x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ce au obţinut şi ce mai doresc ciumpalacii şi viermii în Piaţa Universităţii

Ce au obţinut şi ce mai doresc ciumpalacii şi viermii în Piaţa Universităţii

08 Feb 2012   •   21:00
Ce au obţinut şi ce mai doresc ciumpalacii şi viermii în Piaţa Universităţii
Scanteia protestelor: demisia lui Raed Arafat
13 ianuarie 2012. Protestele s-au extins in toata tara, iar manifestantii au obtinut prima victorie: retragerea legii sanatatii din dezbatere publica. "Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a retras din dezbaterea publica proiectul de lege privind organizarea si functionarea sistemului sanitar din Romania, la soli­citarea primului-ministru Emil Boc", anunta Guvernul intr-un comunicat de presa. Insusi presedintele Traian Basescu anunta ca-i cere public premierului Emil Boc sa retraga proiectul care vizeaza reforma in sanatate. "Nimeni din sistem nu vrea schimbarea acestuia sau foarte putini o vor, probabil medicii mai tineri sau cei la mijloc de cariera. Spitalele nu vor schimbarea, medicii de familie nu vor schimbarea, sistemul de urgenta nu vrea schimbarea. Inteleg prin toate semnalele publice ca si o mare parte din public nu vrea schimbarea sistemului de satatate (…). In aceste conditii, pot spune ca cer public primului-ministru retragerea proiectului care viza reforma in sanatate." Mai mult, intr-o maniera rusinoasa, Emil Boc a "argumentat" ca nu a avut cea mai buna informatie despre legea sanatatii, inclusiv situatia cu Raed Arafat. "Pe unele aspecte nu am avut cea mai buna informatie, inclusiv situatia cu doctorul Raed Arafat. Astazi s-au lamurit lucrurile, si intre presedinte si Raed Arafat, si intre mine si Raed Arafat", a sustinut nonsalant fostul premier.

Deviza protestatarilor: demisia lui Basescu si a lui Boc! Raed Arafat revine in Ministerul Sanatatii
17 ianuarie 2012. A doua victorie a romanilor in fata puterii. Raed Arafat s-a intors in Ministerul Sanatatii, la doar o saptamana de la demisia din functia de subsecretar de stat, survenita pe fondul unei dispute publice cu Traian Basescu.
Pe 12 ianuarie 2012, demisia lui Raed Arafat, creatorul SMURD, a fost scanteia care i-a determinat pe romanii din intreaga tara sa iasa la proteste. Sau mai bine zis picatura care a umplut paharul pentru cetatenii carora presedintele le-a promis ca vor trai bine. Si la Bucuresti, zeci de oameni s-au adunat in Piata Universitatii pentru a-si arata solidaritatea fata de plecarea lui Raed Arafat, de la conducerea serviciului de urgenta SMURD. Dorinta lor: ca Raed Arafat sa revina la SMURD. "Suntem solidari cu domnul Raed Arafat si dorim ca SMURD-ul sa ramana, sa nu vina ciocoii la Putere", au sustinut protestatarii.
Totodata, pe retelele de socializare au aparut mai multe mesaje de solidarizare cu Raed Arafat in care oamenii erau chemati sa iasa in strada pentru a-l sustine pe Raed Arafat si sa nu se lase manipulati politic, astfel ca bucurestenii au iesit atat in Piata Universitatii, cat si la Pala­tul Cotroceni.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi a fost demis prin SMS
23 ianuarie 2012. Protestatarii noteaza a alta victorie importanta. In primul rand, Teodor Baconschi a fost revocat din functia de ministru al Afacerilor Externe, pentru declaratiile sustinute de acesta la adresa manifestantilor. Degeaba a incercat sa-si motiveze "botezul" manifestantilor de la Universitate.
Teodor Baconschi a primit vestea demiterii printr-un SMS, aflandu-se la Bruxelles, unde participa la reuniunea Consiliului de Afaceri Externe. In finalul discursului sustinut in Parlament, Emil Boc a aratat ca, in aceste zile, reactia politicienilor nu a fost intotdeauna cea mai potrivita si ca regreta sincer "dera­pajele si stangaciile verbale" ale unor colegi ai sai la adresa protestatarilor, precizand ca doreste sa transmita acestora scuze publice.
"Vreau de asemenea sa stiti ca, pe aceasta linie, am luat decizia de revocare din functie a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, si am inaintat presedintelui Romaniei pro­punerea de revocare din functie pentru declaratiile facute". Teodor Baconschi a scris pe blogul sau ca un lucru devine clar pentru "toti romanii de bine", respectiv ca a inceput "inclestarea pe viata si pe moarte intre fortele trecutului si proiectul unei noi Romanii", el sustinand ca alegerea o va face "Romania care munceste", nu "mahalaua violenta si inepta incolonata".

