x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Carne vie, carne ieftina - Traficanti fara frontiere

Carne vie, carne ieftina - Traficanti fara frontiere

de Paul Cristian Radu    |    23 Ian 2006   •   00:00
Carne vie, carne ieftina - Traficanti fara frontiere

Europa e speriata de amploarea tra-ficului de fiinte umane din Balcani care alimenteaza piata occidentala a prostitutiei. Retelele transfronta-liere functioneaza impecabil. Autoritatile judiciare ale statelor sud-est europene se lauda cu succese care sunt de fapt esecuri. Prind si condamna plevusca, in vreme ce pestii grasi inoata cu spor la fundul apei.

ANCHETA
In fiecare seara, imediat dupa ce magazinele au tras obloanele, multe dintre strazile centrale ale Bucurestiului se transforma in targuri de femei. Pestii si traficantii de oameni incep sa roiasca si isi incep asidua cautare de clienti. Dupa acelasi tipic, traficul incepe si pe strazile Chisinaului, ale Timisoarei, pe strazile din Sarajevo sau in indepartata Spanie. In randurile ce urmeaza, JN incearca sa arate cine sunt personajele implicate in cumplitul negot cu oameni.

Sasa este un traficant din Republica Moldova care traieste confortabil undeva langa Timisoara. Moldoveanul este un fost ofiter de politie si, conform unor documente ale autoritatilor romane, el a recrutat femei din Republica Moldova si le-a fortat sa se prostitueze in Romania. In urma cu trei ani, procuratura din Chisinau a inceput o investigatie care l-a avut ca tinta pe Sasa dupa ce parintii unei fete l-au acuzat ca le-a vandut fiica proprietarilor unui club de noapte din Timisoara. Autoritatile din Moldova si cele din Romania nu au reusit insa sa coopereze in acest caz si Sasa nu a fost niciodata condamnat pentru trafic de persoane. Un document al autoritatilor timisorene, obtinut de reporteri, mentioneaza sec ca "Sasa a racolat mai multe tinere din Republica Moldova pe care le trimitea in Romania... A nu se incepe urmarirea penala impotriva sa".

JUSTITIA SE OPRESTE LA GRANITA. Cazul lui Sasa este tipic. Traficul de persoane este o afacere transfrontaliera si cooperarea intre politiile nationale ale statelor din estul Europei este foarte mult ingreunata de birocratie.

Un alt caz de acelasi tip, desfasurat tot pe ruta Chisinau-Timisoara, este cel al Svetlanei Gorceac, cetatean moldovean si lidera unei retele de trafic, care avea legaturi cu mafia rusa, dar si cu o temuta grupare criminala din Serbia. Exista sute de pagini de dosar, obtinute de JN la Belgrad, Timisoara sau Chisinau, care documenteaza activitatea acestei retele si care prezinta drama femeilor care au picat in ghearele gruparii, insa Gorceac a fost eliberata anul trecut din puscarie de autoritatile romanesti pe motive medicale. In tot acest timp, politistii din Chisinau s-au zbatut sa puna mana pe Gorceac, care este urmarita penal in mai multe dosare, insa, dupa cum ne-a declarat un politist din Chisinau, "actele privind cazul Gorceac au fost trimise cu trenul din Romania si nu au ajuns niciodata la Chisinau".

Un alt exemplu foarte recent de lider al unei retele de trafic care nu a ajuns niciodata dupa gratii este cel al lui Ion Clamparu, zis "Cap de porc", seful unei retele de trafic ce se intinde din nordul Romaniei pana in Spania. Acesta este liber undeva in Spania, iar membrii retelei sale, aflati in arest, au fost la un pas de a fi eliberati in urma unui viciu de procedura. Chiar presedintele Basescu a atras de curand atentia asupra eliberarii unor indivizi din aceasta retea. Cap de porc si acolitii sai au facut milioane de dolari din traficul de persoane. O parte din acesti bani a fost investita in masini de lux si vile, iar gruparea si-a permis chiar sa ofere recompense de ordinul sutelor de mii de dolari pe capul anchetatorilor.

PESTII CEI MICI. Si totusi, dupa gratii se afla cativa traficanti. De obicei, acestia sunt mici rotite din retele transfrontaliere.

Un raport al "Centrului de Resurse privind combaterea traficului de persoane", institutie din cadrul Politiei Romane, mentioneaza la capitolul dificultati in investigarea traficului: "Renuntarea cu usurinta la documentarea intregii filiere/retele de trafic dupa identificarea unuia dintre participanti si imposibilitatea documentarii corespunzatoare ca urmare a comunicarii si cooperarii greoaie cu autoritatile statelor de destinatie". Acelasi raport, elaborat la inceputul anului trecut, trage niste concluzii interesante privind profilul traficantilor. Astfel, potrivit documentului, in luna ianuarie si februarie 2005 s-a constatat "o diversificare a profilului traficantului ca urmare a sporirii prezentei minorilor si femeilor in randurile traficantilor".

