x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cazare la cocioabe sau camine de lux

Cazare la cocioabe sau camine de lux

de Eugenia Mihalcea    |    29 Sep 2005   •   00:00
Cazare la cocioabe sau camine de lux

Anul universitar incepe, la fel cum ne-am obisnuit, cu un deficit de locuri de cazare. Numai jumatate dintre studenti au prins pat in camin. Daca in Bucuresti tinerii se inghesuie in garsoniere de 200 de euro, in Ardeal camerele de camin sunt de lux.

Studentii sunt din nou mai multi decat locurile de cazare, iar chiriile la particulari s-au umflat brusc. Dar, comparativ cu alti ani, cateva camine au fost renovate complet, iar repartizarea locurilor a fost decongestionata. Partea proasta e ca lucrarile de reabilitare a cladirilor nu se termina pana incepe scoala.

Anul universitar incepe in majoritatea universitatilor de stat sau particulare la 1 octombrie. Cu toate acestea, situatia cazarilor este la fel ca in fiecare an. Prea multi studenti si prea putine locuri, adica numai 102.000 de paturi pentru peste 170.000 de solicitari. In conditiile in care, in Capitala, de exemplu, sunt camine intrate in reparatii capitale si neterminate, cladiri inchise pentru reabilitare. Iar solutia alternativa, gazda sau apartamentele de inchiriat, nu-i ajuta decat pe cei care isi permit. Proprietarii cresc preturile inainte de 1 octombrie cu cel putin 20%. Universitatea din Bucuresti pune in acest sens la dispozitia studentilor o baza de date cu numere de telefon pentru cazari.

ONLINE. Chiar daca nu sunt mai multe locuri de cazare ca in anii trecuti, repartizarea s-a realizat la nivelul facultatilor evitandu-se cozile interminabile din fata rectoratelor. La Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Politehnicii Bucuresti, solicitarile si repartizarile s-au realizat online, cu ajutorul unui program facut de studenti, dupa cum spune rectorul Ecaterina Andronescu.

In campusul UPB sunt 11.000 de locuri de cazare, dar au fost 17.000 de cereri. Problema este ca lucrarile de reabilitare la cateva camine nu au fost finalizate, iar tinerii trebuie sa stea pe la prieteni pana la 15 octombrie. Iar daca reparatiile s-ar fi facut din banii de la Ministerul Educatiei, nu s-ar fi terminat niciodata, dupa cum adauga conducerea campusului.

FARA BAIE. Pe de alta parte, reprezentantii MedC spun ca lucrarile de igienizare in cele 331 de camine din toate campusurile universitare din tara au fost realizate in proportie de peste 90%, urmand ca pana la data inceperii anului universitar, acestea sa se finalizeze. Lucru care nu se va intampla la toate caminele, cu toata bunavointa muncitorilor care s-au apucat sa lucreze zi/noapte pe ultima suta de metri.

De asemenea, conducerea Ministerului Educatiei este constienta ca peste 70% din caminele aflate in exploatare sunt proiectate cu utilitati comune. Iar daca unele institutii prefera sa creasca gradul de confort al imobilelor prin modularea camerelor cu bai proprii, aceasta se intampla de cele mai multe ori din surse proprii de finantare. Ministerul vorbeste de mansardare, pentru mentinerea capacitatii de cazare. Realitatea este supracazarea, asa cum se intampla si in cazul Universitatii din Bucuresti, s-a solicitat cresterea numarului de studenti in camere in caminele A si B din Complexul Studentesc Grozavesti.

HOT-LINE. Pentru lucrarile de intretinere si igienizare a spatiilor de cazare, Ministerul Educatiei si Cercetarii a alocat 57 de miliarde ROL si, suplimentar, inca 20 de miliarde ROL din fondul la dispozitia ministrului. Pentru identificarea de solutii in cazuri deosebite, MEdC a alocat in intervalul 28 septembrie - 8 octombrie 2005 o linie telefonica speciala: 021/315.50.99 - care va functiona intre orele 9:00-16:00, exclusiv pentru problemele care fac referire la cazari.

