x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cazul “Caracal” ajunge pe mâna FBI. Au nevoie de ADN-ul Luizei, ca să închidă dosarul

Cazul “Caracal” ajunge pe mâna FBI. Au nevoie de ADN-ul Luizei, ca să închidă dosarul

de Ion Alexandru    |    26 Sep 2019   •   10:38
Cazul “Caracal” ajunge pe mâna FBI. Au nevoie de ADN-ul Luizei, ca să închidă dosarul

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a confirmat, ieri, că procurorii care se ocupă de cazul dispariției Luizei Melencu au dispus efectuarea unei comisii rogatorii în SUA, “pentru a efectua o nouă extragere de ADN, printr-o metodă pe care Institutul Național de Medicină Legală «Mina Minovici» nu este omologat să o efectueze”. Mai exact, este vorba despre metoda de extragere ADN mitocondrial. Iar operațiunea va fi efectuată de către specialiști din cadrul FBI.

Anchetatorii încearcă, astfel, să reușească să extragă amprenta genetică de pe oasele calcinate descoperite în cenușa abandonată în liziera de lângă Caracal, despre care INML nu a reușit să concluzioneze că aparțin rămășițelor pământești ale Luizei Melencu. Iar o concluzie formală în acest sens este imperios necesară pentru a-l putea trimite pe Gheorghe Dincă în judecată, pentru omor calificat, cu ambele victime identificate și decedate, după ce analizele ADN cu privire la cenușa și oasele calcinate ridicate din butoiul din curtea lui Dincă ar fi concluzionat că aparțin Alexandrei Măceșanu.

De altfel, DIICOT se află în conflict deschis cu familiile ambelor victime ale lui Dincă. Pe de o parte, familia Măceșanu contestă aceste rezultate genetice și, pe de altă parte, anchetatorii încearcă să obțină o nouă probă ADN din partea mamei Luizei Melencu. Aceasta din urmă refuză și este amenințată de DIICOT că va fi luată de acasă cu mandat de aducere.

În paralel, Parchetul General anunță că a finalizat controlul dispus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, organ de Parchet implicat în operațiunea de salvare a Alexandrei Măceșanu. Controlul a descoperit că procurorii de la Caracal au dispus, în mod nelegal și fără temeinicie, clasarea unor cinci dosare care aveau ca obiect infracțiunile de viol și lipsire de libertate în mod ilegal. Aceste dosare urmează să fie redeschise și să fie efectuate acte de urmărire în ele.

De asemenea, Parchetul General a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu existența mai multor abateri disciplinare, urmând să revină cu un nou control la Caracal, peste șase luni. 

×
Subiecte în articol: Felix Bănilă