Din cei nouă miniştri ai guvernului cavalerilor de la Malta, doi sunt romăni: Alteţa sa, prinţul Dimitrie Sturdza şi Excelenţa sa, mare prior Dorin Potolincă, primul in demnitatea de ministru al activităţilor umanistice, iar al doilea - ministru al Culturii.
Romăni in noul govern
In Malta s-a constituit noul guvern al ordinului cavalerilor "Sf. Ioan de Ierusalim", din care fac parte şi doi romăni.
Din cei nouă miniştri ai guvernului cavalerilor de la Malta, doi sunt romăni: Alteţa sa, prinţul Dimitrie Sturdza şi Excelenţa sa, mare prior Dorin Potolincă, primul in demnitatea de ministru al activităţilor umanistice, iar al doilea - ministru al Culturii.
Impreună cu ei, alţi doi cavaleri romăni au mai participat la eveniment: Cătălin Moişanu şi Nicolae Bujor, ridicaţi şi ei in rangurile de ambasador itinerant şi, respectiv, de asistent personal al marelui maestru. Astfel, ţara noastră are şi unul dintre cele şapte posturi de ambasadori ai ordinului. Ţara noastră are, in total, opt cavaleri de Malta din Ordinul "Sf. Ioan de Ierusalim", unul dintre aceştia fiind actorul Jean Constantin.
INVESTITURA. Ceremonia investiturii a inceput cu citirea unui mesaj de binecuvăntare din partea Papei Benedict al XVI-lea. "Această binecuvăntare inseamnă o recunoaştere, pentru că au existat diferite discuţii in Romănia, venite din partea unui alt ordin", afirmă Excelenţa sa mare prior Dorin Potolincă. "Evenimentul de la Malta a fost extrem de important şi in istoria ordinului pentru că s-a constituit noul guvern, s-au numit miniştrii, a fost investit in mod oficial al 77-lea mare maestru al ordinului", ne-a declarat şi Cătălin Moişanu.
PROIECTE. Printre planurile cavalerilor de Malta in Romănia se numără deschiderea unei ambasade, dar obiectivele principale, afirmă excelenţa sa mare prior Dorin Potolincă, sunt de ordin umanitar: "Vom incerca să finanţăm intervenţii chirurgicale pentru trei persoane din Iaşi. Am luat legătura cu o serie intreagă de profesori universitari din Italia, o să ajutăm cu biletele de avion şi cu spitalizarea, iar medicii vor face aceste operaţii gratuit pentru ordin". Marele prior ne-a spus că unul dintre proiectele ordinului pentru ţara noastră este deschiderea unui spital pentru săraci.
SELECŢIE. Condiţiile pentru a deveni cavaler de Malta din ordinul "Sf. Ioan de Ierusalim" sunt foarte stricte sub aspectul moralităţii. "Trebuie să fie vorba de oameni care au făcut ceva in viaţă, oameni in urma cărora se vede ceva. Sunt condiţii pe care ordinul le stabileşte, fără a fi secrete, dar care ţin de imaginea socială a persoanei care devine cavaler de Malta. In principiu, propunerile vin fie din partea a doi cavaleri, care vin şi susţin in faţa marelui prior propunerea, sau din partea unui oficial, de la ambasador
in sus. Rangurile ordinului nostru sunt: cavaler, comentator, asistent, ambasador, prior, mare prior, după aceea urmează conducerea superioară, alcătuită din mareşal, mare cancelar şi mare maestru", afirmă excelenţa sa mare prior Dorin Potolincă. In luna ianuarie a acestui an a avut loc in Romănia prima investitură a cavalerilor de Malta din ultima sută de ani in rit ortodox.