Europa e speriata de amploarea tra-ficului de fiinte umane din Balcani care alimenteaza piata occidentala a prostitutiei. Retelele transfronta-liere functioneaza impecabil. Autoritatile judiciare ale statelor sud-est europene se lauda cu succese care sunt de fapt esecuri. Prind si condamna plevusca, in vreme ce pestii grasi inoata cu spor la fundul apei.
ANCHETA
In fiecare seara, imediat dupa ce magazinele au tras obloanele, multe dintre strazile centrale ale Bucurestiului se transforma in targuri de femei. Pestii si traficantii de oameni incep sa roiasca si isi incep asidua cautare de clienti. Dupa acelasi tipic, traficul incepe si pe strazile Chisinaului, ale Timisoarei, pe strazile din Sarajevo sau in indepartata Spanie. In randurile ce urmeaza, JN incearca sa arate cine sunt personajele implicate in cumplitul negot cu oameni.
Sasa este un traficant din Republica Moldova care traieste confortabil undeva langa Timisoara. Moldoveanul este un fost ofiter de politie si, conform unor documente ale autoritatilor romane, el a recrutat femei din Republica Moldova si le-a fortat sa se prostitueze in Romania. In urma cu trei ani, procuratura din Chisinau a inceput o investigatie care l-a avut ca tinta pe Sasa dupa ce parintii unei fete l-au acuzat ca le-a vandut fiica proprietarilor unui club de noapte din Timisoara. Autoritatile din Moldova si cele din Romania nu au reusit insa sa coopereze in acest caz si Sasa nu a fost niciodata condamnat pentru trafic de persoane. Un document al autoritatilor timisorene, obtinut de reporteri, mentioneaza sec ca "Sasa a racolat mai multe tinere din Republica Moldova pe care le trimitea in Romania... A nu se incepe urmarirea penala impotriva sa".
JUSTITIA SE OPRESTE LA GRANITA. Cazul lui Sasa este tipic. Traficul de persoane este o afacere transfrontaliera si cooperarea intre politiile nationale ale statelor din estul Europei este foarte mult ingreunata de birocratie.
Un alt caz de acelasi tip, desfasurat tot pe ruta Chisinau-Timisoara, este cel al Svetlanei Gorceac, cetatean moldovean si lidera unei retele de trafic, care avea legaturi cu mafia rusa, dar si cu o temuta grupare criminala din Serbia. Exista sute de pagini de dosar, obtinute de JN la Belgrad, Timisoara sau Chisinau, care documenteaza activitatea acestei retele si care prezinta drama femeilor care au picat in ghearele gruparii, insa Gorceac a fost eliberata anul trecut din puscarie de autoritatile romanesti pe motive medicale. In tot acest timp, politistii din Chisinau s-au zbatut sa puna mana pe Gorceac, care este urmarita penal in mai multe dosare, insa, dupa cum ne-a declarat un politist din Chisinau, "actele privind cazul Gorceac au fost trimise cu trenul din Romania si nu au ajuns niciodata la Chisinau".
Un alt exemplu foarte recent de lider al unei retele de trafic care nu a ajuns niciodata dupa gratii este cel al lui Ion Clamparu, zis "Cap de porc", seful unei retele de trafic ce se intinde din nordul Romaniei pana in Spania. Acesta este liber undeva in Spania, iar membrii retelei sale, aflati in arest, au fost la un pas de a fi eliberati in urma unui viciu de procedura. Chiar presedintele Basescu a atras de curand atentia asupra eliberarii unor indivizi din aceasta retea. Cap de porc si acolitii sai au facut milioane de dolari din traficul de persoane. O parte din acesti bani a fost investita in masini de lux si vile, iar gruparea si-a permis chiar sa ofere recompense de ordinul sutelor de mii de dolari pe capul anchetatorilor.
Citește pe Antena3.ro
|
|
VICTIME SAU PROSTITUATE
|
In Bucuresti si nu numai, ziarele sunt pline de anunturi grupate de obicei sub rubrica "Matrimoniale", anunturi publicate de prostituate care incearca sa atraga clienti. De regula este vorba de una-doua femei care au inchiriat un apartament si isi ofera serviciile. Aceste femei au ales de bunavoie sa faca bani din prostitutie. Exista insa si multe tinere, chiar si minore care sunt sechestrate in zona Strazii Plevnei, in zona Mosilor-Matasari sau in Ferentari si care sunt fortate de traficanti sa aiba zeci de clienti pe noapte, sunt batute si nu primesc nici un ban din fabuloasele sume castigate de pe urma lor. Am intervievat mai multi dintre acesti traficanti si ei ne-au descris comertul cu femei din Bucuresti. "Fratioare, daca eu am o femeie aici pentru mai mult de trei-patru luni se satura clientii de ea. Trebuie sa o vand in alta zona a orasului si sa aduc marfa proaspata", ne-a spus un peste care-si face veacul pe Plevnei, langa o vulcanizare.
Intr-adevar, negotul cu femei in Bucuresti este in floare. In urma cu doar cateva zile, un reporter englez de la cotidianul The Sun a cumparat o femeie de la traficantii bucuresteni. La fel au procedat si jurnalisti de la postul american CBS sau de la o televiziune daneza, in decursul anului trecut. Tranzactiile sunt foarte simple, se petrec la nivelul strazii si au ajuns la indemana oricui are cateva sute de euro. |