x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Bucuria sa mă făcuse să am speranţe..."

"Bucuria sa mă făcuse să am speranţe..."

de Miruna Cajvaneanu    |    07 Sep 2007   •   00:00
"Bucuria sa mă făcuse să am speranţe..."
Sursa foto: NICO CASAMASSIMA/
Corespondenţă din Italia
Modena, orăşelul din a cărui "plămadă" s-a născut şi unde a ţinut să inchidă ochii pentru totdeauna e-n haine cernite. Lumea a fost uimită la auzul veştii şi ţintuită in afara porţii casei lui Pavarotti de afişul pe care scrie "Chiuso per lutto" ("Inchis pentru doliu"). Primarul Giorgio Pighi mărturiseşte cu enormă tristeţe in voce: "E un eveniment tragic. Trăiam cu speranţa că destinul il va lăsa printre noi".


  • Jurnalul Naţional: Dvs. aţi avut posibilitatea să-i fiţi alături lui Pavarotti in ultimele momente ale vieţii sale...
Giorgio Pighi: In ultimele momente, nu. L-am intălnit ultima oară săptămăna trecută, imediat după ce s-a intors acasă din spital. Părea pentru toţi, şi pentru mine, in convalescenţă. Dar, din păcate, boala nu l-a lăsat.
  • Cum vi se părea Maestrul in acele ultime zile, era optimist?
Era liniştit. Am vorbit despre el, despre oraş, despre familia sa. Era bucuros, pentru că ii adusesem un mic cadou din partea oraşului şi Primăriei, un stilou cu stema oraşului, Turnul Ghirlandina. Bucuria sa chiar mă făcuse să am speranţe că se va insănătoşi. Apoi boala s-a inrăutăţit şi, din păcate, a plecat dintre noi.


Modena, marea sa familie

  • Care este atmosfera acum la Modena?
Evenimentul a avut loc dimineaţa devreme, la ora 5:20. Eu am inceput organizarea prin telefon imediat ce am aflat. La ora 7:00 eram deja in Primărie. In primele baruri deschise la acea oră, cetăţenii deja ştiau de moartea tenorului. Evident, ştirea a circulat imediat, ţinănd cont că oraşul este mic, de numai 180.000 de locuitori. Iar raportul dintre modenezi este unul străns, asemeni unei mari familii.


  • Primăria va declara, cu ocazia funeraliilor, o zi de doliu? Vă organizaţi?
Da, ne organizăm. Aştept cofirmarea din partea autorităţilor de la Guvern, care vor decide in ce formă se va desfăşura inmormăntarea, pe baza protocolului naţional. Pe urmă vom decide acţiunile pe care le vom face ca Primărie. Eu deja am ordonat afişarea in oraş de manifeste cu o propunere. Voi propune intitularea Teatrului liric al oraşului, un teatru recunoscut, cu numele lui Luciano Pavarotti.


Un geniu dintr-o familie obişnuită

  • Unde se va ţine slujba de inmormăntare?
Cu siguranţă se va ţine la Catedrala din Modena, ceea ce este un privilegiu, avănd in vedere că este recunoscută ca patrimoniu al umanităţii de către UNESCO. Este cadrul special şi indreptăţit pentru a-l omagia pe cetăţeanul de onoare al oraşului. Pentru că Luciano s-a născut, a trăit şi a vrut să moară la Modena. A vrut ca tinerii din Modena să beneficieze de imaginea sa. Zilele trecute am stabilit, impreună cu primarul oraşului Milano, să infiinţăm un concurs. Un concurs adresat tinerelor talente vocale. Vor fi selecţionaţi tinerii la Modena, apoi vor debuta chiar la Scala din Milano.


  • Pavarotti ştia de proiectul demarat de dvs.?
El a aflat chiar cănd starea sănătăţii sale se inrăutăţea şi a fost foarte incăntat, apreciind proiectul.


  • Ne aşteptăm deci la un adevărat pelerinaj la Catedrala din Modena in următoarele ore?
Da, deja sunt numeroase telefoanele pe care le primim din toată lumea. Noi rămănem cu imaginea unui mare modenez, cu o istorie comună prin părţile noastre: maestrul provenea dintr-o familie absolut normală, apoi i-a fost descoperit talentul, iar din talent a devenit un geniu la nivel mondial.


  • La sfărşitul interviului, transmiteţi un salut Romăniei?
Romănia este o ţară foarte frumoasă, am fost anul trecut in Romănia, in vizită la Iaşi. Ţara dvs. are un mare avănt spre inovaţie. Deci profit să transmit mulţumiri şi salutări primarului din Iaşi.

×
Subiecte în articol: eveniment modena