x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cheiţa de oprit naşterile

Cheiţa de oprit naşterile

de Tudor Cires    |    10 Dec 2011   •   21:00
Cheiţa de oprit naşterile

Sunt locuri in Romania unde trecutul precrestin a ramas dominant in viata de zi cu zi a oamenilor, care, constienti sau nu, traiesc mai departe dupa ritualuri dovedite a fi fost modelatoare pentru insusi corpul de legi ale bisericii. In acele locuri, frica de trasnet concureaza cu frica de Dumnezeu, iar interdictia de a lucra duminica are la baza mai curand o superstitie, decat un comandament biblic. Oamenii il numesc pe Dumnezeu 'Cel de Sus', recunoscand intr-insul cauza a tot ce vietuieste pe Pamant si putin pe stapanul absolut, caruia trebuie sa i se supuna fara drept de apel.

Tinutul Padurenilor, din Hunedoara, e un astfel de areal in care lumea se invarte in cerc stramt, rar deschis catre nou. Sute de ani, cele mai multe localitati padurenesti s-au descurcat fara ajutor extern: oamenii plecau din sat numai la razboi sau la targ, nuntile se parafau doar dupa ce erau ingaduite de comunitate, femeile nasteau un numar limitat de copii.

Cu toata propaganda planuita de statul roman interbelic prin care femeile care nu nasteau mai mult de un plod erau culpabilizate ca ostile poruncilor crestine, natalitatea a fost intotdeauna o problema la padureni. Rareori un cuplu avea mai mult de un copil, si asta numai daca era instarit. Motivul era ca satele pastrau strict raportul intre natalitate si teritoriu; un viitor membru al comunitatii trebuia sa aiba casa si suficient pamant pentru a trai in bunastare.

Astazi, lucrurile sunt la fel. Satele padurenilor, asezate pe platouri muntoase la care se ajunge greu, continua sa fie amintiri ale unui trecut incremenit in legendele sale. Pentru a impiedica naste­rile multiple, femeile din Lelese poarta o cheita magica pe solduri, simbol al inchiderii fertilitatii. Daca efectul unei cheite nu se dovedeste suficient, se mai adauga o cheita, si inca una...

Am vazut, saptamana trecuta, in familia primarului Ciprian Achim din Lelese, frumos pastrate in lada de costume, astfel de semne ritualice. Ele sunt scoase, uneori, la horele din sat si au devenit un element de podoaba care deosebeste portul padurencelor de oricare altul din tara.

Practica acestor cheite ritualice imi pare mai putin oculta si aspra decat celalalt procedeu de infertilizare, folosit in trecut, prin care placenta nou-nascutului se 'incuia' intr-o scorbura de copac uscat, pentru ca femeia sa nu mai aduca o alta viata pe lume.

×
Subiecte în articol: muntele credintei