x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bucurestenii nu s-au inghesuit la urne

Bucurestenii nu s-au inghesuit la urne

03 Apr 2005   •   00:00

Prezenta la urne ieri in Bucuresti, pana la ora 17:00, a fost de 16,29% din cei 1.763.040 de locuitori ai Capitalei cu drept de vot. Datele au fost obtinute pe un esantion de 186 de sectii.

  • de GABRIELA ANTONIU, ARTHUR SUCIU
  • EVENIMENT/ALEGERI

  • ABSENTEISM. "Startul" slab inregistrat la vot - 2,25% la ora 10:00 - creeaza premisele confirmarii opiniilor unor analisti ca doar 30% din bucuresteni se vor prezenta la urne

  • Radu Opaina a optat pentru o viata mai buna
  • Vanghelie a invocat divinitatea
  • Adriean Videanu a venit la urne cu sotia si un alai liberalo-pedist
  • Presedintele Traian Basescu, vot fara declaratii
  • Indemn la ratiune
  • Sorin Oprescu: "Votez primarul care este"
  • Laude de la Nastase

    La primul tur al alegerilor locale din 6 iunie 2004, prezenta a fost de 28,21%.

    Din estimarile Institutului National de Statistica, in Sectorul 1 prezenta la vot era de 19,34%, calculata pe un esantion reprezentativ de alegatori inscrisi pe listele permanente (fata de 31,68, in 2004), in Sectorul 2 - 16,74% (fata de 27,58%), in Sectorul 3 - 13,96% (fata de 24,58%), in Sectorul 4 - 15,49% (fata de 27,77%), in Sectorul 5 - 15,15% (fata de 28,82%), iar in Sectorul 6 - 17,95 (fata de 27,41%). Cum vinerea trecuta a izbucnit o disputa la Biroul Electoral Municipal (BEM) privind data organizarii celui de-al doilea tur de scrutin, deoarece la stabilirea calendarului electoral Guvernul nu a luat in calcul aceasta posibilitate, vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente, Ionel Flesariu, a venit cu precizari.

    10 APRILIE. Turul doi de scrutin pentru alegerea primarului municipiului Bucuresti trebuie sa aiba loc, potrivit legii si daca va fi cazul, la data de 10 aprilie, a declarat Flesariu, sambata, pentru Mediafax. El a precizat ca in cazul scrutinului din municipiul Bucuresti este vorba de alegeri partiale, deoarece acesta nu vizeaza alegerea primarilor de sector, a Consiliului General, iar alegerile pentru desemnarea primarului general se desfasoara inainte de expirarea mandatului de patru ani al primarului ales al Capitalei.

    TERMEN VALABIL. Potrivit Legii 67/2004 privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale, in cazul alegerilor partiale termenul prevazut de lege pentru turul doi de scrutin (de doua saptamani) se reduce la jumatate (o saptamana). Vicepresedintele AEP a precizat ca acest termen este valabil nu numai pentru Bucuresti, ci si pentru toate circumscriptiile din tara in care ar urma sa fie organizat al doilea tur de scrutin.

    VOT PENTRU COPII
    Candidatul independent pentru functia de primar general al Capitalei, Ralu Filip, a votat ieri la Colegiul National "Gheorghe Lazar". "Am votat pentru ca viata si sanatatea copiilor nostri sa fie mai bine protejate impotriva politicii si intereselor clientelare din administratia publica", a declarat Ralu Filip. El a criticat atitudinea dezinteresata a presei scrise fata de campania electorala, care, in opinia sa, a generat absenteismul la urne. Ralu Filip a apreciat insa ca "singura campanie a fost in audiovizual".

