x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cariera handbalistului Marian Cozma, frântă premeditat?

Cariera handbalistului Marian Cozma, frântă premeditat?

12 Feb 2009   •   00:00

Corupţia şi banii sunt mai presus de lege şi adevăr, şi mai ales faţă de dreptate. Cârdăşiile s-au înmulţit şi s-au structurat destul de bine în cei 20 de ani de democraţie originală, în care mori cu dreptatea în mână. Omul cinstit şi onest este departe de a fi protejat de scursurile unei societăţi în care instituţii statale sunt încă în disoluţie şi activează, încă, haotic.



Omagiu unui erou NATIONAL al sportului românesc
Nu cred câtuşi de puţin în posibilitatea că viaţa unui sportiv în plină ascensiune fulninantă, care a fost cea a lui Marian Cozma, să fi fost curmată în urma unei întâmplătoare încăierări produse într-o discotecă. Cazul morţii violente şi impresionante a acestui erou – se zice că ar fi sărit în apărarea unei chelneriţe – acum atât de cunoscut, prin intensa lui mediatizare, încât până şi şcolarii din cele două ţări, care habar n-aveau cine era Marian Cozma, ştiu acum  ce sportiv de performanţă a pierdut handbalul mondial. O ţară întreagă a urmărit stupefiată şi cu sufletul la gură, înlăcrimată aducerea în ţară a trupului neînsufleţit a tânărului frumos ca un Adonis, a unui sportiv care numai cu câteva zile era în viaţă şi i se deschidea un drum plin de glorii, presărat cu succese, de vreme ce era pe punctul de a se transfera – să i se fi trezit cuiva nişte invidii şi instincte primare? - la un club sportiv spaniol. Cariera lui putea să fie una de mare succes, de excepţie, însă a fost curmată monstruos printr-o crimă. Cumva în mod premeditat? Înclin să cred că nu tocmai întâmplătoare în acea discotecă au apărut un număr de peste 20 de persoane, de etnie romă, catalogaţi ca fiind parte a lumii interlope, unii din ei cu antecedente penale, deci cunoscuţi de poliţia ungară. Dacă la încăierare şi înjunghierea mişelească au participat doar câţiva sau toţi, asta vor stabili cercetările demarate.

Dar mi-e teamă că tocmai numărul mare de participanţi la masacru va fi o barieră în calea aflării adevăraţilor făptaşi. Cu atât mai mult cu cât încă 2 handbalşti au fost victimele acelei încăierări, dar nu li s-a suprimat viaţa în chip barbar. Doar unul singur din ei, cel mai bun, se pare că trebuia eliminat definitiv din viaţa sportivă, prin lovitura bine plasată în zona inimii. Criminalii cu siguranţă erau specializaţi în mânuirea armelor albe. Exista un mobil al crimei bine determinat.

Nu poate fi acceptat ca sportivul român, bine cunoscut în zonă, a fost pur şi simplu confundat. Reglări de conturi în acest caz nu pot fi luate în calcul, sportivul român nu făce parte dintr-o reţea mafiotă, dar cuiva îşi stătea în gât. Mai ales ascensiunea lui fulminantă, aducătoare de bani buni. Şi mai ales foarte mulţi. Performanţele lui se prea poate să fi incomodat pe cineva care avea legături cu lumea afacerilor sportive. Aici cred că ar trebui căutată originea bestialei crime. Cei ce l-au asasinat pe tânărul sportiv au fost, după toate probabilităţile, simpli executanţi, de aceea au şi venit în haită. Pentru a disemina probele, mărturiile, şi a ţngreuna astfel cercetările pentru stabilirea adevăratului vinovat.

Mă tem că adevăratul criminal nu va ajunge în faţa instanţei dacă nişte interese o cer. Deşi nu există nici o similitudine între asasinatul de la Braşov, în care pare a fi implicat basarabeanul Gorbunov- eliberat nu tocmai întâmplător şi folosit ca ţintă falsă - şi asasinatul de la Veszprem – Ungaria, mobilurile fiind diferite, ceva există în comun, am convingerea. În ambele cazuri au acţionat nişte structuri mafiote în care sunt implicate, după toate probabilităţile, persoane cu funcţii de decizie în instituţii statale. Care acoperă activităţile ilegale şi criminale ale lumii interlope din cele două ţări vecine. Lumea interlopă n poate exista şi acţiona fără sprijinul şi acoperirea unor factori decizionali din instituţiile statului, fie el şi unul de drept, aparent.

Corupţia şi banii sunt mai presus de lege şi adevăr, şi mai ales faţă de dreptate. Cârdăşiile s-au înmulţit şi s-au structurat destul de bine în cei 20 de ani de democraţie originală, în care mori cu dreptatea în mână. Omul cinstit şi onest este departe de a fi protejat de scursurile unei societăţi în care instituţii statale sunt încă în disoluţie şi activează, încă, haotic.

Pri nurmare, adevăraţii făptaşi, cei ce au comandat şi au răspunderea morală, nu vor da socoteală niciodată în cazul celor 2 asasinate. Poate în Ungaria, da, la noi am mari îndoieli.

Se vor găsi nişte acari Păuni – dacă opinia publică va fi pea vehementă - puşi să ducă cercetările pe piste greşite, care în scurtă vreme vor fi găsiţi nevinovaţi din lipsă de probe indubitabile.

Marian Cozma a murit ca un erou şi statul român, fie şi prin contribuţie publică, are datoria să-i păstreze în eternitate memoria, ca un simbol al nonviolenţei. Într-o piaţă publică bucureşteană trebuie să i se închine un monument, ca o replică la lumea violentă în care trăim, şi în faţa căruia toţi trecătorii paşnici să-i aducă un omagiu şi prinos de recunoştinţă pentru pacifismul său. Măcar atât merită acest sportiv de performanţă, bun şi drept, pentru posteritate. Marian Cozma a devenit un erou naţional şi prin faptele sale tineretul de azi şi de mâine trebuie să aibă un reper moral.
Traian Trufin

×
Subiecte în articol: special