Un cocteil de-a dreptul incendiar. Culoarea roşie ca focul şi gustul extrem de intens, un melanj între roşii coapte, votcă şi ardei iuţi care-ţi pun sângele în mişcare reprezintă atuurile unei băuturi foarte populare - Bloody Mary.
O veche legendă ce a circulat în aproape toată Europa Occidentală menţionează puterea magică a unei fantome, ce poartă numele de Bloody Mary (sau în traducere românească, Maria cea Sângeroasă). Cei care doresc să o trezească la viaţă pentru a le îndeplini poruncile trebuie să stea în faţa unei oglinzi, la lumina unei singure lumânări. În timp ce se rosteşte o incantaţie, ritmată şi murmurată uşor, trebuie să te aştepţi să apară din lumea spiritelor cea pe care o cauţi. Se spune că poate îndeplini orice dorinţă malefică, pedepsind şi torturând suflete. Aceasta este legenda. Acelaşi nume însă îl poartă şi un cocteil, uşor de întâlnit cam în mai toate barurile din întreaga lume. Cu toate acestea, nu au prea multe în comun, în afară de culoarea roşie ca sângele şi fiorul pe care-l simţi atunci când îi rosteşti numele: Bloody Mary.
Deşi originea acestui cocteil este disputată şi astăzi, cel puţin ştim cu siguranţă că nu implică în nici un fel practicile magice. Locaţia: un bar parizian frecventat la începutul secolului al XX-lea de scriitori geniali, precum Ernest Hemingway. Fernand Petiot, barman cu spirit de inovaţie, a creat un cocteil incitant, care l-a făcut celebru. Un pahar bine răcit, în care se turna jumătate de cantitate de votcă şi jumătate de suc de roşii. Deasupra se presăra sare, piper negru, praf de ardei iute. Se mai adăuga un strat de sos Worcestershire şi câţiva stropi de zeamă de lămâie. Bineînţeles că nu trebuia să lipsească gheaţa. Cât despre gust, acesta era cu siguranţă... incendiar. Închipuiţi-vă combinaţia dintre suc de roşii, votcă şi ardei iute! Cam aşa ar trebui să înceapă toate petrecerile. Cu toate acestea, mulţi "specialişti" îl recomandă ca un tratament eficient împotriva dimineţilor de duminică, anihilând starea de mahmureală după o petrecere excelentă ce s-a întins până în zori.
Reţeta clasică de Bloody Mary poate fi făcută foarte uşor şi acasă, căci ingredientele se află în cămară sau în dulapurile din bucătărie. Într-un shaker se agită 60 ml votcă, 90 ml suc de roşii, 15 ml zeamă de lămâie, câteva picături de sos de chili şi Worcestershire, piper şi sare. Se toarnă într-un pahar mare şi se decorează cu tije de ţelină (se combină foarte bine cu gustul sucului de roşii), felii de lămâie, roşii cherry, măsline verzi sau chiar beţişoare de morcov. Un cocteil revigorant pentru dimineţi cenuşii!
Asemănător cu Bloody Mary este Bloody... Fairy. Muza artiştilor se ascunde în paharul de cocteil, votca fiind înlocuită de această dată de absinth. Un gust care promite senzaţii nebănuite! În Japonia, barmanii obişnuiesc să pregătească Bloody Geisha, înlocuindu-se votca cu o cantitate potrivită de sake. Se renunţă însă la vasele mici, delicat colorate, în folosul paharelor mai încăpătoare. Drept garnitură sunt acceptate şi micile murături, conservate în stil asiatic. Bloody Molly este pe măsura spiritului irlandez, amestecându-se sucul de roşii cu whisky bine învechit, iar pentru aventurieri există Bloody Pirate, cu mult rom. Românii au creat propria versiune de cocteil, înlocuind votca cu ţuica neaoşă cu multe focuri. În funcţie de starea de spirit, puteţi să vă dedaţi plăcerilor gustative, simţindu-vă de fiecare dată în alt colţ al lumii.