MODERN
"Cazarea s-a realizat de la sfarsitul semestrului al II-lea la unele facultati, iar altele au realizat de atunci o precazare. La Facultatea de Automatica si Calculatoare inscrierea si repartizarea locurilor s-a realizat online" - Ecaterina Andronescu, rector Universitatea Politehnica din Bucuresti

VECHI
"Caminul Academiei de Studii Economice din Occidentului este in demolare din cauza ca avea bulina rosie pe el. Vom avea inca doua corpuri de cladire in Belvedere din 2006. In prima luna regia de camin va fi 650.000 de lei" - Prof. Istudor Nicolae, Academia de Studii Economice

SITUATII
"O alta masura pentru cazarea cat mai multor studenti a fost trimiterea unei cereri prin care se solicita Politiei sanitare avizul pentru supracazare in caminele A si B din Complexul Studentesc Grozavesti" - Universitatea din Bucuresti

In chirie la particulari

SURPLUS. Ca in toate marile centre universitare, si la Iasi studentii sunt mai multi decat locurile de cazare

Cu plapuma si dulapul in strada, sute de studenti au luat cu asalt campusurile universitare din Iasi. Batalia pentru o camera este dura. Aproape jumatate din studentii care au solicitat cazare au fost respinsi. Din cei 23.000 de tineri care au depus cerere de cazare la principalele universitati iesene, numai 13.000 vor primi un loc intr-un camin studentesc. Restul sunt nevoiti sa-si caute gazda sau sa inchirieze un imobil. Preturile au sarit insa in aer.

TARIFE PENTRU STRAINI. Cea mai acuta criza de locuri se inregistreaza la Universitatea "Al. I. Cuza". Aici exista aproape 15.000 de cereri, insa universitatea dispune de numai 6.560 de locuri. Dintre acestea, 150 sunt in caminul de lux "Gaudeamus", unde tarifele variaza intre 360 si 630 de lei noi pentru studentii romani. Un student strain trebuie sa scoata din buzunar in fiecare luna cate 175 de euro. Alte doua camine cu o capacitate de cazare de peste 700 de locuri sunt in reparatii capitale si nu vor fi disponibile in acest an universitar. Cele mai multe locuri - peste 1.800 - a primit Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, dar numarul solicitantilor este foarte mare, iar 3.000 de tineri au ramas pe drumuri. Tarifele au fost majorate in acest an cu aproape 30% si sunt cuprinse intre 78 si 211 lei noi lunar.

BELSUG. Dintre toate unitatile de invatamant superior din Iasi, Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" are cele mai multe locuri de cazare in caminele din complexul "Tudor Vladimirescu", peste 8.000. Univeristatea agronomica "Ion Ionescu de la Brad" are la dispozitie aproape 1.400 de locuri de cazare, in timp ce la Universitatea de Medicina exista pentru noul an universitar 2.000 de locuri de cazare. Aceasta in conditiile in care numarul solicitarilor este mult mai mare.

GAZDELE. O solutie pentru studentii care nu au loc in camine este gazda sau locuinta inchiriata. Numai ca preturile au crescut in aceasta perioada cu 20%. De exemplu, pentru o garsoniera din centrul Iasiului sau din Copou, complet mobilata, un student trebuie sa achite lunar cel putin 250 de euro. Pentru cei cu buzunarul mai gol exista si garsoniere nemobilate, dar la periferie. Aici chiria variaza intre 100 si 120 de euro pe luna.

PRIVATII. Exista insa si "camine private". Proprietarul caminului tip vila din zona Podu de Fier face rost de chiriasi prin anunturile la mica publicitate. Toate cele 40 de locuri ale imobilului au fost deja ocupate de studenti. Aici tarifele variaza intre 160 si 250 de lei noi lunar. In pret sunt incluse toate cheltuielile, iar unele camere au toaleta proprie.

FARA MITA. Campusurile universitare sunt impanzite de afise, prin care studentii sunt indemnati sa nu dea mita pentru a-si procura un loc in camin. "Fii constient de riscul la care te expui" scrie pe afis. Campania "Nu da spaga la cazare", care se desfasoara in perioada 27 septembrie - 1 octombrie a fost initiata de Universitatea "Al.I. Cuza", dupa ce s-a observat ca vanzarea locurilor este o practica frecventa. Primaria finanteaza aceasta campanie cu 45 de milioane de lei. (Mirela Cimpoi)

Camere de cinci stele

LUX. La Alba, pentru o camera amenajata modern, studentii platesc 90 de lei noi pe luna

Orasul Marii Uniri, Alba Iulia, isi asteapta studentii in conditii civilizate. De cativa ani, nu se poate vorbi de mizerie si lipsa de confort in camine. Chiar daca la inceputul acestei saptamani se mai lucra inca puternic la fatada caminului numarului 1, toate ferestrele au fost dotate cu termopane, iar de anul viitor va fi schimbat si mobilierul. Camerele sunt amenajate sub forma unei garsoniere cu bucatarie si baie proprie, in care stau trei persoane. Pentru o luna un student va plati 90 de lei noi.

