x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Casa noua - Blaga se muta in fostul CC al PCR

Casa noua - Blaga se muta in fostul CC al PCR

de Radu Crivat    |    24 Mar 2006   •   00:00
Casa noua - Blaga se muta in fostul CC al PCR

Ministerul Administratiei si Interne-lor (MAI), condus de Vasile Blaga, revine, dupa aproape o jumatate de secol, in fostul sediu al CC al PCR, cladire construita in perioada interbelica special pen-tru acest minister.

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) revine, dupa aproape o jumatate de secol, in fostul sediu al Senatului Romaniei, cladire construita in anii interbelici special pentru acest minister. MAI se vede insa nevoit sa lase in vechiul sediu unele structuri.

Incepand de luni, 27 martie, Ministerul Administratiei si Internelor isi va desfasura activitatea in cladirea din Piata Revolutiei, in vreme ce fostul sediu din Strada Mihai Voda va fi ocupat de politistii de la crima organizata. Mutarea dureaza de mai bine de doua saptamani, timp in care fostul sediu al Senatului a semanat cu un furnicar urias, lucrarile desfasurandu-se si in week-end.

Mai multe camioane erau inghesuite la intrare, in timp ce in parcare nu aveai loc sa arunci un ac. Zeci de jandarmi si pompieri se agitau, alergau. Unii descarcau din camioane birouri, cuiere, scaune, tablouri, altii duceau in interior cutii cu dosare, suluri enorme de mocheta. Ofiterii ii zoresc. Toata lumea se grabeste. Soferii camioanelor par de piatra. Asteapta impasibili sa le fie golita masina, pentru a putea face loc altcuiva. Agitatia continua in interior mai cu spor. Nimeni nu sta cu mainile in san. Pe holurile largi miroase a nou, desi cladirea are o vechime de sase decenii.

SPATIU. In septembrie 2005, Guvernul a aprobat "transmiterea, cu titlu gratuit, a imobilului, teren si constructie, respectiv a Salii Omnia din administrarea Regiei Autonome «Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat» in administrarea Ministerului Administratiei si Internelor". Fostul sediu al Comitetului Central are o suprafata construita de 36.421 de metri patrati, in timp ce terenul pe care este construit se intinde pe 7.706 metri patrati. Valoarea de inventar reevaluata a cladirii se ridica la 12.211.169 RON. Cu toate ca MAI a primit in administrare noul sediu, in realitate nu va putea folosi decat aproximativ 55% din totalul de spatiu al cladirii, restul fiind ocupat de Ministerul Muncii, Ministerul Sanatatii si Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia. Din aceasta cauza, MAI nu-si poate muta momentan toate componentele aparatului central. Cele trei ministere vor avea intrari separate, MAI urmand sa foloseasca intrarea principala, situata in fata controversatului Monument al Revolutiei.

AMENAJARE. Chiar daca MAI a preluat sediul de la Senatul Romaniei, una dintre institutiile fundamentale ale statului, dupa plecarea senatorilor interiorul cladirii arata de parca cladirea gazduise, timp de mai multi ani, o tabara de scolari. Fara birourile si tablourile care ascundeau defectele, interiorul arata dezolant. Pereti de pe care cazuse zugraveala, geamuri sparte, becuri lipsa, usi stricate. Nici grupurile sanitare nu au scapat de "uzura" senatorilor, acestea necesitand reparatii capitale. In unele birouri, angajatii MAI au gasit prize lipsa, cu firele de tensiune atarnand dizgratios din pereti, precum si mocheta scoasa! In plus, din cauza unor coloane pluviale fisurate, apa de ploaie ajungea deseori in interiorul cladirii. Problema a fost remediata. De asemenea, sub coordonarea Directiei Economico-Administrative au fost realizate lucrari de reamenajare a noului sediu. Interiorul a fost zugravit, grupurile sanitare au fost refacute, mocheta din birouri a fost schimbata si parchetul, lustruit. Interiorul arata acum ca nou. Potrivit oficialilor MAI, toate aceste reparatii si reamenajari au fost realizate cu personal din interiorul ministerului si cu produse din dotare sau cumparate cu bani din bugetul MAI. Insusi ministrul Blaga a dat dispozitie subordonatilor sai sa se mute in noul sediu cu bunurile si echipamentele pe care le aveau in sediul vechi, banii scutiti astfel urmand sa fie folositi in alte scopuri. Totodata, cu ajutorul Directiei Comunicatii si Informatica a fost realizat un sistem nou de comunicatii si voce, cel vechi fiind uzat.

