x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cei ce ne-au părăsit în 2011. Alexandru Tocilescu şi profunzimile sale

Cei ce ne-au părăsit în 2011. Alexandru Tocilescu şi profunzimile sale

de Maria Sârbu    |    30 Dec 2011   •   21:00
Cei ce ne-au părăsit în 2011. Alexandru Tocilescu şi profunzimile sale

Dureros momentul aflarii tristei vesti despre moartea lui Alexandru Tocilescu. Era intr-o marti, pe 29 noiembrie. Criticul Marina Constantinescu spunea despre marele disparut ca a murit cel mai rebel si liber spirit din lumea noastra teatrala: "Profunzi­mile lui Alexandru Tocilescu le-au inteles cei care l-au iubit, dar le-a intuit intotdeauna si publicul sau. Inte­li­genta sa sclipitoare, cultura sa, spiritul ludic l-au insotit intotdeauna in via­ta si in tot ce a creat. Nu a vrut niciodata sa fie ca si ceilalti, a vrut sa fie el insusi". Criticul se intreba: "Cine poate uita o provocare teatrala, si nu numai, care s-a numit «Tartuffe» si «Cabala bigotilor» si pe care Tocile­scu le-a propus la «Bulandra» sa se joa­ce – una intr-o seara si una in cea­lalta seara, ca pe un spectacol complet (…). Cine poate sa uite ce a insemnat «Hamletul» lui de la «Bulandra» in anii ’80 – un manifest, un protest, o forma de rezistenta in cultura? (...)".

Avea teatrul in sange. In ultima zi a vietii a repetat la noul spectacol pe care il pregatea la Teatrul Bulandra – "Prieteni" de Kobo Abe. Se gandea sa spuna inca multe publicului. Avea alte proiecte, unul la "Comedie", cu Stela Popescu.

Pe ultimul sau drum, s-a vorbit despre "Hamlet". Cel care l-a intruchipat pe Printul Danemarcei in memorabilul spectacol de la Teatrul Bulandra, Ion Caramitru, ii spunea adio prietenului sau: "Uite, Toca, a venit si clipa ta (…). Toate se inchid intr-un cerc al vietii si al mortii care incununeaza pana la urma o viata si permite tuturor s-o analizeze si s-o cantareasca. Sunt convins ca in mintea ta ar fi putut sa mai dainuie una din replicile din «Hamlet», spectacol despre viata si moarte, despre rezistenta, despre chin si despre frumusetea vietii, in acelasi timp (…)".

Actrita Rodica Mandache scria, cu sufletul, despre Tocilescu: "... 20 de ani a smecherit moartea, a trait frumos si a facut spectacole geniale (…). Sa fii iertat, Toca, si sufletul tau frumos sa capete un pic de odihna!".

Toca avea 65 de ani. Incepuse o carte, cu Florica Ichim. Exista chiar vreo 200 de pagini scrise in calculator. Dar a intrerupt-o. Ce frumos ar fi si ce multe lucruri am afla daca aceasta cartea ar fi dusa la bun sfarsit!

Spectacolele lui Toca traiesc
Nascut la 27 iulie 1946, la Bucuresti, Alexandru Tocilescu a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica. Desi studiile sale au fost "prelungite", asa cum spunea el, atunci cand i-a fost dezvelita steaua pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului din Bucuresti, l-au indragit nu numai colegii, ci si unii profesori. A fost unul dintre cei mai interesanti autori de spectacole in peisajul teatral din Romania. A pus in scena, in aceeasi masura, texte clasice si texte de ultima ora. Provoca prin tot ceea ce realiza. Au ramas titluri de referinta in istoria teatrului autohton: "Amurgul unui co­cor" de Junji Kinoshita; "Occisio Gre­gorii" de Samuil Vulcan si "Barbul Vacarescu, vanzatorul tarii" de Iordache Golescu, "Tartuffe" de Molière si "Cabala bigotilor" de Mihail Bulgakov, "Hamlet" de Shakespeare, "Poate Eleonora…" de Gellu Naum, "Oblomov" dupa A.I. Goncearov, "Elizaveta Bam" de Daniil Harms. Cele mai recente creatii ale sale – "Eduard al III-lea" de William Shakespeare (Teatrul National Bucu­resti), "Casa Zoikai" de Bulgakov (Teatrul de Comedie), "Sfarsit de partida" de Beckett (Metropolis) si "Nevestele vesele din Windsor" de Shakespeare (Metropolis) se joaca, la Bucuresti, cu sali arhipline.

×
Subiecte în articol: ne-au parasit in 2011