Cel mai nou camin din oras, caminul 2, este unul care iti ia ochii de cand intri in incinta campusului universitar de pe strada Vasile Alecsandri, aflat in vecinatatea Complexului Olimpic. Caminul nr. 4, cunoscut si sub titulatura de "Caminul Teologiei", este cel mai dotat camin la nivelul aparaturii electrocasnice. Locatia cu pricina va fi "casa" pentru 182 de studente.

PLOIESTI. La Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti caminele au fost renovate - practic patru miliarde de lei vechi au fost necesare pentru iginenizarea si reparatiile acestora - si cinci sali noi de seminar sunt gata de a fi luate cu asalt. Nu au fost probleme cu cazarea, toti studentii care au avut nevoie au primit loc in camin.

CONSTANTA. Caminele Univesitatii "Ovidius" din Constanta au beneficiat in acest an doar de reparatii curente. Cel mai vechi este caminul 1, unde studentii au grup sanitar comun, iar in camere stau cate 4-5. Conducerea institutiei spune ca acesta va intra de anul viitor in reparatii capitale printr-un program finantat de Banca Mondiala.

Conditii bune de cazare vor avea cei din caminul 2, care dispune de garsoniere, dar si cel de la "Pescarie", o cladire construita in urma cu cativa ani. Studentii vor primi camere in functie de medii, dar si de problemele sociale, iar tariful pe luna nu depaseste un milion de lei. (Lucian Dobrater, Nina Marcu, Mariana Craciun)

TIMISOARA
Anul acesta, cele patru mari universitati timisorene, cea de Medicina, Agricola, Politehnica si de Vest, pun la dispozitia studentilor un numar de 12.000 de locuri de cazare. Cu toate acestea, conform unor calcule, peste 4.100 de studenti raman totusi fara locuri in camine, fiind nevoiti sa stea in chirie. Acest deficit de locuri de cazare in caminele studentesti, spun profesorii universitari, este cauzat de cresterea cifrei de scolarizare, care, din 1990 pana in prezent, s-a majorat de 4 pana la 6 ori. "Din 1990, nu s-a mai construit nici un camin studentesc, doar au fost renovate si aduse la standarde acceptabile. Anul acesta, taxa in camin se va mari cu pana la 300.000 lei vechi", a declarat rectorul Universitatii de Vest, Ion Mihai. Asta, cu toate ca se incalca norma sanitara, dupa cum spune, din cauza ca intr-o camera nu au voie sa locuiasca mai mult de trei studenti. La cererea ligilor din cadrul universitatilor s-a suplimentat numarul de locuri, cu unul sau doua paturi, tocmai ca tinerii sa nu opteze intr-un numar atat de mare spre locuintele private. (Tiberiu Kiss)

FARA CAMIN LA TARGU-JIU
Studentii Universitatii "Constantin Brancusi" din Targu-Jiu vor fi cazati anul acesta prin internatele mai multor licee din municipiu. Cladirea Complexului Studentesc Debarcadar a intrat in conservare, asta dupa ce Oficiul pentru Protectia Consumatorului a interzis total cazarea in camin. Pentru a mai putea fi folosit, complexul are nevoie de reparatii capitale. Este nevoie de multe miliarde de lei vechi, bani pe care universitatea nu-i are si pe care ii asteapta de la minister. Pana anul trecut, studentii care erau cazati la camin plateau un milion de lei pentru saltele murdare, pereti cazuti (foto), instalatii sanitare defecte, mobila rupta si o centrala termica dezafectata. In camin stateau 75 de studenti care aduceau lunar 75 de milioane de lei. "Nu se mai putea locui in camin si din cauza centralei termice, care nu mai putea fi folosita", a declarat administratorul Loredana Titu. Doar 11 camere au fost rezolvate si se incearca incheierea unor parteneriate pentru alte locuri de cazare. Acolo pot fi cazati doar 44 de studenti. Ceilalti trebuie sa apeleze la inchiriere. Preturile, insa, ajung pana la 200 de euro pe luna pentru inchirierea unui apartament. De cand a fost construit, complexul nu a mai avut parte de nici o imbunatatire. Doar mobilier a mai fost adus. Daca pe fiecare luna se incasau cate 75 de milioane de lei vechi, se putea investi in cladire. (Gabriela Mladin)

