Numai anul trecut au fost înregistrate, în medie, 43 de incendii pe zi. Dintre acestea, 38% la locuinţe particulare, în special case vechi de patrimoniu! Raportul întocmit de Comisia Prezidenţală pentru Patrimoniul Construit atrage, de altfel, atenţia asupra uneia dintre cele mai devastatoare agresiuni care pun în pericol patrimoniul cultural - incendiul.
Şi ce dacă?! Autorităţile nu par deloc interesate de soarta acestor case vechi, care dispar ba demolate, ba incendiate. În schimb, interes maxim trezesc terenurile rămase. Este o afacere ca, pe timp de criză, să te procopseşti pe câteva parale cu terenuri de mii de euro în buricul Bucureştiului.Ca şi în cazul demolărilor, incendierea monumentelor se produce adesea intenţionat. Din păcate, prejudiciile aduse patrimoniului sunt ireversibile. "Neglijenţa beneficiarilor, ineficienţa administraţiei locale, încălcări sau carenţe ale legii, corupţia însoţesc, de obicei, acest tip mortal de agresiune", se precizează în raport. Incendiile au distrus zeci de case numai în Bucureşti, iar în ţară, în jur de 550 de lăcaşe de cult au dispărut, parţial sau total în flăcări.
În Capitală, cauzele izbucnirii acestor incendii sunt numeroase: autori necunoscuţi, neglijenţă, instalaţii electrice defecte sau improvizate. Cel puţin aşa reiese din analiza ISU. Numai anul trecut s-a observat o creştere cu 18% a incendiilor provocate intenţionat! Cele mai "vulnerabile" sunt casele vechi, unele de patrimoniu, altele amplasate în zone protejate, toate în centrul Bucureştiului.
TERENUL, MAI VALOROS DECÂT ISTORIA!
Mulţi proprietari încearcă "să scape", chiar şi prin incendiere, de povara istorică! Flăcările eliberează terenul rapid! Cel interesat de teren evită astfel avizele de demolare, cerute de lege şi aprobate numai de Ministerul Culturii! Din păcate, pentru români, un petec de pământ pare mai valoros decât istoria de pe el. Monumentul sau casa de patrimoniu devine un obstacol în calea visului imobiliar.
Calea Moşilor, zona Pache Protopopescu, Calea Victoriei, Piaţa Gemeni se află în topul zonelor "inflamabile", unde în ultima perioadă pompierii au fost nevoiţi să intervină. Mărturie stă şi bilanţul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), care arată că în 2009 numărul incendiilor a crescut cu 66% faţă de anul precedent.
Deşi unele dintre imobilele incendiate sunt monumente şi ar trebui protejate, autorităţile ridică din umeri. Ba, mai mult, demonstrează un dezinteres cras în a cerceta cine sunt proprietarii locuinţelor lăsate în paragină, locuite provizoriu de oamenii străzii şi incendiate. Foarte multe dintre casele incendiate nu au cadastru!
Alte asemenea case vechi intră într-o suveică imobiliară greu de imaginat! Sunt vândute de trei ori pe an, astfel încât la un moment dat se pierde şirul proprietarilor.
OFICIAL NE MERGE BINE!
În demersul nostru de a vedea ce se întâmplă cu aceste imobile vechi care, în loc să fie protejate, ajung să fie demolate sau incendiate, am cerut şi sprijinul autorităţilor competente în rezolvarea unor astfel de probleme. În loc de sprijin, la solicitările făcute am primit amânări şi răspunsuri în dodii. Aproape trei săptămâni am fost amânaţi şi duşi cu vorba de angajaţii Primăriei Sectorului 2, când am încercat, printr-o solicitare, să aflăm cine sunt proprietarii unor imobile de pe Calea Moşilor, Pache Protopopescu şi Piaţa Gemeni şi ce se va întâmpla cu ele, ţinând cont de starea în care au ajuns.
Preocupaţi probabil de probleme mai importante pe ordinea de zi, nu s-au arătat prea dornici să ne ajute. Cât despre raportul întocmit de lucrătorii ISU, aceeaşi placă. La cele mai multe dintre incendiile despre care ne-am interesat, vinovaţi au fost găsiţi oamenii străzii aciuaţi prin aceste case. Cu toate astea, există şi martori care susţin că "interesele la aceste clădiri sunt mari şi că uneori în spatele unui banal incendiu se ascund multe".
