x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Centenara cu vino-ncoa / Mamaia, o mamaie!

Centenara cu vino-ncoa / Mamaia, o mamaie!

de Dorian Cobuz    |    Dana Cobuz    |    20 Aug 2006   •   00:00
Centenara cu vino-ncoa / Mamaia, o mamaie!

Este batrana, dar sexy. Implineste 100 de ani. Prezentul i se stie. Tre-cutul ii e putin cunoscut. A intrat in lumea buna la 22 august 1906. Cum era statiunea Mamaia in 1906? Povestea unei "babe" atra-gatoare.

Prezentul ei se stie. Trecutul insa... In spatele forfotei estivale ce cuprinde vara de vara statiunea Mamaia sta o intreaga istorie. O istorie de 100 de ani, prea putin cunoscuta.

Initiativa primarului constantean Ion Banescu si suma de 66.580,13 lei (la inceputul anului 1906) au transformat pustiul dintre satucul de pescari Mamaia, lacul Sutghiol si Constanta, zona in care vanturile croiau dune de nisip inalte de sapte metri, in cea mai cunoscuta statiune de pe Litoralul romanesc. Mamaia noastra este centenara!

FIUL CAPRICIOS. Legenda spune ca denumirea statiunii este legata de Pasa din Babadag si capriciosul sau fiu, Enver. Pasa avea un harem la Babadag, altul la Constanta (Kiustengea) si o herghelie la Caraharman. Din cand in cand isi vizita proprietatile, obisnuind sa faca un popas la o mica stana de oi dintre ghiol si mare, a unui cioban pe nume Costea Alisandru. Aici savura cafeaua preparata de prietenul mocanului, turcul Zecherea. In una din aceste vizite, pasa l-a luat si pe fiul sau Enver, care s-a indragostit pe loc de frumoasa fiica a lui Costea. Tanarul n-a mai vrut sa plece de la stana, pe motiv ca vrea sa pescuiasca in ghiol. Pasa l-a lasat in grija turcului Zecherea, sub cuvant ca va avea grija sa nu se iveasca nici un fel de complicatii cu fata. Acesta insa l-a ajutat pe Enver s-o ademeneasca si s-o fure pe fiica ciobanului. In timp ce se zbatea in mainile rapitorilor, ea isi striga disperata mama, cerandu-i ajutor: "Mama Lia! Mama Lia!". Reuseste sa se smulga pentru o clipa din mainile barbatilor si se arunca in ghiol. Enver a sarit dupa ea, dar nu a mai reusit sa o aduca la mal decat fara suflare. Fiul Pasei isi pierde mintile de suparare si, strigand "Mamaia! Mamaia!" (in loc de "Mama Lia"), intra in valurile marii cu fata in brate. Nimic nu-l opreste din drum si marea le inghite trupurile.

Zdrobit de durere, Pasa hotaraste sa ridice pe malul Ghiolului, in semn de amintire a tragediei, o moara de apa pe care o incredinteaza spre administrare lui Zecherea. Bantuit de remuscari, turcul isi pierde si el mintile, rupand tacerea noptilor cu strigatele sale: "Mamaia! Mamaia!". Cu timpul, pe langa moara de apa, cunoscuta ca Moara Indragostitilor, se naste un satuc de pescari, numit Mamaia.

ALTADATA. In anii ’20, pavilionul si podul care despartea baile

PRIMARUL. La inceputul secolului al XX-lea, constantenii aveau nevoie de o plaja estivala moderna, care sa o inlocuiasca pe cea din sudul orasului, unde incepusera lucrarile de constructie a noului port maritim Constanta. Primarul Ion Banescu a fost omul potrivit la locul potrivit: el a facut toate diligentele pe langa ministere, pentru a trece in subordinea primariei, in 1905, "duna de nisip ce separa lacul Siutghiol de Marea Neagra". Lucrarile de constructie a stabilimentului de bai de la Mamaia incep in 1906, dupa planurile arhitectului Petre Antonescu, valoarea "facturii" ridicandu-se la 66.580,13 lei. Turistii puteau ajunge usor la plaja gratie caii ferate ce lega Constanta de Mamaia.

CHELTUIALA. La banchetul de inaugurare - ce s-a petrecut mai devreme, respectiv la 13 august 1906, au participat 200 de oficialitati. Din factura semnata de "comptabilul" primariei, C. Nicodinescu, rezulta ca fiecare invitat a mancat si a baut de 13 lei. S-au consumat 90 de butelii de sampanie Mum Ecstra Dry, dar s-au spart si 22 de pahare, iar pentru "cele trei calimari de cristal, cu trei etajere tot din cristal, care au servit la iscalirea celor trei randuri de pergamente, cu ocasiunea sarbatorilor inaugurale de la 13 august 1906", s-au mai platit din casa comunala 25 de lei. Printre invitati s-au numarat si 20 de ziaristi, carora li s-a oferit in plus fata de ceilalti o plimbare cu vaporul, dar si un banchet separat, a doua zi dupa inaugurarea bailor.

