x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bogdan Drăgoi, băiatul lui tata şi al lui Videanu

Bogdan Drăgoi, băiatul lui tata şi al lui Videanu

de Daniela Ivan    |    14 Feb 2012   •   21:00
Bogdan Drăgoi, băiatul lui tata şi al lui Videanu

La numai 32 de ani, Bogdan Dragoi are 6 ani de experienta in admi­nistratie, a absolvit cu Magna cum Laudae doua facultati in SUA si are un tata apropiat de generalul Victor Stanculescu si de Adriean Videanu. A fost numit in functia de consilier la Ministerul Integrarii Europene in aprilie 2006, cand avea varsta de 25 de ani.

Dupa numai patru luni, Bogdan Dragoi a fost avan­sat in functia de secretar de stat la Ministerul de Finante, unde a stat pana in noiembrie 2007. A trecut apoi pe la Primaria Capitalei, ca director ge­neral al Departamentului Econo­mic, in timpul mandatului lui Adriean Videanu, unde a stat pana in iunie 2008. Din ianuarie 2009, Bogdan Dra­goi s-a intors la Ministerul de Fi­nan­te, tot in functia de secretar de stat.

Tatal sau petrecea cu Videanu la Saint-Tropez
Traseul profesional, impresio­nant chiar si pentru un tanar care a absolvit doua facultati in SUA, se datoreaza si relatiilor pe care fami­lia sa le are.
Bogdan este fiul lui Dan Dragoi, om de afaceri puternic, dar discret, care la inceputul anilor ’90 a fost 'mana dreapta' a generalului Victor Stanculescu. Dupa schimba­rile politice din 1996, Dan Dragoi a devenit apropiat Partidului Democrat, aripa Adriean Videanu. Atat de apropiat, incat si-a facut concediul impreuna cu Videanu pe Coasta de Azur, la Saint-Tropez.

In vara anului 2007, ziaristii de la Can Can l-au surprins pe Adriean Videanu, pe atunci primarul general al Capitalei, cand se relaxa pe plajele de la Saint-Tropez alaturi de bunii sai prieteni Dan Dragoi, tatal actualului ministru de Finante, si de Bogdan Ionescu, tatal lui 'Sida', fostul prieten al Elenei Basescu.

Jaguar si 400.000 de euro in conturi
Bogdan are conturi curente si depozite bancare in lei in valoare de 1.106.000, echivalentul a circa 246.500 de euro, plus un cont curent in suma de 154.000 de euro, conform declaratiei de avere postata pe site-ul Ministerului de Finante. Secretarul de stat mai detine, singur sau impreuna cu familia, patru terenuri, din care trei in Bucuresti si unul in Calarasi, cumparate intre 2004 si 2005.

El mai are si un autoturism Jaguar pe care l-a cumparat in 2006. Dragoi are ceasuri scumpe in suma de 15.000 de euro, conform declaratiei de avere. Oficialul MFP a fost numit in 2010 in mai multe comitete si comisii (AGA, CIFGA, CSI) de conducere a unor importante companii la care statul este actionar: Transelectrica, Eximbank, CEC Bank, Fondul Proprietatea si AVAS. A ridicat in­dem­nizatii totale in valoare de 647.993 de lei in 2010, pentru participarea la aceste sedinte in care s-a stabilit strategia respectivelor companii. Una peste alta, asta inseamna ca secretarul de stat a ridicat 150.000 de euro, bani care insa au fost donati incepand cu mai 2010.

Asta inseamna ca, practic, in conturile lui Dragoi nu a intrat decat a patra parte din aceasta suma. Adica 37.500 de euro. Din Consiliul de Administratie de la Hidroelectrica si-a dat demisia anul trecut, fiindca era in conflict de interese cu functia de membru in Comitetul reprezentantilor la Fondul Proprietatea.
In perioada 2004-2006, Bogdan a fost actionar si vicepresedinte la Focus Sat, prima televiziune digitala din Romania, el ocupandu-se de vanzarea firmei catre UPC Romania. Dragoi detine 40% din actiunile firmei SC Toledo Rom SRL, care are inregistrat ca active un apartament echivalat la 60.000-80.000 de euro, conform declaratiei de interese, publicata pe site-ul Ministerului de Finante.

Succes in SUA
Bogdan Dragoi este artizanul ie­si­rii Romaniei pe pietele externe de ca­pital, iar recentul succes pe care l-a inregistrat pe piata americana il re­co­­manda ca un bun trezorier. Sub conducerea sa, statul nu a avut sincope in efectuarea de pla­ti. El a absolvit Tufts University, Flet­cher din Boston, Mas­sa­­chusetts, cu dis­tinctia Magna cum Laudae, fiind spe­cializat in Relatii Interna­tio­nale si Eco­no­mie. Dupa terminarea studiilor in strai­na­tate, el a lu­crat la Lon­dra si Bucuresti in pe­rioada 2002-2004 pentru gru­pul Inquam, cel care detinea Telemobil in Romania.

×
Subiecte în articol: special