BLAGA, IN LOCUL "CONDUCATORULUI IUBIT". Mai multe spatii largi au fost compartimentate cu ajutorul unor pereti falsi din rigips, pentru a mari numarul de birouri. Spatiul in care isi desfasura activitatea Biroul Permanent al Senatului a fost impartit in trei birouri separate. Una dintre cele mai mari incaperi, situata la etajul I al cladirii, exact sub celebra Sala de Marmura, are o istorie aparte. Sala, care are o vedere deosebita asupra Pietei Revolutiei, a gazduit timp de mai multi ani biroul personal al fostului dictator Ceausescu. Acum, dupa reamenajarea cladirii, spatiul a fost divizat in doua parti egale. Intr-una din ele a fost amenajat chiar biroul ministrului Vasile Blaga, in timp ce in cealalta parte se vor tine sedintele personalului din conducerea MAI.

Construit de Carol al II-lea

COINCIDENTA. Biroul lui Ceausescu va fi folosit de Blaga
Actualul sediu al Ministerului de Interne, fost Comitet Central al PCR si Senat al Romaniei, a fost construit in perioada interbelica, in cadrul unui proiect amplu de amenajare a centrului administrativ al Bucurestiului. La jumatatea anilor ’30, in capi-talele Europei circula "febra" rescrierii urbane. Astfel ca orasele Roma, Berlin si Moscova au fost "curatate" de aspectul medieval. Carol al II-lea s-a atasat si el acestui curent, dispunand schimbarea infatisarii centrului Bucurestiului. In locul constructiilor mici si a teraselor de vara, in care "isi faceau veacul" scriitorii, a decis sa ridice cladiri impunatoare. Astfel ca pe Calea Victoriei au fost construite Cercul Militar National, Palatul Telefoanelor, Palatul Regal, a fost renovat Hotelul Athenee Palace etc.

Regele a dispus si constructia unui nou sediu pentru Ministerul de Interne. Acesta a fost asezat in fata Palatului Regal, constructia incepand la sfarsitul anilor ’30. Din cauza razboiului, finalizarea lucrarilor a intarziat pana in 1946. Cei doi arhitecti ai cladirii, Paul Smarandescu si Emil Nadejde, nu au apucat sa-si vada lucrarea terminata. Dupa inaugurare, cladirea a deservit ca sediu al Ministerului de Interne pana in anul 1958. Atunci, printr-un decret, sediul Internelor a trecut in administratia Gospodariei de Partid a CC al PCR. Ulterior, cladirea a fost amenajata pentru mutarea Comitetului Central. Datorita noii destinatii, cladirea a fost "inzestrata" cu o sala de sedinte, construita in spatele cladirii inaugurate in 1946. Aceasta sala a fost folosita pentru intrunirile de partid, iar dupa 1989, pentru desfasurarea sedintelor Senatului Romaniei.

In 1998 Ministerul Administratiei si Internelor a ince-put demersurile pentru redobandirea cladirii din Piata Revolutiei. Functionarii sai au invocat atat destinatia initiala a imobilului pentru acest minister, cat si nevoia de spatiu pentru aparatul administrativ. (Ilarion Tiu)

CINE SE MUTA SI CINE NU
Unitati care pleaca
 • Corpul de Control al Ministrului
 • Directia Generala Integrare Europeana si Relatii Internationale
 • Directia Generala Reglementari Juridice si Contencios
 • Directia Comunicatii si Informatica
 • Directia Management Resurse Umane
 • Directia Generala Organizare, Planificare Misiuni si Resurse
 • Secretariatul General
 • Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice
 • Directia Generala pentru Relatiile cu Prefecturile
 • Directia pentru Serviciile Publice Descentralizate
 • Directia pentru Zone Asistate si Ajutor de Stat
 • Directia Generala Servicii Gospodarire Comunala
 • Directia pentru Comunitati Locale si Parteneriat cu Asociatiile Alesilor Locali
 • Directia pentru Investitii Locale

  Unitati care raman
 • Directia Audit Intern
 • Directia Management Logistic
 • Directia Financiara
 • Directia Economico-Administrativa
 • ×