x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Botulism de import

0
Autor: Dorian Cobuz Alexandru Boariu 19 Iul 2007 - 00:00
Botulism de import


Botulismul, boală considerată eradicată in Europa, a lovit recent Romănia. Pe căt de rar, botulismul este urmare a consumului fie a unor alimente de regulă de import, din afara UE, procesate industrial necorespunzător, fie a unor "produse tradiţionale", cum sunt murăturile sau diferitele alimente din carne, puse la conservat in propria gospodărie.


Dacă aţi măncat o conservă sau murături "de la bunica" şi incepeţi, brusc, să vedeţi dublu, nu mai puteţi ţine ochii deschişi, aveţi ameţeli, inghiţiţi cu dificultate sau aveţi gura uscată, muşchii slăbiţi etc., aveţi foarte multe şanse de a fi băgat in gură poate cea mai periculoasă otravă din lume.


BOALĂ RARĂ. Clostridium botulinum este o bacterie pe căt de rară, pe atăt de periculoasă. Ea produce o otravă puternică, despre care se spune că ar fi suficiente căteva sute de grame pentru a ucide intreaga populaţie a planetei. Din fericire, pe căt este de periculoasă, pe atăt este de rară această bacterie. Ea poate fi contractată prin alimente, de regulă prin cele conservate, dar şi prin răni, atunci cănd respectiva leziune este expusă contactului cu un mediu in care există aceşti spori. Aceste cazuri sunt insă foarte rare, pericolul cel mai mare reprezentăndu-l murăturile şi conservele de casă. Niculai Popărlan, directorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, explică şi de ce: "Este o bacterie foarte pretenţioasă, care are nevoie de anume condiţii pentru a apărea, cel mai frecvent in cazul mediilor alcalinizate. De aceea, orice aliment care prezintă modificări organoleptice trebuie imediat aruncat". Murăturile şi conservele care mucegăiesc sau işi schimbă gustul sub orice formă trebuie evitate. Ele nu sunt nepărat contaminate cu Clostridium botulinum, dar reprezintă medii in care se dezvoltă această bacterie.


PROCESATELE - RISC ZERO. In privinţa conservelor din comerţ, procesate industrial, lucrurile stau mai simplu. Tehnologiile actuale prevăd pregătirea alimentelor la temperaturi ridicate, precum şi reţete şi tehnologii care presupun reducerea la aproape zero a riscului de contaminare. Este foarte important insă ca atunci cănd cumpărăm o conservă, de orice fel, să ne asigurăm că aceasta nu prezintă semne de deteriorare, mai ales de bombare. Aceasta ar fi aproape singura cale in care o conservă din comerţ ar prezenta riscul de a fi contaminată cu botulism - accidentele survenite in timpul transportului cu trenul sau pe mare, depozitării etc., care să fi permis alterarea produsului. De reţinut insă că botulismul nu modifică gustul sau mirosul alimentelor. Astfel de modificări sunt semnale doar că acolo a apărut un mediu alcalinizat, adică condiţii in care ar putea apărea astfel de spori.


PERICOL - CONSERVE FĂCUTE PRIN GARAJE. Cele mai periculoase alimente sunt cele "procesate" ilegal, cu instalaţii improvizate prin garaje şi alte unghere ascunse de ochii instituţiilor abilitate de control. Deşi numărul lor s-a mai redus in ultimii ani, incă mai există astfel de instalaţii ilegale. Pe locul doi in această ordine de priorităţi se situează, aşa cum arătam, conservele importate din afara Uniunii Europene, cum sunt de exemplu conservele de peşte de calitate inferioară şi, ca urmare, extrem de ieftine, aduse pe diferite căi din Thailanda sau alte ţări asiatice. De exemplu, atăt cetăţenii din Bistriţa, căt şi cei din Brăila, care s-au imbolnăvit de botulism, au consumat conserve de ton din Thailanda.


Atunci cănd autorităţile au bănuit că boala a fost contractată de la vreo conservă, lotul respectiv a fost retras din vănzare. A fost şi cazul conservelor de peşte aduse din Thailanda. Analizele insă nu au identificat, cu certitudine, nici o cutie contaminată dintre cele analizate şi aflate in comerţ la acea dată. Dar şeful IISPV, Niculai Popărlan, crede că nu este exclus să fi avut de-a face cu cazuri singulare de contaminare, deci cu contaminarea doar a conservei consumate de cel care s-a imbolnăvit, şi nu cu contaminarea intregului lot de conserve aflat in comerţ. La răndul lui, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, de la Institutul "Balş", considera, la apariţia primelor cazuri care prezentau simptome de botulism, că este exclus ca analizele de laborator să infirme diagnosticul clinic, ceea ce s-a şi adeverit ulterior. Oamenii au fost trataţi şi, cu o singură excepţie, au supravieţuit şi s-au insănătoşit.