    Radu Opaina a optat pentru o viata mai buna

    Radu Opaina (foto), candidatul Partidului Umanist din Romania, si-a exprimat dreptul de vot ieri dimineata la Scoala nr. 124 din sectorul 5. Impreuna cu sotia si fiul, Opaina a ajuns la sectia de votare la cateva minute dupa ora 10:00. La iesirea de la urne, candidatul PUR a apreciat ca, pentru locuitorii Bucurestiului, ziua de 3 aprilie reprezinta un moment in care, prin votul lor, au ocazia sa decida destinul Capitalei pentru urmatorii trei ani. Aratand ca acesta este momentul in care "bucurestenii au ocazia sa isi impuna puterea", el a declarat ca isi doreste ca toti locuitorii Capitalei sa aiba o viata mai buna, cu nevoi mai putine. Vorbind despre corectitudinea alegerilor, Radu Opaina a sustinut ca, si in cazul alegerilor pentru Primaria Capitalei, "interesele politice isi vor spune cuvantul inaintea intereselor oamenilor". Totodata, candidatul PUR a aratat ca, indiferent de rezultatul votului, el isi va continua activitatea in cadrul partidului, avand in vedere ca este nevoie de o reforma a clasei politice. (Aniela Nine)

    OPTIUNE
    Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Daniela Popa (PUR), si-a exprimat ieri votul la Scoala nr. 81 din Sectorul 3. "Am votat pentru un Bucuresti curat, pentru un Bucuresti bine organizat si dezvoltat din punct de vedere arhitectural si, de ce nu, pentru un Bucuresti cu o administratie care sa tina seama de nevoile si de cerintele cetatenilor sai", a declarat Daniela Popa.

    Vanghelie a invocat divinitatea



  • de MONICA IORDACHE

  • CANDIDATUL PSD. Marian Vanghelie a venit foarte optimist la vot
    Candidatul PSD pentru functia de primar general, Marian Vanghelie, a votat ieri-dimineata la Colegiul National "Cantemir Voda", unde a venit cu sotia si fiul sau. Vanghelie a fost "escortat" de directorul de campanie, senatorul Sorin Oprescu, si seful PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu. Echipa de pesedisti a venit la sectia de votare pe jos, Vanghelie si alaiul facandu-si aparitia, in pas de plimbare, pe Bulevardul Dacia. La intrarea in colegiu, l-a intampinat pe Vanghelie un grup de vreo 50 de tineri care au inceput sa-l aplaude si despre care candidatul PSD a spus ca sunt simpatizanti care au participat la campania sa electorala. Desi a venit si sotia lui Vanghelie, aceasta nu a votat. "Este mai emotiva si nu vrea sa voteze de fata cu presa", i-a justificat sotul abtinerea.

    CURATENIE. In privinta planurilor sale, Vanghelie e transant: "Sunt sigur, cu ajutorul lui Dumnezeu, o sa se rezolve multe lucruri in Bucuresti". Intrebat care va fi primul lucru pe care il va face daca va fi ales primar al Capitalei, Marian Vanghelie a spus ca va face "curatenie si la propriu si la figurat, in primarie si in Bucuresti". In fata liceului, adica acolo unde candidatul PSD dadea declaratii presei, tronau mandre, la o distanta flagrant de mica fata de sectia de votare, doua panouri publicitare, unul cu Vanghelie, celalalt cu Videanu. Chestionat pe seama acestei ilegalitati, Vanghelie a gasit rezolvarea: al lui nu e in fata scolii, "e paralel, pe partea cealalta", in schimb, al lui Videanu e prea aproape si trebuie dat jos! Daca Vanghelie a invocat divinitatea in sprijinul unui eventual mandat de primar pe care l-ar obtine, nici Oprescu nu s-a lasat mai prejos. "De la momentul ‘90 pana acum am ascultat numai povesti, poate da Dumnezeu ca din momentul acesta sa nu mai ascultam povesti, sa vedem fapte", a afirmat el.

