x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Blestemul

Blestemul

12 Dec 2004   •   00:00

DOMNITA BALASA
Fata lui Constantin Brancoveanu odihneste de aproape 300 de ani in locasul de cult care-i poarta numele: Domnita Balasa.
EUGENIA MIHALCEA

Domnita Balasa a ridicat in 1744 biserica care-i poarta acum numele. In curte, statuia printesei vegheaza
A asistat la decapitarea tatalui sau de la Constantinopol. Mai tarziu a ridicat o biserica in memoria fratilor si parintelui ucisi de turci. Una dintre cele sapte fete ale domnitorului Constantin Brancoveanu, Domnita Balasa, a mostenit din familie dragostea de arta, dar si de Dumnezeu. Astfel, mai de vale de castelele brancovenesti, pe malul stang al Dambovitei - tinand cont ca proprietatile se intindeau de-a lungul apei pana la Izvor - Balasa a inaltat in 1744, impreuna cu sotul ei, marele ban Manolache Lambrino, prima biserica, opera unui arhitect adus din vest. Legenda spune ca atunci cand s-a ridicat lacasul de cult si statuia din curte care guverneaza biserica s-a infaptuit si un blestem. Acesta spunea ca-i va lovi pe cei care vor incerca sa miste din loc cele doua puncte cheie ale ansamblului. Cel care a avut de gand sa transfere biserica si s-o ascunda intre blocuri a fost Nicolae Ceausescu. Soarta a facut ca blestemul Domnitei Balasa sa-l ajunga in ziua de Craciun din 1989.

LOCASUL DE CULT. Locatia s-a pastrat, dar in 1751, la scurt timp dupa ce a ramas vaduva, Balasa a ridicat la mica distanta o alta biserica, in stilul traditional al bisericilor din tara noastra, suficient de mare si incapatoare pentru toti credinciosii. Cat despre vechea ctitorie, s-a pastrat ca paraclis pana in anul 1871. Nici cel de-al doilea locas de cult nu a avut o soarta mai buna, tinand cont ca in urma cutremurului din 1838 a fost grav avariata si apoi inlocuita cu alta cladire de catre Safta Brancoveanu, care este si fondatoarea Spitalului Brancovenesc.

MARTORA. Nascuta in 1693, Domnita Balasa si-a petrecut copilaria in "Casa Coconilor Domniei Mele", dupa cum isi numise Constantin Brancoveanu proprietatea - aflata in actuala zona a Senatului a fost data in 1708 lui Manolache Lambrino, fiul lui Andronic dintr-o ramura a familiei tarigradene Rangabe. De copii n-au avut parte, singurii urmasi ai lui Brancoveanu fiind din partea primului baiat, Constantin. Impreuna cu sotul, Balasa a plecat la Constantinopol, la sfarsitul iernii, in 1714, trimisa de tatal sau cu un bogat alai sa o peteasca pe viitoarea nora a domnitorului, mireasa lui Radu. Aceasta era fata lui Antioh Voda Cantemir. Despre vestea mazilirii tatalui sau, Domnita a aflat a doua zi de Pasti, la 29 martie, dupa ce s-a intors de la Sfanta Liturghie. Iar turcii au avut grija sa o anunte personal, i-au golit casa de bijuterii, i-au luat toata averea si au inchis-o la temnita femeilor. Dintr-un raport al Fleischmann catre consiliul de razboi austriac, dupa cum scrie Constantin Gane in "Trecute vieti de doamne si domnite", reiese ca Domnita Balasa a luat bataie zile la rand pentru a spune unde este ascunsa averea familiei Brancoveanu. In schimb, printesa a ajuns impreuna cu mama ei la inchisoarea Edicule. Dupa ce la 15 august brancovenii au fost decapitati, sultanul a hotarat ca femeile trebuie sa fie sclave. Domnita Balasa, impreuna cu Doamna Maria si cumnata ei, au fost declarate roabe, nascute din parinti rebeli si internate in Seraiul Sultanului. Apoi, 7 luni au fost trimise la inchisoarea Bostangibasa, de unde au fost rascumparate la sfarsitul lunii martie 1715 pentru 100 de pungi de aur. In testament, Balasa si-a lasat toata averea unui azil pentru persoane in varsta.

.

.

TRAGEDIA FAMILIEI
Stanca Brancoveanu, o alta fata a lui Constantin Brancoveanu, a fost maritata cu Radu Beizade, ultimul Musatin, adus special de la Tarigrad pentru fata. Sarac lipit, dar baiat bun, Beizade a devenit la scurt timp un sot care traia din averea nevestei si care prinsese gustul vinului. Dar viata chinuitoare alaturi de el nu a fost de lunga durata, caci ultimul Musatin a fost ucis, iar vaduva Stanca s-a prapadit si ea repede, inca tanara, de ciuma, la Constantinopol.

NUNTILE DOMNESTI
Petrecerile la nunti tineau la curtile domnesti de la 1700 de la primul act, cel al petirii, si pana in zorii zilei, cand se aducea pe masa un cocos fript, intreg, cu penele pe el. Ritualul spunea ca una dintre rudele mirilor trebuia sa se ascunda sub masa si sa cante un "cucurigu". Cheful insa nu lua sfarsit decat atunci cand mesenii mancau tot cocosul si se bea ultima balerca de vin.

LOCASUL DE CULT BRANCOVENESC

Click pentru a mari imaginea
Biserica Domnita Balasa (foto) din Capitala a fost construita dupa planurile arhitectului Alexandru Orascu si este acum o cladire in stil neoromanesc. Picturile au fost executate de pictorii vienezi Kott si Rihofsky. La intrare sunt portretele ctitorilor Brancoveni, iar in interiorul locasului de cult se gasesc mormintele Domnitei Balasa si al printesei Zoe Brancoveanu, sotia domnitorului Gheorghe Bibescu. Monumentul funerar aflat in nisa din dreapta, unde odihneste Domnita, reprezinta "Intristarea" si a fost realizat de sculptorul Ion Georgescu.
×