x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cazul Zambaccian - Acasa la martorii din Bacau

Cazul Zambaccian - Acasa la martorii din Bacau

de Mirela Romanet    |    24 Feb 2006   •   00:00
Cazul Zambaccian - Acasa la martorii din Bacau

Irina Jianu, invinuita in dosarul Zam-baccian, locuieste in aceeasi curte cu Sergiu Sechelariu. Cristina Popa, martor al acuzarii, este asociata cu Sergiu Sechelariu.

Irina Jianu este invinuita si ea in dosarul Zambaccian. Am incercat sa stam de vorba cu fostul sef al Inspectoratului de Stat pentru Constructii la el acasa, in celebrul cartier de vile de la Luncani, din Bacau.

Acolo si-au inaltat adevarate palate somptuoase toti potentatii fostei puteri, dar si medici sau avocati cu dare de mana din Bacau.

BOGATIE. Cartierul de vile de la Luncani reprezenta un fel de barometru al potentei financiare si al influentei de care se bucurau proprietarii caselor respective. Cartierul a luat fiinta prin anii ’90 si tot acolo si-au construit vile Sergiu Sechelariu si Irina Jianu. In aceeasi curte, pe un domeniu de cateva hectare, cu paza si celula fotoelectrica la poarta se inalta doua palate in miniatura. Unul este al Irinei Jianu, iar celalalt, al lui Sergiu Sechelariu. Un paznic ne intreaba amabil cu cine dorim sa stam de vorba si, dupa ce se convinge ca nu am stabilit vreo intalnire cu Irina Jianu, ne cere sa asteptam pana o anunta de prezenta noastra. "Sunteti ziaristi, nu?", intreaba el de dupa poarta, ca sa stie pe cine sa anunte. A revenit dupa un timp si ne-a rugat sa asteptam putin, ca va veni cineva din casa sa stea de vorba cu noi. Peste catva timp s-a apropiat de noi un barbat care folosea pe post de baston un bat de schi. Cu ochelari fumurii la ochi, el s-a prezentat a fi domnul Jianu si a inceput sa ne povesteasca despre visul sau de a deveni ziarist si despre faptul ca Irina tocmai a plecat spre Bacau.

RACEALA. "Cred ca v-ati intalnit pe drum cu ea, era intr-un Logan, ca atata i-a mai ramas de pe urma Conimpulsului", a spus barbatul. Mentionand mereu sa nu cumva sa folosim reportofoanele. Ne-a vorbit frumos despre sotie, despre un film cu Gian Maria Volonte si despre faptul ca "Irina a plecat la Bucuresti sa munceasca pentru tara. Nu stiu ce-a facut Miron Mitrea ca ministru, dar ea, ca subordonata a lui, a facut multe pentru multa lume. A ajuns acolo pe munca si pe numele ei, pentru ca ea a crescut pe santier si acolo si-a facut nume de specialist. Nu-i datoreaza lui Sergiu plecarea ei la Bucuresti si nici nu se poate pune aceasta numire pe seama prieteniei ei cu Dana Nastase. Ea a devenit foarte buna prietena cu doamna Nastase dupa ce-a ajuns la Inspectoratul pentru constructii. Eu nu stiu nimic despre Zambaccian, doar despre celebra colectie pot sa va povestesc", ne-a mai spus barbatul. Intre timp, el a adus vorba partial si despre relatia cu Sergiu Sechelariu si a precizat ca fostul sef al Irinei Jianu de la Ministerul Transporturilor nu a mai venit pe la vila sa din Luncani de aproape doi ani. "El si Irina s-au racit de mai multa vreme, dar nu inteleg de ce nu mai vine pe aici. Irina a plecat de la Conimpuls dupa ce i s-a spus ca nu mai are ce cauta acolo, ca nu mai are actiuni, pentru ca din cauza ei a plecat de la Guvern. Nu-i corect ca dupa atata munca Irinei i se pun in spate lucruri urate", a mai spus barbatul.

AFACERI SI ACTIONARI LA CONIMPULS
Irina Jianu este fosta partenera de afaceri a lui Sergiu Sechelariu, fiind coactionar cu acesta la firma Conimpuls, firma care i-a propulsat pe amandoi la Ministerul Transporturilor. El ca secretar de stat, ea ca inspector-sef la IGSIC. Irina Jianu si Sergiu Sechelariu au mai fost actionari si la alte firme. Una dintre acestea este Vertcon SRL, unde ca administrator, dar si ca actionar o regasim si pe Cristina Popa. Aceasta este firma prin care s-ar fi putut derula importurile de "chinezarii" de care este verificat Adrian Nastase. "Surse din anturajul fostului secretar de stat spun ca, dupa ce Irina s-a imprietenit cu Dana Nastase, fostul ei partener de afaceri nu prea mai avea trecere in fata ei si se purta cu el cu destul de multa lipsa de respect. Acest lucru era valabil chiar si la intalnirile oficiale, unde il repezea pe fostul secretar de stat fara prea multa consideratie.

MARTORUL AMENINTAT LIPSESTE DE DOUA ZILE
La sediul Conimpuls (foto), celebra cladire albastra din Bacau, e forfota mare. Parterul e plin de oameni care au treaba la functionarii unei banci cu sediul la parterul imobilului. Urcam la etajul cinci si de acolo intram fara probleme in birourile de la Conimpuls. O secretara incepe sa zambeasca de cand ne vede inarmati cu aparate de fotografiat si camere de luat vederi. Amabilitatea cu care ne raspunde la intrebari nu ne foloseste la nimic. Ne spune ca femeia pe care o cautam noi, Cristina Popa, contabila la Conimpuls si martor in dosarul Zambaccian, este plecata de doua zile in delegatie si ca urmeaza sa ajunga in Bacau dupa-amiaza. Nu stie nici unde sta, nu-i stie nici numarul de telefon. "Este posibil sa locuiasca si pe la mama ei, are si ea propria locuinta, dar, sincer, nu stiu unde sta. Iar numarul de mobil chiar nu i-l stiu. Ca, de cand cu tot scandalul asta, isi schimba oamenii telefoanele o data pe saptamana", ne-a spus secretara. O cunostinta a Cristinei Popa crede ca martorul audiat de procurori, care a fost stropit cu benzina, este chiar Cristina Popa. "O cunosc de multa vreme si o apreciez mult. Din cate stiu eu, ea a fost chemata la PNA inca de anul trecut. Cam tot in aceeasi perioada s-a schimbat dramatic si a devenit o persoana aproape de nerecunoscut. Odata mi-a spus ca isi schimba foarte des numarul de telefon din cauza Irinei Jianu, care o ameninta, pentru ca si-a gasit sa sustina declaratiile lui Sergiu Sechelariu contra lui Adrian Nastase. La un moment dat ajunsese sa spuna ca este plecata din localitate, desi ea era in Bacau", ne-a spus un prieten al Cristinei Popa.

×