x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cei ce ne-au părăsit în 2011. Liviu Ciulei a pus piloni rezistenţi teatrului

Cei ce ne-au părăsit în 2011. Liviu Ciulei a pus piloni rezistenţi teatrului

de Maria Sârbu    |    30 Dec 2011   •   21:00
Cei ce ne-au părăsit în 2011. Liviu Ciulei a pus piloni rezistenţi teatrului

Anul 2011 ne-a furat regizori mari, unul dintre ei fiind Liviu Ciulei, "cea mai complexa personalitate pe care a avut-o vreodata teatrul romanesc". Plecarea lui in noaptea de 24 spre 25 octombrie a readus in atentie opera pe care a creat-o. Ce opera frumoasa! Acest titan al artei teatrale a cladit temeinic. A pus piloni rezistenti teatrului romanesc.

Activitatea sa teatrala isi are inceputul in 1946, la Bucuresti. Arhitect, scenograf, regizor si actor... A format actori pe scena, a format si condus trupe de teatru. Chiar daca pornise initial pe urmele tatalui sau, studiind arhitectura, scena l-a atras, l-a fascinat. Cu delicatete si rabdare, cu educatia sa solida a "destelenit" si apoi a "semanat" o cultura sanatoasa – cultura teatrala.

Viata de artist a lui Liviu Ciulei in Romania este legata de Teatrul Bulandra (acum Sala Izvor se numeste "Liviu Ciulei"). Intre anii 1963 si 1972 a fost directorul acestei institutii. Atunci a si regizat spectacole. Au fost anii care au impus teatrul romanesc in lume. Au ramas incrustate in timp spectacolele pe care le-a semnat: "Cum va place", "Moartea lui Danton", "Leonce si Lena", "O scrisoare pierduta", "Lungul drum al zilei catre noapte", "Azilul de noapte" sau "Furtuna". Acestea i-au adus faima, caci a patruns usor in lumea mare, dupa ce a fost nevoit sa plece din tara, lucrand in Germania, Franta, Italia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia, Israel. Nu a mai fost director la "Bulandra", dar a fost director al Teatrului Vivian Beaumont (Lincoln Center din New York – 1979-1980) si director artistic al Teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis – 1980-1986). A tinut cursuri de regie si actorie la Columbia University si New York University.

Dupa 1990 a revenit in tara, montand la "Bulandra", unde era asteptat de trupa, "Visul unei nopti de vara", "Desteptarea primaverii", "Hamlet", "Henric al IV-lea", "Sase personaje in cautarea unui autor".

Filmele sale sunt un tezaur in istoria cinematografica europeana: "Va­lu­rile Dunarii" si "Padurea spanzu­ratilor" (Premiul de Regie la Cannes).

Liviu Ciulei a murit, la varsta de 88 de ani, in Germania, dar a dorit ca cenusa sa sa fie adusa la Bucuresti. I s-a indeplinit dorinta. Maestrul e acasa.

Cu ganduri si cu imagini
In februarie 2005, Liviu Ciulei prezenta cu o echipa a Televi­ziunii publice un documentar artistic – "Cu gandiri si cu ima­gini", in prim-plan fiind rezultatele muncii sale de scenograf depuse in aproximativ 50 de ani, in care realizase decorurile la 125 de spectacole. Nu a fost o revenire a sa la film, ci si-a propus doar sa reaminteasca ceea ce a facut: "... amintesc de eforturile noastre celor care au vazut spectacolele, le dau cateva notiuni celor care n-au vazut din trecutul teatrului romanesc sa cunoasca aceste spectacole, dau ocazie publicului romanesc sa vada ceva din realizarile mele de peste hotare". Aceasta activitate marele Ciulei a caracterizat-o astfel: "50 de ani de nopti, caci eram si regizor, si actor, si director de teatru, iar pentru scenografie imi ramaneau doar noptile". Documentarul prezenta schite de decor, studii, machete, dar si modul in care acestea au devenit decoruri semnate de Liviu Ciulei in teatrul romanesc si pe mari scene ale lumii, unde a lucrat. S-a vazut evolutia scenografiei universale si a teatrului in general in a do­ua jumatate a secolului al XX-lea. Secvente din spectacolele montate de Liviu Ciulei in Ro­mania, dar si in strainatate, la care el a facut scenografia, ordonate cronologic, cu rol explicativ, sunt o dovada a perfectiunii marelui artist.

×
Subiecte în articol: liviu ciulei ne-au parasit in 2011