CASE VECHI, SOARTĂ CRUDĂ
Moara lui Assan, Casa lui Mihai Ormolu, din Bd. Aviatorilor nr. 8, Hanul Solacolu, din Calea Moşilor nr. 134, Hanul Gabroveni, casa din Strada Visarion 8, colţ cu Bulevardul Lascăr Catargiu, sunt doar câteva dintre casele cu tradiţie care, în loc să fie protejate de lege, au dispărut de pe harta Capitalei vechi! În februarie 2009, imobilul monument istoric din Bd. Aviatorilor nr. 8, părăsit de câţiva ani, a trecut din categoria clădirilor ameninţate în cea a celor incendiate.
Scenariul a fost similar cu cel din Str. Visarion nr. 8, abandonat şi lăsat deschis în mod deliberat, imobilul a fost ocupat de persoane fără adăpost, vandalizat şi incendiat. Nici Calea Moşilor Veche nu a fost ocolită de astfel de incidente.
Nepăsarea autorităţilor distruge valorile
Iată imobilele incendiate de soarta cărora Jurnalul Naţional s-a interesat la autorităţile implicate în cercetarea unor astfel de incidente. De la Primăria Sectorului 2, unde am cerut puţină implicare, am înţeles că şi tăcerea e un răspuns. Iar din analiza pompierilor - aşa cum de altfel reiese şi din cazurile prezentate mai jos -, vinovaţi sunt oamenii străzii care îşi mai fac veacul prin aceste imobile.
23 DECEMBRIE 2009
Incendiu la un imobil de pe Calea Moşilor numărul 255. Din declaraţiile martorilor, se pare că focul a fost pus intenţionat de un bărbat cu probleme psihice. "I-a murit mama. Este nebun. Nu-şi mai ia tratamentul şi are crize", a declarat unul dintre locatari. Pompierii au intervenit imediat şi au localizat flăcările care ameninţau şi clădirile învecinate, fiind salvate cinci persoane.
27 DECEMBRIE 2009
Strada Vasile Lascăr, numărul 54. Un bărbat s-a intoxicat cu fum, după ce casa în care locuia a luat foc. Incidentul a avut loc pe Strada Vasile Lascăr din Capitală. Unii dintre vecini spun că imobilul care a luat foc aparţine unui italian, care nu este în ţară. Din spusele locuitorilor din zonă, se pare că cei care locuiau în casă erau oameni ai străzii, iar flăcările ar fi pornit de la o ţigară uitată aprinsă.
Din extrasul de carte funciară reiese că imobilul de la numărul 54 a fost retrocedat în luna martie a anului 2008. Patru femei au împărţit cel puţin pe hârtie casa care a luat foc: Moisescu Eugenia Rodica, Lungu Maria-Alexandra, Gangu Felicia Elena, Muntean Jeanne Stella Madeleine.
29 DECEMBRIE 2009
Strada Agricultori. Incendiul a izbucnit la o casă de pe Strada Agricultori, în apropiere de Bulevardul Pache Protopopescu, devenită adăpost pentru oamenii străzii. Nu s-au înregistrat victime, iar vecinii susţin că nu mai locuia nimeni acolo de câţiva ani. De când a fost părăsită, casa a devenit adăpost pentru oamenii străzii. Flăcările au distrus mansarda locuinţei. Aceştia nu au stabilit cauzele incendiului, însă vecinii susţin că de vină ar fi oamenii care se adăposteau acolo.
1 IANUARIE 2010
La doar câteva zile, mai exact la data de 1 ianuarie 2010, un alt incendiu a avut loc tot pe Calea Moşilor, la imobilul cu numărul 120. O tânără a murit, fiindu-i frică să sară pe perna amplasată de pompieri. La etajul unde se afla tânăra, în vârstă de 20 de ani, la momentul incendiului erau opt persoane. Potrivit unor martori, proprietara imobilului se numeşte Vasile Constanţa.
Femeia nu mai locuieşte aici, iar chiriaşii susţin că totul ar fi fost pus la cale, deoarece proprietara vrea să-i evacueze, să demoleze imobilul şi să vândă terenul. "Nu a fost un simplu incendiu, domnişoară. Vrea să ne dea afară. De ce ne-a dat afară de unde stăteam noi şi a demolat totul acolo?"