DOMNITA BALASA
Fata lui Constantin Brancoveanu odihneste de aproape 300 de ani in locasul de cult care-i poarta numele: Domnita Balasa.
EUGENIA MIHALCEA
Domnita Balasa a ridicat in 1744 biserica care-i poarta acum numele. In curte, statuia printesei vegheaza
|
LOCASUL DE CULT. Locatia s-a pastrat, dar in 1751, la scurt timp dupa ce a ramas vaduva, Balasa a ridicat la mica distanta o alta biserica, in stilul traditional al bisericilor din tara noastra, suficient de mare si incapatoare pentru toti credinciosii. Cat despre vechea ctitorie, s-a pastrat ca paraclis pana in anul 1871. Nici cel de-al doilea locas de cult nu a avut o soarta mai buna, tinand cont ca in urma cutremurului din 1838 a fost grav avariata si apoi inlocuita cu alta cladire de catre Safta Brancoveanu, care este si fondatoarea Spitalului Brancovenesc.
MARTORA. Nascuta in 1693, Domnita Balasa si-a petrecut copilaria in "Casa Coconilor Domniei Mele", dupa cum isi numise Constantin Brancoveanu proprietatea - aflata in actuala zona a Senatului a fost data in 1708 lui Manolache Lambrino, fiul lui Andronic dintr-o ramura a familiei tarigradene Rangabe. De copii n-au avut parte, singurii urmasi ai lui Brancoveanu fiind din partea primului baiat, Constantin. Impreuna cu sotul, Balasa a plecat la Constantinopol, la sfarsitul iernii, in 1714, trimisa de tatal sau cu un bogat alai sa o peteasca pe viitoarea nora a domnitorului, mireasa lui Radu. Aceasta era fata lui Antioh Voda Cantemir. Despre vestea mazilirii tatalui sau, Domnita a aflat a doua zi de Pasti, la 29 martie, dupa ce s-a intors de la Sfanta Liturghie. Iar turcii au avut grija sa o anunte personal, i-au golit casa de bijuterii, i-au luat toata averea si au inchis-o la temnita femeilor. Dintr-un raport al Fleischmann catre consiliul de razboi austriac, dupa cum scrie Constantin Gane in "Trecute vieti de doamne si domnite", reiese ca Domnita Balasa a luat bataie zile la rand pentru a spune unde este ascunsa averea familiei Brancoveanu. In schimb, printesa a ajuns impreuna cu mama ei la inchisoarea Edicule. Dupa ce la 15 august brancovenii au fost decapitati, sultanul a hotarat ca femeile trebuie sa fie sclave. Domnita Balasa, impreuna cu Doamna Maria si cumnata ei, au fost declarate roabe, nascute din parinti rebeli si internate in Seraiul Sultanului. Apoi, 7 luni au fost trimise la inchisoarea Bostangibasa, de unde au fost rascumparate la sfarsitul lunii martie 1715 pentru 100 de pungi de aur. In testament, Balasa si-a lasat toata averea unui azil pentru persoane in varsta.
.
.
Citește pe Antena3.ro