x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Chinurile potopului la Valcea - "Vai de noi, de n-om muri!"

Chinurile potopului la Valcea - "Vai de noi, de n-om muri!"

de Alexandra Chivu    |    16 Iul 2005   •   00:00
Chinurile potopului la Valcea  -  "Vai de noi, de n-om muri!"

Lacrimi, durere si momente de agonie. Atat a mai ramas in viata a sute de familii din Brezoi si din Alunu, dupa zeci de ani de truda. Furia naturii a lasat pamantul rascolit de ape, case darapanate si drumuri care se scufunda treptat. Pedepsiti de soarta, oamenii isi fac cruce, scuipa-n san si asteapta o minune.

Ajunsi la capatul rabdarii, locuitorii din localitatile Brezoi si Alunu abia mai fac fata valurilor de apa. Chiar daca pentru o clipa a iesit soarele, la Valcea nu a existat motiv de bucurie. Loviti pentru a doua oara in jumatate de an de viituri si alunecari de teren, satenii din comuna Alunu au ramas fara speranta. Peste 25 de gospodarii au fost distruse de valurile ucigase, iar familia Vladutu a fost evacuata. "Unde sa ne mai ducem, unde sa ne ascundem? O sa ne inghita pamantul de atata suferinta. Vai de noi, de n-om muri!" Neavand unde sa stea, familia Vladutu si-a strans lucrurile care au putut fi salvate si s-a mutat in casa viceprimarului din comuna. Ajunsi in pragul disperarii, edilii comunei povestesc ca drenurile si digurile au fost luate de viituri.

"OPTIMISM? CE E ALA?". La Valea Lacului, locul considerat ca blestemat, drumul a fost refacut de patru ori. In zadar insa, pentru ca acum a inceput sa se scufunde, inghitind tot. Surparile din zona haldelor de steril nu au incetat sa apara, dar nu mai au ce sa rada din cale. Umflat, raul Oltet si-a iesit din matca si a inundat chiar si baza sportiva, amenajata cu mari eforturi. "Optimism? Ce e ala? S-a ales praful de noi in cateva zile. Mai bine ne inecam, sa nu mai induram atata suferinta", spune plangand o batrana, care ridica mainile spre cer. Aproape 70 de hectare de culturi agricole au fost compromise la Alunu, productia fiind la pamant.

NAVALA BROASTELOR. Ploile torentiale au facut ravagii si la Brezoi, unde podurile si podetele au fost facute bucati de viituri. Beciurile locuitorilor s-au transformat in mici bazine. Proviziile pentru zile negre plutesc pe apa. Pentru a face fata apelor, Primaria orasului a achizitionat o motopompa cu o capacitate mai mare. Averile a 20 de familii s-au naruit. Tot ceea ce le-a mai ramas sunt cateva toale vechi, puse la uscat pe garduri, si strachinile de mancare. "Incerc sa ma resemnez. Imi iau copilul in brate si il strang la piept. Simt o teama care ma roade... ma uit neputincioasa cum broastele au inceput sa sara din balti. Ce crezi matale, ca vine ministru’ sa ma intrebe pe mine de ceva...", spune Ileana Duncu.

CATUNE IZOLATE. Oamenii le-au sarit in ajutor pompierilor la evacuarea apei cu galeti si butoaie. La Brezoi, doua catune din Valea Calinestiului si Vasilatu, in care locuiesc peste 250 de familii, ar putea ramane izolate. Din cauza faptului ca nici un curs de apa nu s-a mai putut varsa in Olt, apele au inundat restul suprafetelor. In prezent, peste "marea" de suferinta s-a asternut linistea. Nimeni nu mai are putere sa o ia de la capat.

DEZNADEJDE


"Optimism? Ce e ala? S-a ales praful de noi in cateva zile. Mai bine ne inecam, sa nu mai induram atata suferinta"
localnica din Valea Lacului

RESEMNARE


"Imi iau copilul in brate si il strang la piept. Simt o teama care ma roade... Ce crezi matale, ca vine ministru’ sa ma intrebe pe mine de ceva...?"
Ileana Duncu, localnica din Brezoi

SEMAFOARE PE DN 7
DEZASTRU. O bucata din DN 7 s-a surpat din cauza potopului
In urma cu cateva zile, DN 7 s-a transformat intr-o rapa in apropiere de localitatea Robesti. Pentru ca un om si-a pierdut deja viata in incercarea de a evita prapastia, politistii si angajatii de la Directia Regionala de Drumuri Nationale si Poduri au amplasat in zona semafoare pentru dirijarea traficului. Circulatia se desfasoara cu dificultate, intrucat zilnic se prabusesc bucati din sosea. Cu toate acestea, circulatia autovehiculelor de tonaj greu nu a fost interzisa, iar limita de viteza a ramas tot la 40 de kilometri pe ora.

Atentie! - Drumuri inchise


Circulatia autovehiculelor pe unele drumuri nationale din judetele Bacau, Vrancea si Galati este inchisa din cauza viiturilor si a deteriorarii carosabilului. Traficul rutier se desfasoara cu dificultate pe raza judetelor Buzau, Mehedinti, Valcea, Timisoara, Bacau, Neamt si Vrancea, potrivit Ministerului Transporturilor.