La 22 august 1906 insa, la ora 7 seara, Mamaia intra in lumea buna. Festiv, cu un bal pentru tot poporul. Din Constanta au plecat doua trenuri, unul cu oficialii, celalalt cu multimea. Drumul pana la Mamaia a durat o ora si jumatate, ceea ce a dat nastere carcotelilor: "Pasagerii se dau jos din vagoane, isi mai desmortesc picioarele, umbland alaturea, ca pe langa carul cu boi, ori isi satisfac unele necesitati, apoi grabesc pasul si prind din urma trenul care de-abia se misca si gafaie, ca un pantecos amenintat de dambla".

In primul sezon estival la Mamaia, incheiat la 26 septembrie 1906, s-au inregistrat 40.000 de turisti. Statiunea a beneficiat de publicitate variata, prin carti postale, clisee diapozitive, dar si prin cele 1.000 de exemplare din "La Roumanie" privitoare la plaja bailor, pentru care primaria achitase ziarului 1.000 de lei.

RETRO. In anii ’30, pe plaja se purtau fetele nesiliconate, cu alura hollywoodiana

PUDICI. Ce insemna vacanta pentru turistii veniti la Mamaia in vara lui 1906? Ziarele vremii spun ca sezonierii faceau baie, se asezau pe nisipul fierbinte, ascultau muzica de fanfara si se dadeau in calusei. Cei mai conservatori doar se plimbau pe nisip ca pe bulevard. La promenada vedeai femei bine incorsetate, cu jupe in mai multe volane, cu palarii cu boruri largi si umbrelute colorate. In ciuda soarelui topitor, barbatii purtau joben negru: eleganta era un rau necesar, mai ales cand se plimbau cu trasura si admirau de la distanta trupurile tinere ale damelor care faceau baie in mare. Primaria Constantei impusese un set de reguli pentru turisti, care erau amenintati cu judecata in caz de incalcare a lor.

Giovani Macri este primul intreprinzator care aduce un joc de calusei la Mamaia. Primaria i-a acordat toate aprobarile necesare, dar afaceristul s-a poticnit o vreme de protestele sefului garii. Este nevoie de interventia primarului la ministrul Lucrarilor publice, Ion Gradisteanu, pentru ca antreprenorul varsase deja o suma importanta de bani in folosul bailor.

MONDENE. Mamaia oferea, chiar si acum 100 de ani, un program artistic suficient de variat pentru cererile turistilor. Regimentul de infanterie nr. 34 Constanta - 41 oameni de trupa si un ofiter, cantau saptamanal la Mamaia. Calatoria lor cu trenul pana la destinatie era asigurata gratuit de caile ferate. O trupa de opereta din Bucuresti, condusa de N. Marinescu, il avea printre figuranti si pe Constantin Tanase, viitorul celebru artist de revista, pe atunci doar cantaret in cor si responsabil cu recuzita si decorurile spectacolului. Tot in 1906, Mamaia primeste o trupa armeana de vodeviluri din Istanbul, cu spectacole in limba turca. Pe hipodromul de la Anadalchioi se desfasurau obisnuitele alergari de cai, cu premii oferite de Ministerul Agriculturii si Ministerul de Razboi.

ACUM. O perla a Marii Negre, moderna, cu telegondola, solicitata mai ales in week-end. Mai nou, e tradata pentru litoralul bulgaresc

Acum, Centenara e o Perla a Marii Negre, moderna, cu telegondola si alte facilitati. E solicitata mai ales in week-end si din cand in cand tradata pentru statiunile de pe litoralul bulgaresc. Cateva fraze din prezent, pentru un trecut remarcabil.

Multumim Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta

"Este cu totul oprit: scaldatul fara costume, pe toata plaja bailor, dintre cele doua bariere de fer; (…) fotografierea persoanelor in timpul scaldatului; intrarea cu caini in bai, prin coridoare, in cazin, pe terasa sau pe plaja; fumatul in stabilimentul de bai; (…) scrierea pe peretii stabilimentului sau ai cazinului. Contravenientii vor fi dati judecatei" - Din regulamentul bailor Mamaia, iunie 1906
×
Subiecte în articol: special constanta mamaia