Ceva e putred in Thailanda



Că situaţia importurilor de conserve de peşte din Thailanda nu e prea "cuşer", reiese şi dintr-un apel oficial, lansat de reprezentantul unei firme imoportatoare, chiar pe site-ul ANSVSA, in data de 30 mai a.c: "Buna ziua, stimaţi domni/doamne! Firma la care lucrez importă conserve de peşte din Thailanda. Incepănd cu 1 mai 2007, a intrat in vigoare noul model de certificat de sănătate pentru importul produselor din peşte in UE. Modelul primit de la DSV este in limba engleză şi romănă, dar fără titlu. L-am transmis partenerilor thailandezi, dar autorităţile lor nu emit certificatele de sănătate pe acest tip de formular pentru că nu l-au primit pe cale oficială, deci de la autorităţile romăne.
Ei pot emite doar in limba engleză, aşa cum apare şi in directiva europeană, ceea ce deocamdată este acceptabil pentru doctorii din frontieră, dar cu traducere legalizată. Deci, rugămintea mea este de a lua măsuri in legătură cu această problemă, mai exact să fie trimis pe cale oficială formularul, in romănă şi engleză, al certificatului de sănătate pentru importul produselor din peşte in UE. Din păcate, această situaţie ne cauzează probleme cu partenerii externi. Cu mulţumiri, Simona Dragomirescu".



Siguranţă



In Romănia, la ora actuală, există o singură fabrică de conserve şi produse din peşte, şi anume cea de la Jurilovca, din judeţul Tulcea, aparţinănd unei firme private. Toate celelalte fabrici - de la Constanţa, Tulcea, Caracal etc. - au fost inchise in ultimii ani, rănd pe rănd, din varii motive. Construită pe baza unui proiect SAPARD, in valoare de căteva milioane de dolari, fabrica de la Jurilovca are două secţii ultramoderne: una de conserve - Danubiu Ro - şi una de diverse produse din peşte - Ecofish - , ambele acreditate de autorităţile romăne, dar şi de cele europene. "Avem acreditarea TUV-CERT de la Bruxelles, pentru trasabilitatea produselor, ISO 9001/2000, pentru siste-mul de management şi HCCP, pentru condiţiile de igienă şi siguranţa alimentelor", ne-a declarat directorul general al societăţii, Gabriel Dimoftache. Prin dobăndirea acestor acreditări, fabrica din Jurilovca poate exporta produsele sale in orice ţară din UE. "Nu am avut niciodată probleme cu produsele noastre şi nici nu am avea cum, pentru că intreg procesul tehnologic este unul de ultimă oră in domeniu, de la preluarea materiei prime pănă la sterilizarea şi ambalarea produselor", a precizat directorul general Gabriel Dimoftache.



Cum ne ferim



Ce trebuie să facem pentru a evita riscul de a consuma alimente contaminate ne-a explicat Niculai Popărlan , directorul IISPV: orice alimente conservate, chiar şi cele din cutii ermetice, trebuie fierte inainte de consum; in cazul preparării conservelor in casă, după preparare acestea trebuie sterilizate prin fierbere timp de o oră, trei zile succesive şi inchise ermetic; conservele de legume sau murăturile cu mucegaiuri la suprafaţă nu se vor consuma, deoarece dezvoltarea mucegaiurilor scade aciditatea şi creează condiţii de germinare şi multiplicare a sporurilor botulinici; conservele bombate sau cu modificări de miros se vor exclude din consum.
Citeşte mai multe despre:   special,   peste,   conserve

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Contrabanda cu țigări a înflorit la sat

Contrabanda cu țigări a înflorit la sat
Țigări de contrabandă, păzite cu câini periculoși, au ajuns în mai multe comune din Argeș. Ofițerii de la Combaterea Criminalității Organizate au descoperit că, timp de un an de zile, zeci de mii de baxuri...

Copiii nu au cu ce să ajungă la școlile din mediul rural

Copiii nu au cu ce să ajungă la școlile din mediul rural
Anul școlar a debutat cu stângul, din punct de vedere al transportului elevilor la școli și licee. După ce aproape i-a falimentat pe transportatori, anul trecut, Guvernul încă nu înțelege de ce unii dintre ei...

