x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special CAZUL MARIAN COZMA/ Şeful poliţiei din Veszprem a fost sancţionat în cazul Cozma

CAZUL MARIAN COZMA/ Şeful poliţiei din Veszprem a fost sancţionat în cazul Cozma

de Florin Gongu    |    20 Feb 2009   •   00:00
CAZUL MARIAN COZMA/ Şeful poliţiei din Veszprem a fost sancţionat în cazul Cozma

Uciderea lui Marian Cozma începe să facă victime nu numai în rândul infractorilor, ci şi în cel al aşa-zişilor anchetatori. Zoltan Bolcsik, comandantul poliţiei din Veszprem, a fost sancţionat disciplinar de generalul-maior Jozsef Bencze, comandantul poliţiei maghiare, pentru dezinformarea poliţiei în legătură cu ancheta realizată după uciderea lui Marian Cozma, a anunţat presa maghiară de ieri. Bencze a declarat că a fost dezinformat de subalternii săi din Veszprem în legătură cu darea în urmărire generală a primilor suspecţi în cazul uciderii lui Marian, respectiv Nemeth Ghiozo şi Raffael Sandor. Respectivul ordin de căutare a fost dat de poliţia din Veszprem cu mare întârziere, abia la câteva ore după ce aceştia fuseseră deja capturaţi în Austria, la Graz.



POLIŢIŞTI MINCINOŞI
Decizia întârzierii a fost motivată prin faptul că poliţiştii nu l-au găsit pe judecătorul de serviciu, idee negată cu vehemenţă de reprezentanţii tribunalului din Veszprem. Se pare că în urma unei anchete interne s-a stabilit că afirmaţiile poliţiştilor au fost false, judecătorul de serviciu din ziua respectivă putând fi foarte uşor de găsit, în ciuda orei înaintate. Pus în faţa evidenţei, Zoltan Bolcsik a negat că ar fi fost sancţionat. "Nu ştiu nimic despre aşa ceva. Nu sunt afectat în nici un fel", a spus acesta. A fost imediat infirmat de Hazi Istvan, directorul poliţiei naţionale de criminalistică: "În legătură cu cazul disciplinar al lui Bolcsik, despre care s-a scris în presă, având în vedere dreptul la protejarea datelor personale, nu doresc să comentez". Se mai vehiculează ideea că unii poliţişti îşi vor pierde locurile de muncă, existând indicii că unii s-ar fi aflat chiar în discotecă atunci când a apărut gaşca de 28-30 de atacatori.

AZI SE FAC EXTRĂDĂRILE
Raffael Sandor şi Nemeth Gyozo, principalii suspecţi în cazul uciderii handbalistului Marian Cozma, vor fi transferaţi la Veszprem, din custodia Poliţiei din Graz, cel mai probabil în cursul zilei de azi. Cei doi au fost reţinuţi la 9 februarie. Este de aşteptat ca după audierile acestora şi în Ungaria, Poliţia maghiară să fie capabilă să emită un comunicat lămuritor în privinţa evenimentelor petrecute în noaptea de 7 spre 8 februarie la Patriota Lokal din Veszprem.


B. Csaba, mânuitor de săbii



Poliţia ungară a dat ieri detalii despre cazierul celui de-al cincilea suspect arestat în cazul uciderii lui Marian Cozma. B. Csaba, 47 de ani, reţinut miercuri la Zalaegerszeg, are legături de rudenie cu Szjtoika Ivan, suspectul reţinut de poliţie după ce s-a predat singur. Csaba este recunoscut ca recidivist, având la activ condamnări pentru înşelăciune în dauna avutului privat, el ocupându-se cu tranzacţii ilegale de schimb valutar. La momentul arestării, Csaba era cercetat şi pentru o altă agresiune comisă cu violenţă, într-un conflict cu unul dintre clienţii săi, el secţionând gamba victimei sale cu o sabie de samurai. Arestatul şi-a susţinut nevinovăţia în faţa anchetatorilor, dar a admis că a fost în discotecă în acea noapte. Presa maghiară de ieri a avansat ipoteza conform căreia, în noaptea crimei, grupul de ţigani se afla în localul Patriota pentru a crea presiune în vederea extorcării de fonduri şi a plăţii taxei de protecţie.


Încă o victorie dedicată lui Marian Cozma



Veszprem a jucat miercuri seară şi primul meci din campionat fără Marian Cozma, pe teren propriu, cu Tatabanya, după succesul de duminică, 28-26, cu Ademar Leon, în Liga Campionilor. Victoria le-a revenit lejer gazdelor, 39-26, şi ea a fost dedicată din nou colegului lor plecat în ceruri, Marian Cozma. Cu acest prilej, primarul din Veszprem, Debreczenyi János, i-a acordat lui Uros Vilovski (foto) o distincţie pentru eroismul de care a dat dovadă în noaptea de 7/8 februarie, când i-a salvat viaţa lui Ivan Pesici. Pe placheta acordată scrie: "Pentru faptele eroice de care a dat dovadă la atacurile ucigaşe din data de 8 februarie 2009".


Marşul tăcerii, azi şi la Bucureşti

Un marş al tăcerii în memoria lui Marian Cozma va avea loc azi, între orele 20:30 şi 21:30 la Bucureşti, între Piaţa Universăţii şi Piaţa Unirii, la solicitarea a trei prieteni din anturajul luii Marian Cozma. Persoanele care vor participa la marş se vor aduna la ora 20:00, în spatele statuilor din Piaţa Universităţii, iar apoi vor porni în procesiune cu lumânări sau cu candele aprinse spre parcul din Piaţa Unirii. Marşul a fost aprobat de Primăria Municipiului Bucureşti, iar participanţii sunt rugaţi să vină cu câte o lumânare şi cu o eşarfă în semn de doliu pe braţul drept.

×
Subiecte în articol: special cazul cozma veszprem