SPECIAL / ANCHETA
Opere atribuite lui Brancusi au devenit monede forte de schimb. Gruparea care opereaza cu astfel de "opere" face "afaceri" de zeci de miliarde, gajand lucrari considerate "pietroaie" de catre cunoscatori. Mai mult, se pare, "Gruparea Brancusi" actioneaza sub protectia unor functionari din Politie si Parchet.
Piata operelor de arta este zguduita de cativa ani de o grupare de temut care deruleaza afaceri de zeci si zeci de miliarde de lei cu ajutorul unor sculpturi pe care le atribuie lui Brancusi. Degeaba sculptori de talie mondiala acuza ca in cele mai multe cazuri avem de-a face cu falsuri, degeaba exista plangeri penale. Oameni din Politie si Parchet lasa impresia ca nu au decat rolul de a proteja "Gruparea Brancusi".
EUGEN CIUFU, GABRIEL BURLACU
"SARUT". Desi este expertizat, "pietroiul" din imagine nu este considerat de catre cunoscatori a fi semnat de Brancusi. El a costat peste zece miliarde de lei
|
STRATEGIE. Exista numeroase persoane care ar putea depune marturie in fata autoritatilor despre modul de operare al gruparii. Cum institutiile statului nu par a fi prea interesate, ba dimpotriva sunt unii care, se pare, tin dosarele in sertare, vom prezenta cateva astfel de marturii. Pe scurt, aflam ca se incearca autentificarea unor opere care se vor a fi "semnate" de Brancusi, prin prezentarea acestora in diferite carti sau cataloage. Aceste carti, coroborate cu o expertiza realizata de un controversat evaluator, reprezinta certificatul de autenticitate a operelor brancusiene.
PLANGERE. Sculptorii brancusologi acuza faptul ca, pe fondul manevrelor gruparii respective, nu exista expertize internationale care sa nu mai lase nici un loc de comentarii, fapt pentru care, in momentul de fata, colectionarii se feresc sa mai achizitioneze opere de-ale lui Brancusi de frica falsurilor. Patronul unei firme barladene, care se considera victima a acestei grupari, a apelat la Jurnalul National, exasperat fiind de indolenta autoritatilor, recte Politia si Parchetul. Unul dintre cei care au intrat in contact cu aceasta grupare este Ionel Curelaru, patronul firmei barladene SC Donalucii SRL. Dupa parteneriatul cu Bogza, Ionel Curelaru a devenit "fericitul" depozitar a doua "pietroaie", dupa cum el insusi se exprima, atribuite lui Brancusi, dar cu care nu are ce face. In schimb, banii pierduti se ridica la peste 10 miliarde de lei.
Citește pe Antena3.ro
BRANCUSI CA MONEDA DE SCHIMB. In favoarea societatii faptuitorilor am emis si doua file CEC si anume: BB 300, Nr. 00799727 si BB 300, Nr. 00799728, in valoare de cate 2 milioane fiecare, file CEC scontate la Banca UNICREDIT Bucuresti. In aceste conditii, am avut mai multe discutii telefonice si personale cu cei doi faptuitori, care s-au obligat sa-mi restituie toata suma cu care am fost prejudiciat.
ACTE BANCARE FALSIFICATE? Faptuitorii au emis doua file CEC in favoarea societatii noastre, cu scadenta de plata la data de 12 mai 2003, data la care aceste CEC-uri au fost refuzate la plata pentru lipsa disponibil in cont. In aceasta modalitate, faptuitorii au comis fapta prevazuta si pedepsita de art. 215, alin. 1 si 4 din Codul Penal, prejudiciul ridicandu-se la suma de 10.326.626.170 de lei. Societatea noastra a fost de buna-credinta pana la capat, am crezut cu adevarat ca asociatii nostri se confrunta cu probleme financiare si am efectuat un credit bancar la BCR, sucursala Barlad, conform contractului de credit nr. 99, din 6 mai 2003, in valoare de 7,2 miliarde de lei, cu termen de rambursare de 60 de zile. Acest credit a fost garantat (de catre oamenii lui Bogza - n.r.) cu un teren, in comuna Stefanesti, judetul Ilfov, in suprafata de 59.427 mp, proprietatea girantului Sandu Mioara, teren cu nr. cadastral 302, in valoare de 10.132.778.916 de lei si valoare admisa de 8.106.223.133 de lei. Se pare ca si in acest caz am fost inselati, deoarece in acest moment se invoca faptul ca terenul nu apartine numitei Sandu Mioara, ci altui proprietar. Am mai aflat ca intreaga cantitate de grau pe care asociatii nostri au importat-o au vandut-o societatii SC Vadoimpex SRL din Bucuresti, la un pret mic, iar aceasta societate datoreaza pentru graul achizitionat de asociatii nostri suma de 1,3 miliarde de lei, suma care de fapt reprezinta o parte din prejudicial suferit de societatea noastra. IN DREPT invocam prevederile art. 222 din CPP si prevederile art. 215, 289, 292 din CP", isi incheie plangerea penala Ionel Curelaru.
.
.
