Iar, sub privirile forțelor de ordine, câteva mașini parcate în curtea Legislativului au fost vandalizate, prin scrierea cu vopsea de spray, pe geamurile laterale, a unor mesaje anticertificat verde. Printre aceste mașini s-a aflat și cea aparținând Ambasadei SUA la București, lucru confirmat de reprezentanța diplomatică, dar infirmat de ministrul de Interne, Lucian Bode. Unul dintre liderii protestatarilor a fost președintele AUR, George Simion, care s-a delimitat, însă, de acțiunile violente. Juriștii consultați de „Jurnalul” au identificat săvârșirea a cel puțin patru tipuri de fapte, prevăzute de Codul penal, săvârșite în timpul acestor manifestații.
Mii de persoane s-au adunat, ieri, la Palatul Parlamentului, într-o acțiune de protest care a vizat blocarea intenției autorităților de a institui certificatul digital Covid 19 la locul de muncă. Unul dintre inițiatorii informali ai acestei manifestații, liderul AUR, George Simion, a anunțat că, începând cu ora 10.00, se adunaseră deja aproximativ 15.000 de persoane, cifră care nu a fost nici confirmată, nici infirmată, de reprezentanții Jandarmeriei. Protestul, pașnic, în mare măsură a degenerat, însă, pe alocuri, în momentul în care câteva sute de participanți au pătruns în curtea Senatului, după ce au forțat și au reușit să rupă încuietoarea porților de acces. Dispozitivul de jandarmi, subdimensionat, amplasat la acest obiectiv, s-a retras către zidurile clădirii.
În partea opusă, la intrarea de la Camera Deputaților, alte câteva zeci de protestatari au preluat gardurile despărțitoare de protecție instalate de jandarmi, pe care le-au folosit pe post de scări pentru a escalada zidul exterior al curții Parlamentului. Aici, au avut loc și scurte episoade de îmbrânceli între protestatari și forțele de ordine.
Mașini vandalizate
Unul dintre cele mai grave incidente petrecute, ieri, însă, în curtea Senatului a fost acela al vandalizării mai multor autoturisme parcate, prin scrierea, cu spray-uri de culoare galbenă, a mesajului „fără certificate”, pe geamurile acestor mașini. Printre autoturismele căzute pradă acestor acțiuni s-ar fi aflat, conform unor surse, și cele folosite de ambasadorul Statelor Unite ale Americii și de cel al Japoniei la București. Cei doi diplomați străini se aflau, în acel moment, în incinta Senatului României, unde participau la două acțiuni oficiale organizate de conducerea Camerei superioare a Parlamentului. Ulterior, ministrul de Interne, Lucian Bode, a infirmat că a fost vandalizat vreun autoturism aparținând Corpului Diplomatic.
Imaginile surprinse la fața locului arată că această operațiune de distrugere a celor două mașini, dar și ale altor autoturisme aparținând unor parlamentari, parcate în aceeași curte s-a petrecut chiar sub ochii echipei de negociatori a Jandarmeriei Române.
Un alt episod tensionat, în curtea Senatului, a fost acela în care câteva zeci de protestatari, din cei care au reușit să pătrundă în acest perimetru, au încercat să forțeze intrarea în incinta clădirii, fiind opriți de agenții SPP. În cele din urmă, a fost nevoie de intervenția copreședintelui AUR, Claudiu Târziu, care a ieșit în curte, cerându-le protestatarilor să se retragă. Acesta a acuzat chiar existența unei diversiuni, în sensul că, printre protestatarii pașnici din afara curții Parlamentului, au fost infiltrate anumite elemente care au condus această operațiune de pătrundere în perimetrul respectiv.
Forțele de ordine, luate prin surprindere
Miile de protestatari prezenți, ieri, la Palatul Parlamentului, s-au organizat, de mai bine de două săptămâni, pe rețelele de socializare, aceștia fiind atât din București, cât și din alte orașe importante, cum ar fi Craiova, Constanța sau Iași. Eu și-au dat întâlnire la intrarea dinspre Parcul Izvor, însă, la un moment dat, un grup de aproximativ 1.000 de oameni a pornit în marș, cu intenția de a înconjura clădirea Palatului Parlamentului.
Acțiunea de protest a avut un scop clar și bine definit, anume blocarea adoptării legii instituirii certificatului verde la locul de muncă. Iar ziua de 21 decembrie a fost aleasă din două motive. Primul, ca simbolistică, având în vedere evenimentele de acum fix 32 de ani, evenimente care au condus la dărâmarea regimului lui Nicolae Ceaușescu, iar al doilea, ca urmare a faptului că existau informații conform cărora, pe ordinea de zi a ședinței de plen a Camerei Deputaților, urma ca, ieri, să se afle, la vot final, legea privind instituirea certificatului verde digital la locul de muncă, în forma respinsă, în luna octombrie, de către Senat, inițiată de câțiva parlamentari de la USR, PNL și UDMR, printre care și de liderul liberalilor, fostul premier Florin Cîțu.
De asemenea, oamenii se arătau iritați și de informația apărută în spațiul public, confirmată de unii reprezentanți ai PSD, conform căreia Guvernul condus de Nicolae Ciucă intenționează ca, până la sfârșitul acestei săptămâni, să își angajeze răspunderea în fața Parlamentului pe un nou proiect de lege, inițiat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vizând o altă formă a introducerii certificatului digital Covid 19 la locul de muncă.
La închiderea ediției, protestul de la Palatul Parlamentului s-a mutat în Piața Victoriei, în fața Guvernului. Liderul AUR, George Simion a anunțat că protesta până când autoritățile vor renunța la ideea implementării unui certificat digital care să condiționeze exercitarea dreptului la muncă de vaccinare sau de testare.