x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bucuresti - Aer de nesuportat

Bucuresti - Aer de nesuportat

de Monica Andrei Capatos    |    19 Oct 2006   •   00:00
Bucuresti - Aer de nesuportat

Capitala risca sa se transforme intr-un oras arid. Dupa ce Jurnalul Na-tional a demarat o campanie de constientizare, angajatii municipali-tatii cauta terenuri libere pentru a fi transformate in spatii verzi.

Gradul de poluare este foarte mare, Bucurestiul riscand sa se transforme intr-un oras arid. La aceasta concluzie au ajuns si edilii Capitalei, asta dupa ce Jurnalul National a demarat o campanie de constientizare a pericolelor ce rezulta din lipsa spatiilor verzi, din cauza poluarii murind anual mii de bucuresteni. In aceste zile, angajatii municipalitatii au sarcina de a identifica terenurile libere care vor fi transformate in spatii verzi.

Campania Jurnalul National de a salva spatiile verzi le-a dat de gandit autoritatilor locale, care au ajuns si ele, cam tarziu ce-i drept, la concluzia ca Bucurestiul este unul dintre cele mai poluate orase ale Europei, una din cauze fiind taierea masiva a copacilor.

"Aerul este de nesuportat in Capitala. Gradul de poluare este foarte mare. Peste oras pluteste o pacla. Nimeni nu vrea sa respire aer de munte, dar nici gaze de esapament. Am avut o sedinta cu primarul general, Adriean Videanu, si am pus la cale un plan. Vom merge pe teren pentru a identifica spatii care sa nu intre sub incidenta Legilor 18 si 10, adica sa nu fie revendicate. Scopul este de a planta copaci peste tot unde se poate", ne-a spus Veronica Halipa, director in cadrul Primariei Capitalei.

LEGI PERMISIVE. Pana acum, autoritatile n-au facut nimic pentru a schimba situatia. Mai mult, aparitia unor legi facute special pentru a da o mana de ajutor samsarilor de terenuri bine pozitionate a incurajat si mai mult distrugerea spatiilor verzi. Nu era de ajuns Legea 247, privind redobandirea dreptului de proprietate, care permite retrocedarea chiar si a parcurilor, ca a aparut si o modificare a Ordonantei 195/2005, privind protectia mediului, facuta de nimeni alta decat de Sulfina Barbu, ministrul Mediului. Astfel, este permisa schimbarea destinatiei unui teren, fie el si spatiu verde. Acest lucru da dreptul unui proprietar de parc, de exemplu, sa construiasca ce vrea, dupa bunul plac, pe terenul respectiv, incluzand evident si taierea de copaci.

INCERCARE ESUATA. In acest moment, mai toate parcurile din Capitala sunt revendicate, mii de cereri de retrocedare asteptand verdicte. Daca Legea 247/2005 nu va fi urgent modificata, singurele locuri de recreere in aer liber pentru bucuresteni vor ramane trotuarele.

La inceputul anului, conducerea Primariei Capitalei a trimis o adresa premierului Calin Popescu Tariceanu in care se preciza necesitatea modificarii Legii 247/2005. Raspunsul venit din partea Executivului n-a fost insa pe masura asteptarilor.

"Cu alte cuvinte, ni s-a spus ca noi nu stim sa aplicam legea. Din punctul lor de vedere, Legea 247/2005 este bine facuta", ne-au spus surse din cadrul municipalitatii.

Realitatea este alta, legea cu pricina este ambigua, interpretabila si permite distrugerea parcurilor, insa probabil ca interesele sunt foarte mari, mai ales ca pretul unui metru patrat de spatiu verde poate ajunge si la 1.000 de euro. "Daca nu se creeaza o perdea verde, Bucurestiul va fi un oras arid. Sunt cartiere unde zonele verzi nu exista: Crangasi, Militari, Rahova, Progresu, Berceni. Trebuie sa speculam orice bucatica de pamant care exista in Capitala si s-o transformam in zona verde", a precizat Halipa.

INVESTITII
"In urmatorii doi ani vom investi 400 de miliarde de lei in refacerea zonelor verzi din Capitala care nu vor scapa de retrocedari. Sunt doua categorii, vor fi reamenajate parcurile, pe de o parte, si spatiile verzi, scuarurile, aliniamentele stradale, pe de alta parte. Vor fi facute ca la carte, cu instalatii de irigatii".
Adriean Videanu
primarul general al Capitalei

JAF VERDE
In ultimii 16 ani, spatiie verzi din Bucuresti au disparut in proportie de 60%. Legislatia usor interpretabila a deschis larg portita defrisarilor si ilegalitatilor de tot soiul. Tocmai de aceea suntem pe primul loc in Europa, la poluare. "Cantitatea de praf este de 260-280 de tone pe kilometru patrat. Acest lucru nu este intalnit in nici una dintre capitalele din Europa, unde vorbim despre un alt ordin de marime, de sub 20 tone/kmp", a declarat Florin Vasiliu, vicepresedintele Asociatiei Expertilor de Mediu. Orasul are circa 13 milioane de metri patrati de spatii verzi, fata de 35 milioane mp in 1989. (Iulia Barbu)

CAMPANIE
La campania initiata de Jurnalul National poate participa orice persoana afectata de lipsa spatiilor verzi si de defrisarile masive. Cei care detin informatii pe aceasta tema ne pot contacta la urmatoarea adresa de mail: salvatispatiileverzi@jurnalul.ro.
×
Subiecte în articol: eveniment verzi