    Adriean Videanu a venit la urne cu sotia si un alai liberalo-pedist



  • de OANA STANCU

  • CANDIDATUL ALIANTEI. Adriean Videanu s-a abtinut sa faca previziuni in ceea ce priveste invingatorul
    Candidatul Aliantei D.A., Adriean Videanu, a venit la vot impreuna cu sotia, Miorita, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, si el alaturi de sotia, Ioana, si un alai liberalo-pedist care s-a adaugat celui din curtea Grupului Scolar Timpuri

    Noi din Calea Dudesti: ministrul Culturii, Mona Musca, cel pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, primarul sectorului 3, Liviu Negoita, seful de campanie, Ludovic Orban, democratii Alin Albu si Silvian Ionescu, membri ai staff-ului de campanie etc. "Am venit insotit de prietenii mei si am votat cu speranta ca, unindu-ne fortele, putem sa facem marile transformari de care Bucurestiul are nevoie. Bucurestenii stiu ce au de facut", a declarat Videanu increzator si s-a abtinut sa faca previziuni.

    AFISAJ. Intrebat de ce chiar in fata sectiei de votare este montat unul dintre panourile sale electorale de campanie, impotriva legii, Videanu a spus ca, probabil, acesta a fost amplasat in acel loc in urma cu doua saptamani. "Nu intra in responsabilitatea mea sa rezolv acest lucru", s-a scuzat candidatul.

    SONDAJE. Staff-ul lui Videanu sustinea ieri ca, potrivit sondajelor comandate pe ultima suta de metri, acesta ar fi cotat drept invingator din primul tur. De asemenea, un telemarketing efectuat pe un esantion de 16.000 de persoane ar fi dat acelasi rezultat. Ei erau alarmati insa de prezenta mica la vot in primele ore. Premierul Calin Popescu Tariceanu insusi a tinut sa faca un apel catre toti bucurestenii sa-si manifeste "spiritul civic" si sa mearga la vot, intrucat "de votul lor depinde viitorul Bucurestiului".

    Presedintele Traian Basescu, vot fara declaratii

    Seful statului, Traian Basescu, si-a exercitat dreptul de vot, ieri, la Sectia 157 organizata in incinta Grupului scolar A.D. Xenopol din Bucuresti. Presedintele s-a prezentat la vot impreuna cu sotia sa, Maria, si cu fiica cea mica, Elena. Traian Basescu a refuzat sa faca declaratii. Intrebat despre soarta jurnalistilor romani rapiti in Irak, presedintele Basescu a raspuns: "Astazi e zi de vot", dupa care s-a indreptat spre masina, inconjurat de numerosi ofiteri SPP si ignorand toate intrebarile jurnalistilor.

    VOT DE PREMIER. Calin Popescu-Tariceanu a votat ieri dimineata la Colegiul National "Dimitrie Cantemir", impreuna cu sotia. El a fost insotit de ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. Tariceanu spera ca votul sau sa aduca in fruntea Capitalei, impreuna cu optiunile celorlalti cetateni, un primar care sa faca din Bucuresti "o emblema a Romaniei". "Sper ca si votul meu, alaturi de celelalte voturi ale bucurestenilor, sa aduca un primar pe masura a ceea ce merita cetatenii si orasul, in asa fel, incat sa putem da o perspectiva de dezvoltare care sa faca din Bucuresti o emblema a Romaniei", a declarat primul-ministru. Seful Executivului a facut un apel la toti cetatenii Bucurestiului sa se prezinte la urne, precizand ca de votul lor va depinde soarta Capitalei si modul in care va arata acest oras in viitor.

    Indemn la ratiune

    Candidatul PPRM la fotoliul de primar general al Capitalei, arhitecta Anca Petrescu, si-a exprimat ieri dimineata optiunea de vot la Liceul economic " Virgil Madgearu", cu speranta ca "bucurestenii sa aiba ratiune in momentul in care isi exprima optiunea electorala". Ea a venit la urne impreuna cu sotul si cele doua fiice ale sale, iar printre membrii PPRM care au fost alaturi de ea s-au numarat, Mitzura Arghezi, Nicu Vasilescu si George Pruteanu. Cand Petrescu a intrat in cabina de vot, colegul sau de partid George Pruteanu a tinut sa-i strige acesteia "Anca, ai grija cu cine votezi!", starnind rasetele celor prezenti. Dupa ce si-a exercitat dreptul de vot, candidatul PPRM i-a rugat pe cetateni sa vina la vot si sa aleaga "un profesionist care doreste sa redea Bucurestiului stralucirea si cetatenilor lui bunastarea si demnitatea".

