x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bilant provizoriu - Apa a luat noua vieti

Bilant provizoriu - Apa a luat noua vieti

de Radu Crivat    |    23 Iun 2006   •   00:00
Bilant provizoriu - Apa a luat noua vieti

Noua persoane au murit, iar alte sase sunt date disparute in urma ploilor puternice, insotite de grindina si descarcari electrice din ultimele zile.

Inundatiile care au afectat opt judete ale tarii au facut noua victime, dintre care sapte in judetul Bistrita-Nasaud, una din Maramures si una din Arad. Numarul persoanelor date disparute a scazut la sase, dupa ce cadavrul unei femei a fost descoperit sub o gramada de lemne din comuna Tarlisua. 626 de persoane au fost evacuate din calea apelor: 400 din Bistrita-Nasaud, 123 din Galati, 88 din Maramures si 15 din Salaj. Inundatiile provocate de ploile abundente in 87 de localitati, in timp ce la 15 dintre acestea accesul este ingreunat. Se inregistreaza 1.437 de locuinte avariate, 41 in pericol de prabusire si 36 distruse. Totodata, 1.747 de gospodarii si anexe gospodaresti sunt afectate, iar 162, distruse. Apele au mai afectat sase sedii de institutii, 78 de poduri, 448 de podete si traversari pietonale, 114 kilometri de drumuri comunale, 16 kilometri fiind inchisi circulatiei, si 76 de kilometri de drum judetean. Totodata, zece localitati au ramas fara energie electrica.

PRIORITATE. Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre, aflat la Bistrita-Nasaud, a precizat ca prioritatea autoritatilor este gasirea persoanelor disparute si deblocarea drumurilor de acces catre catune. Dobre a precizat ca in localitatile afectate a inceput vaccinarea antitetanos, iar in zona se afla un punct sanitar si ambulante permanent pentru a interveni in situatii de urgenta. O problema deosebita la care autoritatile lucreaza este restabilirea alimentarii cu energie electrica si a comunicatiilor telefonice in unele localitati. Ministrul Vasile Blaga a mai anuntat ca au fost luate deja masurile necesare pentru a se asigura adapost persoanelor cu locuintele afectate. "Oamenii din aceste zone sunt extraordinar de muncitori, iar actiunea administratiilor locale este de admirat. Cu ajutorul lor speram sa inlaturam efectele calamitatilor cat mai rapid", a spus ministrul.

PLOI IN NORD
In cursul zilei de astazi vor cadea cantitati importante de precipitatii in nordul, vestul si centrul tarii. Ploile vor atinge intensitatea maxima, urmand ca maine cantitatile de apa cazute sa fie mai mici in zonele Maramures, Transilvania si Oltenia. Din hartile cu prognoze pentru urmatoarele saptamani reiese ca in perioada 26 iunie-2 iulie vor fi probleme in zona de nord a tarii, dupa care vor urma precipitatii in limite normale. Prognozele pe urmatoarele sase luni arata ca pana in septembrie vor fi afectate Maramuresul, Crisana, centrul Transilvaniei si nordul Moldovei. (Radu Crivat)

PREVENIRE
Avand in vedere riscul pe care il reprezinta inundatiile pe teritoriul mai multor judete, Ministerul Sanatatii Publice a solicitat Autoritatilor de Sanatate Publica Judetene sa intensifice activitatile de informare a populatiei cu privire la masurile ce trebuie luate pentru prevenirea imbolnavirilor. Acestea sunt: sa consume apa imbuteliata sau fiarta si racita, sa pastreze o igiena individuala si alimentara riguroasa, sa evite automedicatia in situatia aparitiei unor simptome de boala diareica sau viroza respiratorie si sa se prezinte imediat la medicul de familie.
×
Subiecte în articol: eveniment