x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zeci de cereri de pensionare, pe masa CSM, în a doua ședință de anul acesta a Secției pentru Judecători

Zeci de cereri de pensionare, pe masa CSM, în a doua ședință de anul acesta a Secției pentru Judecători

de Ion Alexandru    |    12 Ian 2023   •   07:15
Zeci de cereri de pensionare, pe masa CSM, în a doua ședință de anul acesta a Secției pentru Judecători

După un val fără precedent, declanșat în ultimele luni ale anului trecut, când sute de magistrați, atât judecători, cât și procurori, au ieșit la pensie, înainte ca noile reglementări anunțate cu privire la reducerea pensiilor de serviciu și a vârstei de pensionare să fie adoptate, iată că această problemă persistă și odată cu debutul anului 2023.

 Nu mai puțin de 21 de judecători cer, chiar astăzi, să iasă la pensie, după ce, la începutul acestei săptămâni, au primit deja „undă verde” să părăsească sistemul încă doi procurori.

Secția de Judecători de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are, în ședința de astăzi, pe ordinea de zi, de analizat nu mai puțin de 21 de cereri de părăsire a sistemului de către magistrați din teritoriu, printre care și judecători cu funcții de conducere. 

Potrivit listei publicate la avizierul ședinței, există cel puțin patru judecători de Curte de Apel care vor să iasă la pensie. Este vorba despre doi judecători de la Curtea de Apel Galați și de doi de la Curtea de Apel Oradea. Astfel, au formulat cereri de pensionare magistrații Angelica Mihaela Lungeanu și Dorina Vasile, ambele de la Galați, dar și soții Daniel Ovidiu Blaga Vasilian și Rodica Gabriela Blaga Vasilian, ambii de la Curtea de Apel Oradea.

 

Tribunalele rămân fără șefi

 

La nivelul tribunalelor, lucrurile sunt și mai animate. 11 judecători cer, astăzi, să iasă din sistem. Dintre aceștia, 5 sunt doar de la Tribunalul Brașov. Este vorba despre însuși președintele instanței, judecătoarea Cristina Gabriela Ciolacu, dar și despre președinta Secției I Civilă a Tribunalului Brașov, Carmen Teodora Smarandache.

De la aceeași instanță, au mai formulat cereri de revocare din funcție, prin pensionare, magistrații Simona Negulescu, Lia Spătăcean și Georgiana Anca Meroiu.

Și vicepreședintele Tribunalului Harghita, judecătorul Romeo Lorincz, cere, astăzi, Consiliului Superior al Magistraturii aviz să se pensioneze. În aceeași situație se regăsește președintele Secției Penale a Tribunalului Arad, judecătorul Petre Popescu, dar și judecătorul Ioan Doru Bunduc, de la Tribunalul Suceava. 

Alți trei judecători, de la Tribunalul Gorj, cer, de asemenea, voie să se pensioneze. Pe listă se regăsește președintele Secției I Civilă, Anca Elena Stegaru, dar și magistrații Maria Vatavu și Simona Ioana Tătăroiu.

 

Nici la nivelul judecătoriilor situația nu stă mai bine

 

Secția de Judecători de la CSM se confruntă, de asemenea, cu alte șase cereri de eliberare din funcție, prin pensionare, formulate de magistrați de la judecătorii. Astfel de cereri sunt semnate de președintele Judecătoriei Balș, Aurora Loredana Bălan, sau de președintele Judecătoriei Jibou, Gabriela Elvira Tatyus.

Vor, de asemenea, să iasă din sistem judecătoarea Tatiana Georgeta Ciucă, de la Judecătoria Craiova, judecătoarea Georgeta Carmen, de la Judecătoria Sectorului 3 din Capitală, precum și judecătorul Miu Matei, de la Judecătoria Caracal.

La începutul acestei săptămâni, și Secția de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat pozitiv două cereri de eliberare din funcție, prin pensionare. Iar în urma deliberărilor, membrii Secției au hotărât, cu unanimitate de voturi, transmiterea către Palatul Cotroceni a cererilor de pensionare, începând cu 1, respectiv 15 februarie 2023, a procurorului șef al Secției Proceduri Speciale din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, Lucica Fătu, precum și a procuroarei Ioana Nicolaescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 din București.

 

Previziunile unui fost membru al CSM pentru anul 2023 par să se adeverească

 

Reamintim că, începând cu luna noiembrie a anului trecut, la nivelul celor două secții ale CSM au fost depuse peste 100 de cereri de pensionare. Printre cei care au părăsit sistemul se află foști membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Curți de Apel, procurori șefi de secție din DNA, DIICOT, Parchetul General sau din Secția Parchetelor Militare, inclusiv de la fosta Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Valul de cereri a continuat chiar și în minivacanța dintre Crăciun și Revelion.

Avocatul Adrian Toni Neacșu (FOTO), fost judecător și ex-membru al Consiliului Superior al Magistraturii, preciza, tot la finalul anului trecut, pentru „Jurnalul”, că „sistemul judiciar, în anul 2023, va fi marcat, încă de la început, de o golire în masă a instanțelor și parchetelor”. „Foarte mulți magistrați vor ieși din sistem. De altfel, acest trend a început chiar din ultimele luni ale anului 2022, odată cu pericolul diminuării pensiilor de serviciu și al majorării vârstei de pensionare. În numai o lună, au părăsit magistratura peste 200 de oameni”, a declarat avocatul, pentru „Jurnalul”. Acesta adaugă că, odată cu ieșirea acestor oameni din sistem, intrăm într-o cu totul altă paradigmă, din punctul de vedere al justiției, și nu într-un sens tocmai pozitiv. Efectul cel mai semnificativ al acestei situații va fi acela că va avea probleme serioase funcționarea propriu-zisă a justiției, cu repercusiuni directe asupra duratei soluționării proceselor civile și penale.

Mai mult, Adrian Toni Neacșu prevedea un an cu frământări puternice în sistem, unde numirile nu vor mai avea nimic de-a face cu meritocrația. Iar cu cât organizarea sistemului este mai strictă, cu atât independența judecătorului devine mai slabă, iar calea abuzurilor este larg deschisă.

×
Subiecte în articol: cereri pensionare judecători