Guvernul cedeaza. Taxa auto este suspendata pana la 1 ianuarie 2013
23 ianuarie 2012. Protestele continua, iar scandarile antiguvernamentale si antiprezidentiale sunt in toi. Oamenii cer "Sa plece Basescu, sa plece Boc si alegeri anticipate". Pentru mani­festanti – considerati de cativa reprezentanti ai Puterii "viermi si ciumpalaci, pentru care nu se merita sa-ti dai demisia" – a fost bifata o alta victorie. "Eterna" si unica putere a facut inca un pas inapoi... Mai exact, pe fondul protestelor organizate in ultimele zile in Bucuresti si in alte orase ale tarii, in care una dintre revendicarile formulate vizeaza eliminarea taxei auto, coalitia guvernamentala a decis sa suspende pana la 1 ianuarie 2013 taxa de prima vanzare, cu explicatia ca proprietarii de masini vechi trebuie sa beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele. "Nu stiu. Fiecare o sa considere daca este o victorie sau nu este. Este decizie politica pe care ne-o asumam", a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului.

Curtea Constitutionala a decis ca alegerile nu pot fi comasate
25 ianuarie 2012. "Ciumpalacii si viermii" protestatari au obtinut o victorie extrem de importanta. Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca alegerile locale cu cele parlamentare nu vor mai fi comasate, dand publicitatii motivarea deciziei prin care a respins legea privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Conform judecatorilor, organizarea alegerilor locale si a celor parlamentare ar insemna prelungirea mandatelor alesilor locali, ceea ce este ilegal. Mai exact, mandatele ar fi prelungite cu sase luni, ori acest lucru este stipulat sa se intample doar in caz de calamitate, se mai arata in motivarea CCR. Comasarea alegerilor incalca dreptul de a candida al cetatenilor, nu se justifica din punct de vedere al economiilor la buget si nici prelungirea mandatelor alesilor locali in lipsa unei situatii de urgenta, de genul unei calamitati naturale sau stari de razboi, a apreciat Curtea Constitutionala.

Guvernul Boc incearca sa amageasca populatia cu cresteri salariale
30 ianuarie 2012. Fie ploaie, fie zapada sau un ger crunt, protestatarii continua sa fie activi. Deviza lor: "Piata Universitatii, simbol al democratiei, nu trebuie sa ramana niciodata goala". "Pentru orice ciumpalac, frigu-i afrodisiac" si "La Universitate e viata de noapte", sunt doua sloganuri rostite cu verva de manifestanti. Cu stoicism, protestatarii au mai smuls o promisiune de la Guvernul Boc. In legatura cu cresterea salariilor si a pensiilor.
"Nu exista cresteri de salariile si pensii peste noapte. Ce s-a facut in 2007, 2008, cand s-au majorat salariile cu 60-70%, a rezultat intr-un deficit structural. Am preferat prudenta si si­guranta. E furtuna peste tot in lume. Romania nu se poate ha­zarda sa mareasca salariile. Daca situatia economica ne va permite, vom avea o crestere modesta la pensii si salarii", declara Emil Boc.

"Hop!, hop!, hop Basescu dupa Boc!"
6 februarie 2012. Dupa 25 de zile de proteste si de rezistenta la temperaturi de minus 20 de grade, protestatarii obtin o victorie foarte importanta. Demisia premierului Emil Boc. "Am depus mandatul deoarece nu ma agat de putere, pentru mine, conteaza mai putin daca mai raman in functie cateva luni, pana la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situatia politica si sociala din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat: stabilitatea economica a tarii", a spus Boc. Manisfestantii au sustinut ca plecarea lui Boc de la Palatul Victoria este un lucru bun, insa victoria suprema ramane demisia lui Traian Basescu si organizarea alegerilor anticipate. "Demisia Cabinetului condus de Emil Boc este o schimbare necesara, dar nu suficienta. Stim cine este promotorul si responsabilul pentru derapajele institutionale antidemocratice si masurile economice iresponsabile: Traian Basescu. El trebuie sa isi anunte demisia sau termenul la care si-o va da. Pana atunci protestele nu se vor opri, ci vor creste in intensitate. Sa nu se iluzioneze nimeni", a spus Claudiu Craciun, doctor in stiinte politice si cadru didactic la SNSPA, considerat portavocea manifestantilor din Piata Universitatii.