GALATI
Peste 20.000 de studenti vor incepe cursurile la Universitatea de stat "Dunarea de Jos" si Universitatea privata "Danubius" din Galati. Numarul studentilor care solicita cazarea in camine depaseste capacitatea locurilor disponibile in campus, iar unii dintre ei opteaza pentru inchirierea de garsoniere sau apartamente. Piata imobiliara din Galati ofera pentru inchiriere garsoniere mobilate in centrul orasului cu 100-150 de euro pe luna, dar in zonele marginase chiria poate ajunge pana la 50-80 euro pe luna. Cu toate ca preturile sunt destul de mari, iar cereri de inchiriere exista, studentii nu sunt agreati de proprietarii de locuinte. "Cereri de inchiriere pentru studenti sunt, dar ofertele lipsesc. Proprietarii de locuinte nu se inghesuie sa inchirieze la studenti, pentru ca, de regula, acestia se cupleaza cate doi, trei sau mai multi, fac chefuri, dau muzica tare si deranjeaza vecinii", sustine Gabriel Subasu, agent imobiliar. Din cauza lipsei spatiilor de cazare, Universitatea "Dunarea de Jos" a inceput constructia unui camin nou cu 150 de locuri in zona Facultatii de Mecanica, care va fi gata in primavara anului 2006. "Avem conditii de cazare decente la minim-minimorum. Realitatea este ca ministerul a lasat universitatile de izbeliste, alocand sume mici pentru reparatii sau consolidari. Asteptam ca Guvernul sa aloce lunar cate 800.000 de lei vechi pentru fiecare student care nu a gasit loc in camin, acesta reusind in acest fel sa-si acopere o parte din cheltuielile necesare inchirierii unei camere de la particulari", spune Cristi Dumitru, presedintele Ligii Studentilor din Galati. Rectorul singurei universitati particulare din Galati, Bebone Pusca, a precizat ca unitatea sa de invatamant nu are nevoie de camine pentru studenti. "Am vrut sa construim un camin, dar nu au fost solicitari", sustine rectorul Universitatii "Danubius". (Erik Hoosz)

CLUJ
Universitatea "Babes-Bolyai" este institutia clujeana de invatamant cu cei mai multi studenti, numarul acestora fiind, in prezent, de 40.000. Universitatea a achizitionat sau construit din resurse proprii, in perioada 1993-2004, mai mult de 14 cladiri, reusind sa asigure locuri in camine pentru 5.500 de studenti. De asemenea, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca dispune de 3.500 de locuri de cazare pentru inbunatatirea carora s-au cheltuit 20 de miliarde de lei. O parte din banii investiti au fost folositi la transformarea camerelor in garsoniere. Universitatea de Medicina si Farmacie are 3.000 de locuri de cazare, dar doua dintre camine se afla inca in reparatii si este posibil sa nu poata fi date in folosinta decat in primavara 2006. Pe de alta parte UMF va da in folosinta un camin pentru care s-au cheltuit, din banii universitatii, 9 miliarde de lei. Chiria unei garsoniere incepe de la 120 de euro, iar a unui apartament cu doua camere de la 200-300 de euro. Agentii imobiliari spun ca proprietarii nu ofera decat confortul minim pentru banii perceputi. (Elena Stanciu)

PITESTI
In unele camine din Pitesti sunt conditii la standarde europene, dar altele zici ca sunt parasite. Comparatia cea mai buna este intre caminul de langa Arpechim si cel de pe Gheorghe Doja, amandoua apartinand Universitatii Pitesti. Cel de langa Arpechim a fost construit in acest an si tot mobilierul este nou, iar pentru o camera cu baie, dar cu bucatarie comuna, studentul plateste 1.000.000 lei/luna. Caminul de pe Gheorghe Doja este construit in 1969, iar conditiile sunt jalnice. Pe langa paturile si dulapurile care stau sa cada, la toaletele comune instalatiile sanitare sunt sparte. La Targu-Mures, insa toate solicitarile studentilor medicinisti pentru cazarea in camine au fost solutionate, dupa cum ne-a declarat cancelarul general al Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu-Mures, prof.dr. Ioan Nicolaescu. Peste 1.170 de cereri au fost depuse de studentii de la UMF, in conditiile in care universitatea are 1.032 de locuri. Restul studentilor vor fi cazati la caminele unor licee din localitate. (Elly Carstea, Monica Harmanescu)
×