x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special CAMPANIE CU MESAJE MURDARE / Ghici cine vine în Biroul Oval?

CAMPANIE CU MESAJE MURDARE / Ghici cine vine în Biroul Oval?

de Mihaela Biliovschi    |    04 Noi 2008   •   00:00

CAMPANIE CU MESAJE MURDARE / Ghici cine vine în Biroul Oval?

Corespondenţă de laWashington
Peste 740 de sondaje au fost realizate până în prezent pentru campania electotrală 2008. În 2004 s-au făcut numai 230.
Numărul a fost anunţat de CNN cu cinci minute înainte ca echipa de ştiri să prezinte rezultatele unui sondaj "proaspăt". Sondajul-sondajelor, cum îl numeşte CNN.



Dar oamenii nu au încredere în sondaje, astăzi mai puţin ca niciodată. "Am fost bombardaţi de sondaje", spune un susţinător al lui Hillary. "Trebuie să uiţi tot ce spun la televizor şi să-ţi formezi propria părere", adaugă acesta.
Analiştii politici încep să tragă linia campaniei electorale 2008. Un lucru este clar ca ziua: în această campanie s-au cheltuit cei mai mulţi bani din istoria alegerilor americane. Concluzia este la fel de clară: în 2012, candidaţii la Preşedinţie vor cheltui cel puţin un miliard de dolari, iar sistemul public de finanţare, pentru care a optat McCain, va deveni istorie.

TEREN CĂT ÎNCAPE
Doar candididaţii la Preşedinţie şi vice-preşedinţie au misiunea lor, de a convinge. Aceştia se întrec în mitinguri electorale. Bat statele în lung şi-n lat într-o ultimă tentativă de a "scoate" votul din om. Până şi Bill cu Hillary şi-au luat misiunea mult mai în serios. Sarah Palin a avut cinci mitinguri în trei state numai duminică, iar ziua de luni n-a fost mai uşoară. Joe Biden e mai lejer, acesta şi-a propus doar trei mitinguri pentru luni. Barack Obama şi John McCain vor merge în cât mai multe state posibil. McCain a anunţat că luni va fi prezent în cinci state. Jurnaliştii au spus că omul nu arată obosit, ci dimpotrivă, are o energie "contagioasă" şi nu se lasă păcălit de sondaje. Pe ultima sută de metri a campaniei, cu doar două zile până când se va închide prima secţie de votare, americanii au mai aflat un lucru: mătuşa lui Barack Obama, sora tatălui său, locuieşte ilegal în Statele Unite. Dar electoratul e plictisit şi suprasaturat de atâtea informaţii negative. Ei vor să voteze şi vor să voteze "acum". Lumea a luat-o "la vale", comentează un alt jurnalist. Un copil de 9 ani este surprins cu camera video în timp ce fură o pancartă McCain/Palin din grădina unui om. "Mi-a dispărut în prima noapte când l-am pus, spune omul. Am pus cameră video şi sârmă electrică de voltaj scăzut, ca să prind hoţul," a spus păgubitul. Când s-a uitat pe casetă, i-a venit greu să creadă. Un puşti de numai 9 ani sare gardul, fură însemnul electoral şi-l înlocuieşte cu cel al lui Barack. Mama copilului a declarat că habar nu avea de ceea ce face puştiul. L-a mustrat, explicându-i că "joaca de-a politica" nu e pentru el.
JOCURI NOCIVE
Un alt american care vorbeşte doar spaniolă cursiv explică unui reporter cum poate el să voteze doar cu telefonul mobil: "M-a sunat cineva şi mi-a spus că, dacă trimit un mesaj telefonic la numărul acesta cu numele candidatului pentru care vreau să votez, nu trebuie să mai ies din casă." Astfel de mesaje înşelătoare au fost trimise în mai multe cartiere din Virginia. De exemplu, un fluturaş transmis prin cutiile poştale informează populaţia că ziua de vot este 5 noiembrie. Secţiile de votare se închid o dată cu sfârşitul zilei de 4 noiembrie.

HILLARY, PE FIRUL ROŞU
În tabăra republicanilor a intervenit Hillary. Mass-media a primit informaţii conform cărora republicanii folosesc înregistrări cu declaraţii ale lui Hillary Clinton din timpul alegerilor primare, când aceasta candida împotriva lui Barack Obama. Atacuri folosite de Hillary împotriva candidatului democrat sunt folosite astfel de republicani în aşa-numitele "robo-calls", sau telefoane-robot, încercând să "otrăvească" minţile electoratului cu acuzaţiile fostei Prime Doamne la adresa lui Barack Obama.

×
Subiecte în articol: special