Un nou scandal în educație, generat de Ministerul Sănătății

Un nou scandal în educație, generat de Ministerul Sănătății
În prima săptămână de școală din sistemul preuniversitar se revoltă deja cadrele didactice. Sindicatele din învățământ anunță că vor da statul în judecată pentru decizia de a le cere cadrelor didactice...

România nu poate rezista mai mult de 14 zile în fața frigului

România nu poate rezista mai mult de 14 zile în fața frigului
Agenda publică este acoperită de panica facturilor mari la gaze naturale. Există însă vești și mai îngrijorătoare pentru perioada următoare și care fac referire la asigurarea efectivă a gazelor naturale în s...

Afaceri pe bani publici, antamate în valul doi, finalizate în valul patru. Pe ce mai sparg banii instituțiile statului

Afaceri pe bani publici, antamate în valul doi, finalizate în valul patru. Pe ce mai sparg banii instituțiile statului
Galerie Foto Mai multe instituții publice, unele extrem de vizibile în planul politic al perioadei pe care o traversăm, se întrec în achiziții care mai de care mai interesante. Vorbim despre Consiliul Superior al Magistraturii,...

Pacienții cu COVID, plimbați din nou între spitale

Pacienții cu COVID, plimbați din nou între spitale
Deși, începând din luna martie a acestui an, spitalele din România nu mai sunt împărțite în COVID și non-COVID, conform Ordinului MS 434/2021, pacienții cu COVID-19 aflați în stare critică au început să...

Noul „munțoman” vrea iluminat stradal pe potecă și dozatoare cu apă pe vârf

Noul „munțoman” vrea iluminat stradal pe potecă și dozatoare cu apă pe vârf
Galerie Foto Salvamontiștii argeșeni au fost certați de tatăl unei tinere că traseul montan pe care îl parcurgea fiica lui nu era iluminat. În jur de 10 apeluri a dat omul, atât la 112, cât și la Dispeceratul Național...

Angajații CJ Suceava, puși să învețe cum stă treaba cu planificarea strategică 

Achizițiile trăsnite au devenit un sport național când vorbim despre administrațiile locale. De la an la an, tot mai inventivi, edilii găsesc cele mai ingenioase contracte pentru a sifona banii publici, fie pentru...

“Alba-neagra” cu funcții guvernamentale, după ruperea Coaliției. Violeta Vijulie s-a reîntors la conducerea ANFP, în locul USR-istului care a înlocuit-o

“Alba-neagra” cu funcții guvernamentale, după ruperea Coaliției. Violeta Vijulie s-a reîntors la conducerea ANFP, în locul USR-istului care a înlocuit-o
Pe toate vocile, comunicatorii PNL susțin că singura soluție pentru România este refacerea Coaliției de „dreapta”, alături de cei de la USR-PLUS. Iar una dintre aceste voci care militează pentru o împăcare p...

Campionat de atacuri la adresa lui Iohannis, din zona anti-PSD. În Parlament, moțiunea USR și AUR, blocată

Campionat de atacuri la adresa lui Iohannis, din zona anti-PSD. În Parlament, moțiunea USR și AUR, blocată
Galerie Foto De la declanșarea crizei politice, atacurile venite dinspre USR-PLUS către foștii parteneri de guvernare de la PNL – aripa „Cîțu” s-au mutat și către Palatul Cotroceni, iar, în ultimele zile, aceste atacuri...

Cel mai mare distribuitor de gaze din România îi are ca administratori pe secretarul de stat în Ministerul Economiei și pe soția fostului președinte PMP

Cel mai mare distribuitor de gaze din România îi are ca administratori pe secretarul de stat în Ministerul Economiei și pe soția fostului președinte PMP
Prim-vicepreședintele Biroului Permanent al Partidului Național Liberal, care ocupă și funcția de secretar de stat în Ministerul Economiei, Daniela Nicolescu, a fost numită, la propunerea Ministerului Energiei,...

Ultimul tun. Ministerul Sănătății a angajat firma liderului PMP Ilfov să elaboreze ghidurile și protocoalele pentru transplant

Ultimul tun. Ministerul Sănătății a angajat firma liderului PMP Ilfov să elaboreze ghidurile și protocoalele pentru transplant
Galerie Foto Cu aproximativ două săptămâni înainte ca USR-PLUS să iasă de la guvernare. Ministerul Sănătății a atribuit un contract de peste 400.000 de euro pentru elaborarea de ghiduri și protocoale aferente...
Serviciul de email marketing furnizat de