Expertiza
"BUFNITA". O alta "opera" atribuita lui Brancusi, asupra careia nu exista nici o expertiza, dar care a fost folosita drept gaj
|
A FI SAU A NU FI. In fine, conform expertizei, ai putea sa juri ca ai de-a face cu cel putin o statueta autentica de-a lui Brancusi, desi proprietarul lor, Bogza, nu mai pare azi atat de sigur, din moment ce se nu se mai afla in posesia sa. Din expertiza respectiva aflam ca este vorba de "o sculptura din calcar, intitulata "Sarutul", semnata la baza "C. Br", avand dimensiunile: h=18, 5 centimetri; latimea - 13 centimetri si grosime de 9 centimetri - este o opera autentica a sculptorului Constantin Brancusi, executata aproximativ in 1912. Aceasta opera poate fi considerata ca facand parte din seria celebra a Saruturilor de diferite formate, fiind apropiata prin materialul din care este executata si prin forma stilistica de sculptura Sarutul, aflata in Muzeul de Arta de la Craiova.
Avand in vedere ultimele vanzari ale unor lucrari de Brancusi la casa de licitatie Christieâs - New York, precum si cataloagele internationale cu vanzari de sculpturi ale lui Constantin Brancusi, anume: Adec si Akoun, precum si vanzarea-record a sculpturii Danaida - bronz de Bvrancusi, la suma de 18 milioane de dolari americani, in licitatia de la Christieâs - New York 2002, in consecinta, prezenta sculptura poate atinge intr-o licitatie internationala suma de 5 milioane de dolari americani, lucrarile in calcar de Brancusi fiind in general mai bine platite decat cele in bronz. Lucrarea a fost expertizata prin consultarea urmatorilor experti de arta si brancusologi: academician Vlaicu Ionescu (New York), prof. univ. dr. Dan Smantanescu (prieten cu sculptorul Brancusi), prof. univ. dr. Nicolae Georgescu".
AMANUNTE. Expertiza este semnata la data de 7 martie 2002, in timp ce unul dintre cei consultati spre autentificare, acad. Vlaicu Ionescu, a decedat la 22.02.2002. Este unul dintre numeroasele amanunte interesante vizavi de expertizele facute pentru piesele lui Bogza, amanunte pe care le vom detalia intr-un numar viitor.
.
.
Bogza: "Nu sunt expert in arta!"
Adrian Bogza a raspuns solicitarii noastre de a-si expune punctul de vedere, desi a depasit cu cateva zile termenul pe care ni l-a inaintat in scris. Desi este vizibila tendinta de "spalare pe maini", nu le vom comenta, ci doar vom spicui din ele, intervenind, pe alocuri, cu trimiteri la documentele aflate in posesia noastra.SI CU ASTA BASTA. Asadar, trecand peste datele tehnice ale afacerii cu grau, afacere in care Politia ar trebui sa verifice situatia filelor de CEC fara acoperire si acuzatia de falsificare a unui document bancar si ne vom raporta strict, ne vom limita la a prezenta situatia celor doua statuete pe care Bogza le-a lasat in gaj lui Curelaru, pentru datoria de peste 10 miliarde de lei. In acest sens, Adrian Bogza sustine: "Am acceptat sa-i dau in gaj domnului Curelaru doua statuete pe care dansul le-a solicitat, cu documentele insotitoare pe care le-am avut, eu nefiind expert in arta si nepronuntandu-ma in nici un fel. In acest fel s-a incheiat, la insistentele domnului Curelaru, o conventie notariala prin care se stipula ca daca pana la data de 14.08.2003 nu se reuseste recuperarea banilor din Bulgaria si remiterea cotei parti care a constituit contributia SC Donalucii SRL sa se dea in plata cele doua statuete, "in acest fel considerandu-se stinsa orice datorie a SC Delta Agro Intâl SA catre SC Donalucii SRL. (â¦) Din partea noastra, prin tot ce am facut, am executat tot ce a trebuit, conform obligatiilor noastre. Lipsa de fonduri a compromis o afacere care putea sa aduca milioane de euro profit. SC Donalucii este vinovata de nerealizarea acestuia. Fac precizarea ca nu am folosit statuete drept garantie pentru obtinerea unor sume de bani si nu am obtinut nici o suma de bani in acest mod", sustine Adrian Bogza.
.
.
ROLUL SECURITATII ANILOR â50
|
Epopeea operelor contrafacute atribuite marelui sculptor Constantin Brancusi dateaza, zic cunoscatorii creatiei artistului, inca de la inceputul anilor â50, cand noua putere comunista a pus in practica, prin "organele" abilitate o campanie de denigrare a operei brancusiene in lume. Acest lucru este amintit chiar de Grid Modorcea, in lucrarea "Apocalipsa dupa Brancusi". Autorul precizeaza faptul ca in acea perioada securitatea a primit ordin sa produca asa-numitii "brancusei", cat mai multi pui asemanatori cu operele consacrate ale lui Brancusi. Astfel, cioplitori de ocazie au fost angajati in aceasta munca sisifica. Piata neagra a operelor de arta a fost discret, subtil invadata cu aceste kitchuri. Asa s-a compromis marele artist. O dovada indubitabila in acest sens este falsul "Tolstoi".
|
.
Nu ratati!
|
In ziarul de maine cititi noi dezvaluiri despre afacerile "Gruparii Brancusi", derulate sub privirile ingaduitoare ale Politiei si Parchetului.
|