    MODERNIZARE. Liderul PPRM, Corneliu Ciontu, a votat pentru un primar general care "sa aduca un plus de culoare, lumina si modernizare Bucurestiului". "Am votat cu speranta ca bucurestenii vor intelege sa nu acorde un vot politic, ci sa opteze pentru o persoana cu experienta si vocatie constructiva", a spus Ciontu. "Candidatul nostru nu are sanse nici mai mici, nici mai mari decat are PPRM in acest oras care merita o soarta mai buna", a declarat la randul sau presedintele de onoare al PPRM, CV Tudor. (Carmen Vintila)

    Sorin Oprescu: "Votez primarul care este"

    Aplauze la venire, aplauze la plecare. Este spectacolul pe care vreo 20 de tineri de la PSD Sectorul 5, mobilizati de Marian Vanghelie, l-au oferit ieri la Liceul "Jean Monnet" unde au venit sa voteze senatorul Ion Iliescu si seful de campa-nie, Sorin Oprescu. La ora 10:00, alaiul pesedist in frunte cu Iliescu, la brat cu sotia sa Nina, si insotit de candidatii Vanghelie, Sorin Oprescu si liderul organizatiei Bucuresti, Dan Ioan Popescu, isi face aparitia in ropotele aplauzelor tinerilor activisti. In stilu-i caracteristic, Iliescu imparte zambete in stanga si-n dreapta si da mana cu mai tinerii sai colegi de partid, de la care afla ca sunt de la Sectorul 5. Spre urna de votare, membrii PSD fac glume si isi exprima "curiozitatea" care cu cine voteaza. "Eu votez cu ala care m-a convins", spune Oprescu. "Primarul care este", il completeaza Dan Ioan Popescu, cu care Oprescu este de acord. "Primarul care este m-a convins". La intrare in sala unde sunt cabinele de vot, Nina Iliescu se impiedica. Sa fie un semn? Iliescu vorbeste insa de un semn "pozitiv" pentru ca este prima data cand voteaza si este soare afara. Declara jurnalistilor ca Bucurestiul are nevoie de un primar general "harnic si gospodar", care sa faca ordine in oras, sa-l gospodareasca, sa aiba "o comunicare activa" cu cetatenii si, impreuna cu acestia, sa creeze "un climat de solidaritate, de ordonare si curatenie" a orasului. Pentru aceasta a votat. (Lavinia Dimancea)

    Laude de la Nastase

    Din limuzina care a oprit la coltul strazii Alex Petofi au coborat presedintele PSD, Adrian Nastase si sotia sa, Dana Nastase. Cei doi au asteptat cateva momente pe trotuar, pana ce un grup de persoane i-a inconjurat. Printre acestea, se aflau Dan Ioan Popescu, Sorin Oprescu, fostul primar al Sectorului 6 Dan Darabont, Titus Corlatean si, bineinteles, candidatul PSD la primaria Capitalei Marian Vanghelie. Grupul s-a apropiat de sectia de votare, unde un alt grup de "pionieri" ai PSD l-a intampinat cu aplauze. Miscarile pe directia cabina de vot - urna au durat cat un blit de aparat foto. La iesirea din Scoala nr.17, in timp ce Marian Vanghelie isi ciulea urechile in pragul usii, Adrian Nastase a declarat ca a votat pentru un primar gospodar si nu pentru un om politic (Vanghelie a clipit din ochi). "Avem nevoie de cineva care, atunci cand vede o gaura in astfalt sa ia lopata si sa o astupe si nu sa organizeze o conferinta de presa" (Vanghelie a dat din cap). Dupa o scurta declaratie despre moartea Papei, liderul PSD a iesit pe poarta scolii, unde a fost din nou intampinat cu aplauze. Ajuns la coltul initial, Nastase s-a urcat in limuzina si a plecat. Grupul de politicieni s-a spart imediat. Oprescu singur in masina, Vanghelie impreuna cu Dan Ioan Popescu. (Arthur Suciu)
  • ×