Ce-si mai doresc manifestantii
"Romania Spune NU – ACTA"
In aceasta sambata se anunta manifestatii de amploare. Pe site-urile de socializare o categorie definita de tineri intre 14 si 35 de ani si-a anuntat participarea, sub sloganul "Romania Spune NU – ACTA". Peste 30 de mii de persoane vor sa protestesteze impotriva Tratatului Comercial impotriva Produselor Contrafacute (ACTA) care, teoretic, isi propune sa lupte impotriva contrabandei cu produse contrafacute si a pirateriei digitale. Majoritatea tarilor europene, printre care si Romania, au semnat tratatul, insa acesta va intra in vigoare abia dupa ra­ti­­f­icarea de Parlamentul European. Textul sau lasa insa loc unor potentiale abuzuri si pune in pericol libertatea de exprimare. Specialistii atrag atentia ca legea va permite furnizorilor de Internet sa supravegheze toate activitatile utilizatorilor de internet, convorbirile private si ar putea fi folosit ca unealta de santaj de catre guvernele si corporatiile avantajate de continutul sau. Raportorul european si-a dat demisia din functie in semn de protest fata de prevederile draconice ale legii. "Comisia Europeana nu a realizat nici un studiu de impact cu privire strict la ACTA, ci a reutilizat studii realizate pentru Directivele privind aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala (I si II). Nu a fost realizat nici un studiu cu privire la impactul ACTA asupra drep­turilor fundamentale, in special in legatura cu state terte, care adesea nu ofera garantii referitoare la protectia vietii priva­te, li­bertatii de exprimare si statul de drept, similare celor din UE", se arata intr-unul dintre punctele formulate impotriva ACTA.

"Vrem anticipate, nu comasate"
O alta doleanta a protestatarilor din Piata Universitatii o reprezinta organizarea alegerilor anticipate. Pana nu vor obtine si acest aspect oamenii vor continua sa protesteze fiind nemultumiti de actuala clasa politica formata in scoala romaneasca. La mitinguri, in Parlament, in conferinte de presa si negocieri cu puterea, protestarii si opozitia au cerut si cer alegeri anticipate. Pana in prezent PDL s-a opus solitarilor USL si ale protestatarilor, argumentand ca termenele fixate de Constitutie fac ca alegerile anticipate sa aiba loc undeva prin august-septembrie, cu doua luni inainte de alegerile parlamentare la termen, deci nu ar avea rost. In fata acestui refuz, USL cauta solutii pentru a forta mana puterii sa declanseze anticipatele: fie demisia din Parlament, fie blocarea activitatii Legislativului. Cum doar demisia opozitiei nu ar rezolva problema, Victor Ponta a anuntat ca parlamentarii USL vor renunta la mandate doar in baza unui acord in care si puterea se obliga sa faca acelasi lucru. Intre timp, UDMR si-a declarat disponibilitatea de a sustine declansarea procedurilor pentru alegeri anticipate. In acest context, Constitutia ofera mai multe posibilitati de a se ajunge la alegeri parlamentare inainte de termen. Analistul politic Bogdan Teodorescu a precizat ca in acest moment toate drumurile duc spre alegeri anticipate, "chiar daca Traian Basescu nu le doreste si prin opozitia lui s-ar putea sa le intarzie". Pana atunci, manifestantii din Piata Universitatii continua sa ceara prin­tre alte doleante organizarea alegerilor anticipate.

Protestatarii vor demisia lui Basescu
Tinerii stransi in Piata Universitatii sa protesteze impotriva regimului politic de la Bucuresti in fruntea caruia se afla presedintele Traian Basescu sustin ca nu se lasa amagiti de masurile populiste luate de acesta pana in prezent. La scurt timp dupa ce premierul Emil Boc si-a anuntat demisia, aproxi­mativ 150 de persoane s-au strans la Universitate si au scandat: "Hop!, hop!, hop! Basescu dupa Boc".
Dar de ce vor oamenii ca presedintele sa isi dea demisia? Raspunsul l-am gasit intr-un interviu acordat Jurnalului National, unde lectorul Claudiu Craciun declara ca principalul respon­sabil pentru politicile economice si derapajele antidemocratice este presedintele Traian Basescu: "Pe dansul il vrem demis, vrem sa-si anunte demisia sau sa anunte macar data la care va demisiona. Orice premier va fi desemnat va fi si mai clar ca presedintele isi asuma responsabilitatea pentru ce s-a intamplat pana acum si ar trebui sa si-o asume pana la capat, dandu-si demisia. O demisie care ar putea sa produca alegeri prezidentiale mai devreme nu este ceva antidemocratic, nu este ceva anticonstitutional, vrem un gest de onoare din partea presedintelui. Dupa aceea romanii vor hotari la vot. Noi in Piata nu le spunem cu cine sa voteze, le spunem doar sa mearga la vot daca au incredere in cineva. Atat".
In timp ce oamenii protesteaza impotriva actualei puteri, in sanul Partidului Democrat Liberal se cautau ministri pentru a forma noul guvern.

×
Subiecte în articol: proteste piata universitatii