Ludmila Bodnari este o femeie subtirica, cu parul blond si are putin peste 30 de ani. Vorbeste doar limba rusa. Am intervievat-o pe Bodnari la Chisinau. Ea este una dintre cei cativa moldoveni care fac puscarie pentru trafic de persoane. Inainte de a se apuca de trafic a fost bucatareasa. "Am doi copii si nu aveam nimic de lucru. Am gasit de lucru ca secretara. Patronii mei publicau oferte de munca in ziare si eu trebuia sa le raspund la telefon fetelor care sunau. Patronii mei trimiteau fetele in Cipru pentru a lucra in baruri de noapte. Acum eu sunt aici in puscarie in timp ce ei sunt liberi. Eu doar am raspuns la telefon....", ne-a spus Bodnari intr-o rusa sacadata. "Intr-o zi am primit chiar un telefon de la politie. Mi-au spus ca trebuie sa platesc o taxa, fiindca fac ceva ilegal. I-am spus sefului despre telefon, insa el mi-a spus sa nu-mi fac griji", a mai adaugat femeia care, la cateva luni dupa acel telefon, a fost arestata si condamnata la 15 ani de puscarie. Bodnari spune ca nu ar fi fost condamnata daca ar fi avut bani sa le plateasca pe fetele traficate care au depus marturie impotriva ei. Aparentele arata ca Bodnari e un jucator minor in traficul de femei din Republica Moldova.

De altfel, si Ion Vazdoaga, fost procuror in Republica Moldova, ne-a spus ca in momentul cand a fost arestata, Botnari nu avea multi bani sau proprietati care sa indice profitul obtinut din traficul de persoane.

SCRISOARE DE LA UN TRAFICANT. Nicolae Stelea are 35 de ani si este inchis in penitenciarul de la Arad pentru trafic de persoane. A primit sase ani si, ca si alti traficanti aflati in puscarie, se considera o victima. "Eu sunt un simplu muzicant si am incercat intotdeauna sa fac un ban cinstit", ne-a scris Stelea intr-o scrisoare. Puscariasul este un cantaret de manele care a cantat in baruri din Turcia si Italia. El spune ca, pe cand lucra in Italia, a aranjat cu patronul unui bar sa-i trimita fete din Romania. Stelea este convins ca a incercat sa le ajute pe fetele care au depus marturie impotriva lui. Stelea ne-a spus ca ar dori sa-si revada copilul, pe Ramon, si sustine ca este inchis pe nedrept si ca adevaratii traficanti sunt inca in libertate.

Si moldoveanul Nitu Mihail Vasilievici, un baiat care nu are mult peste 20 de ani, este convins ca e o victima. L-am intalnit in sediul Directiei de Combatere a Crimei Organizate din Chisinau, unde era anchetat pentru traficarea unor femei din Chisinau la Moscova. "Am intalnit o fata si am intrebat-o daca vrea sa mearga la Moscova sa lucreze in piata de zarzavaturi. Ea a acceptat, i-am cumparat un bilet de tren si am trimis-o. Fratele meu era acolo, la Moscova. Numai dupa aceea am aflat ca el a batut-o si a vandut-o acolo... Nu e vina mea. Eu sunt arestat si el e liber acum", ne-a spus Vasilievici izbucnind in lacrimi.

PESTE VESEL. Edin are puscarie usoara
CAP DE RETEA
Edin Beganovic este unul dintre cei mai puternici traficanti din Bosnia si Herzegovina. Desi aflat in puscarie, el are voie patru zile pe luna sa paraseasca inchisoarea si sa-si vada de treaba. Aceasta poza a fost facuta in barul lui Beganovic, in timpul uneia dintre escapadele traficantului dincolo de zidurile puscariei. Bosniacul are stranse legaturi cu traficanti din Romania. El le-a povestit reporterilor despre cluburi de noapte din Brasov, Timisoara, Sibiu si Bucuresti.
RUTELE TRAFICANTILOR
"Acum, victimele recuperate de la retelele de traficanti vin din Spania, Grecia, Italia, Olanda, Austria, Germania, Marea Britanie si Franta. Traficantii si-au modificat rutele din Balcani spre vestul Europei", spune Iana Matei, director al "Reaching Out", asociatie ce se ocupa cu protejarea victimelor traficului. "Tarile din estul Europei sunt inca tari de origine pentru trafic. Autoritatile noastre incearca sa lupte cu traficul, dar la celalalt capat, in vestul Europei nu se face mare lucru. Traficantii au avocati care ii informeaza despre tarile unde legile pe anti-trafic nu sunt foarte bune", mai spune Iana Matei.

VICTIME SAU PROSTITUATE
In Bucuresti si nu numai, ziarele sunt pline de anunturi grupate de obicei sub rubrica "Matrimoniale", anunturi publicate de prostituate care incearca sa atraga clienti. De regula este vorba de una-doua femei care au inchiriat un apartament si isi ofera serviciile. Aceste femei au ales de bunavoie sa faca bani din prostitutie. Exista insa si multe tinere, chiar si minore care sunt sechestrate in zona Strazii Plevnei, in zona Mosilor-Matasari sau in Ferentari si care sunt fortate de traficanti sa aiba zeci de clienti pe noapte, sunt batute si nu primesc nici un ban din fabuloasele sume castigate de pe urma lor. Am intervievat mai multi dintre acesti traficanti si ei ne-au descris comertul cu femei din Bucuresti. "Fratioare, daca eu am o femeie aici pentru mai mult de trei-patru luni se satura clientii de ea. Trebuie sa o vand in alta zona a orasului si sa aduc marfa proaspata", ne-a spus un peste care-si face veacul pe Plevnei, langa o vulcanizare.
Intr-adevar, negotul cu femei in Bucuresti este in floare. In urma cu doar cateva zile, un reporter englez de la cotidianul The Sun a cumparat o femeie de la traficantii bucuresteni. La fel au procedat si jurnalisti de la postul american CBS sau de la o televiziune daneza, in decursul anului trecut. Tranzactiile sunt foarte simple, se petrec la nivelul strazii si au ajuns la indemana oricui are cateva sute de euro.
×