CIRCULATIE INTRERUPTA

  • DN 11A - (Onesti-Adjud) - in zona localitatii Urechesti (judetul Vrancea), terasamentul este rupt complet pe o distanta de 120 de metri.

  • DN 2 - in zona localitatii Maracineni, cele trei poduri provizorii sunt inchise. Se circula pe varianta Buzau-DN 10-Satuc-Berca-Sapoca-Maracineni.

  • DN 12A - (Comanesti-Onesti) - viitura raului Trotus a afectat partea carosabila pe mai mult de doua treimi in dreptul localitatii Targu Ocna (jud. Bacau).

  • DN 12A - (Miercurea Ciuc-Onesti) - viitura pe raul Trotus; intre localitatile Ciobanus si Agas, drumul este distrus pe o portiune de 80 de metri.

  • DN 12B - (Tg. Ocna-Slanic Moldova) - viitura raului Slanic a distrus drumul pe anumite sectoare.

  • DN 23 - (Focsani-Braila). Intre localitatile Nanesti si Maicanesti, drumul este inundat.

  • DN 24 - (Tisita-Tecuci) - drum afectat de viitura, pe o portiune de 100 de metri si o adancime de circa 3 metri in zona localitatii Cosmesti, judetul Galati.

  • DN 2L - (Tisita-Lepsa) - viituri ale raului Putna intre Vornita si Lepsa.

  • DN 2D - (Focsani-Ojdula) - intre localitatile Vidra si Lepsa (judetul Vrancea), drumul este rupt de viituri la pe o portiune de 100 de metri.

  • DN 2M - (Odobesti-Andreiasu) - terasamente rupte la poduri km 10+800, km 14 si km 32.

    Moldova - Cai ferate blocate


    Inundatiile au afectat 37 de sectoare de linie de cale ferata. Cea mai grava situatie se inregistreaza in Moldova, unde mai multe portiuni de cale ferata sunt inchise. Trenurile nu mai circula intre statiile Adjud-Ciceu, Adjud-Bacau, Adjud-Marasesti si Marasesti-Focsani. Calatorii nu se pot deplasa cu trenul nici intre statiile Marasesti-Tecuci, Tecuci-Faurei si Barbosi-Galati, potrivit datelor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Oficialii ministerului de resort spun ca se lucreaza la degajarea liniilor si spera ca circulatia sa poata fi reluata in aproximativ doua zile. "Probleme sunt pe sectorul Adjud-Ciceu, pe sectia de circulatie Adjud-Onesti, vom deschide probabil in doua zile si aceasta linie. Foarte importanta este linia Tecuci-Faurei, care este ruta ocolitoare pentru sectorul Marasesti-Adjud, se lucreaza din ambele capete si prognozam ca maine dimineata sau cel tarziu maine in jurul pranzului (n.r. - astazi) sa o deschidem", a declarat Traian Preoteasa, directorul CN CFR SA.

    TRENURI OPRITE. Din cauza inundarii unor linii de cale ferata si deteriorarii unor elemente de infrastructura feroviara, ieri au fost anulate o serie de trenuri care leaga Capitala de Moldova. Nu au mai circulat urmatoarele trenuri: intercity IC 553, IC 554 pe relatia Bucuresti Nord-Suceava si retur, rapidele R 661, R 662 pe relatia Bucuresti Nord-Iasi si retur, precum si rapidul R754, pe relatia Botosani-Bucuresti Nord. De asemenea, au fost anulate trenurie accelerat 1563/1562, pe relatia Brasov-Iasi si retur si trenul accelerat 1671, pe ruta Bucuresti Nord-Galati. (Iohanna Onaca Purdea)

    Semnal - Pericol de infectii


    Conferentiar doctor Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", avertizeaza ca inundatiile cresc foarte mult pericolul de dizenterie, holera, leptospiroza. Pe termen lung nu sunt excluse epidemii de hepatita A si cu virusul E, hepatita de tip hidric.Limitarea acestor pericole este posibila prin respectarea catorva masuri. Conferentiar doctor Adrian Streinu-Cercel recomanda asanarea rapida a focarelor de infectie, strangerea cat mai rapida a animalelor moarte, ingroparea sau incinerarea acestora, clorinarea latrinelor si a fantanilor. Este foarte important ca apa sa fie potabila. Daca nu exista posibilitatea apei imbuteliate, se va consuma apa fiarta o jumatate de ora si apoi racita.

    Pericolul epidemiilor atinge punctul maxim dupa retragerea apelor. In acest context, sunt necesare stocuri de antibiotice printre care tetraciclina si ampicilina. In aceasta perioada, multe persoane se deplaseaza in zonele inundate pentru a incerca sa dea o mana de ajutor familiilor, prietenilor. Dat fiind riscul major de epidemii, conf. dr. Streinu Cercel recomanda acestor persoane cel putin vaccinarea contra hepatitei A. Acest vaccin costa 200.000 de lei si creeaza imunitate printr-un singura doza. (Magda Marincovici)
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment