance si ce nu trebuie sa manance, despre cum se dezvolta fatul, despre exercitiile fizice care trebuie facute in timpul si dupa nastere etc. Pretul unei carti este de minimum 15 lei si maximum 50 de lei. De la trei luni, cand burta incepe sa se cunoasca, mamica este nevoita sa-si innoiasca garderoba. Pretul unui tricou pentru gravide este de 30-60 de lei, o pereche de pantaloni costa 30-70 de lei, o salopeta 120-160 de lei, costumasele de vara au preturi cuprinse intre 50 si 150 de lei. In plus, este recomandata utilizarea pantofilor cu toc jos. Dupa cinci, sase luni, mamele pot face, si este indicat sa faca, ecografie. Ecografia pentru abdomenul inferior este 80 de lei, iar pentru abdomenul superior 90 de lei. Daca mamica le face pe amandoua odata, beneficiaza de o reducere, daca se poate spune asa, deoarece plateste 160 de lei. Oana Savu, specialist al centrului World of Bodys din Capitala, le sfatuieste pe viitoarele mamici sa faca gimnastica inca din luna a treia de sarcina. O ora de gimnastica in centrele specializate costa 30 de lei si trebuie facuta cu acordul medicului. Pe tot parcursul sarcinii, mamica renunta la cafeina si la alcool.

DEPLASARE
TRANSPORT. Parintii sunt atenti la siguranta copilului
Pentru a fi transportat mai usor, bebelusul are nevoie de carucior sau de ham. Un ham costa 18-40 lei, iar pentru un carucior pretul de pornire este de 200 lei, si poate ajunge pana la 2.600 de lei unul la care primesti si carucior de mana, si scaun special pentru masina. Mamicile moderne, care vor sa-si tina copilul la piept pe toata durata deplasarii, pot cumpara un marsupiu. Acesta costa 100-270 de lei bucata. Un alt obiect necesar pentru un bebelus este premergatorul. Pretul acestuia variaza intre 130-350 de lei, in functie de pozitiile reglabine si de dotarea cu jucarie sau nu.

SCRIETI-NE!
Asteptam comentariile dumneavoastra pe adresa de e-mail demografie@jurnalul.ro sau direct pe site-ul www.jurnalul.ro.
×
Subiecte în articol: special luna copilului copilul preţul costă