x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cine n-are Bunic poate să-şi cumpere

Cine n-are Bunic poate să-şi cumpere

de Paula Anastasia Tudor    |    07 Iul 2010   •   00:00
Cine n-are Bunic poate să-şi cumpere
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

În Sibiu este foarte cunoscut. Copiii ul­timilor 20 de ani îi spun "Bunicul" şi îl întâmpină cu chiote de bucurie. Când se iveşte în pragul uşii clasei Iosif Derzsi - cei mari îi spun şi nea Ioji - copiii ştiu că-i aşteaptă aven­tura. Poveşti fascinante şi interactive despre animale şi păsări, ape şi pă­duri, ascultate cu sufletul la gură şi trăite la Şcoala Naturii în Natură. Po­veşti strânse într-o carte, "În­vă­ţă­tu­rile bunicului pentru cei mici şi cei mari". O adevărată enciclopedie al că­rei scop e să le amintească oameni­lor că a trăi în armonie cu natura şi cu oa­menii este o artă la îndemâna tuturor.

Pe treptele ce urcă la apartamentul familiei Derzsi, situat la etajul unei case din centrul Sibiului, sunt aşezate fel şi fel de căsuţe de păsări. Holul ca­sei seamănă mai degrabă cu un mu­zeu. Schiuri cu legături de piele, mo­delul eschimoşilor, rachete de mers pe zăpădă... Bunicul ne în­cear­că: "Ştiţi ce-s astea?" Picioroange. "Cu ele mergeam la şcoală când eram copil, că erau nişte noroaie..." Pe un raft e o trompetă. "Asta a anunţat ve­ni­rea ruşilor", râde el, dar în ultimii 20 de ani, trompeta bunicului a trâmbiţat veselia: începerea con­cursu­rilor şi a taberelor Şcolii Naturii. După turul de onoare al casei, dăm fuga la şcoală, unde bunicul are de ţinut o lecţie clasei a III-a. Ia o căsuţă din hol şi porneşte vioi către copii. Când deschide uşa clasei, copiii iz­buc­nesc: "Bunicul! A venit bunicul!". În­colonaţi, pornim toţi spre Parcul Ti­neretului, "sala de studiu" în care se ţine lecţia. În parc (şi el, tot "co­pi­lul" bunicului) fiecare arbore are o că­suţă. Unele sunt locuite, altele nu. Bu­nicul le explică de ce, cum, unde... co­piii ascultă. "Pentru ce sunt pă­să­ri­le?", îi întreabă el. "Să cânte!", răs­pund copiii. "Aşa e", zâmbeşte bu­ni­cul, "dar păsările sunt şi sanitarii co­pa­cilor". Ziua următoare ţine încă o lec­ţie despre păsări. Îşi încarcă ve­chiul prieten - trabantul cel roşu - cu materiale şi pornim spre Prislop. Acolo lecţia se ţine în clasă, cu triluri fel şi fel, înregistrate, pe care copiii în­cearcă să le identifice cu pene, cu fo­tografii, planşe şi fişe...

Începuturile sunt undeva, cu 30 de ani în urmă, când a reuşit să plece, cu un picior în groapă, din "sistem" şi să se pensioneze pe caz de boală. "La 45 de ani arătam ca de 80", po­ves­teşte omul care are acum 75 de ani. Medicii i-au pus un diagnostic "cât un cearşaf" şi-au ridicat neputincioşi din umeri. "Mi-au spus că nu mai am de trăit decât, poate, un an, dar chinuit". Viaţa părea că-şi pierduse răbdarea cu el. Demolat fizic şi su­fleteşte, pe un pat al clinicii de neu­ro­chirurgie, privea pe geam la ce lăsa în urmă. "În curte, trei femei îngrijeau nişte ronduri cu flori. Erau vo­ioa­se, zâm­bitoare, bronzate, şi mi-am zis: uite cât sunt de fericite! Atunci am avut o revelaţie!". Întoarcerea la na­tu­­ră a fost mesajul de salvare. Trebu­ia să redescopere natura şi calităţile ei terapeutice, să înveţe şi să dea mai de­­parte. A lăsat în spital anul de chi­nuri promis şi a plecat în căutarea altei vieţi.

Locul şi l-a găsit umblând pe co­clau­rile din marginea Sibiului - un dâmb acoperit de gunoaie. "Era pus­tie­­tate. La acel loc sinistru eram sigur că nu râvnea nimeni. Mirosea îngro­zi­tor." A obţinut dreptul de folosinţă al terenului şi, cu ajutorul familiei şi al vecinilor - "oameni alungaţi de soar­tă, ca şi mine" -, s-a pus pe cu­ră­ţat. "Eram semimort, abia mai suflam. Mă legam la nas cu o cârpă udă, să pot rezista. Şase luni a durat cu­ră­ţa­rea. După aceea, am început să car pă­mânt de pe unde se săpau fundaţii pentru blocuri, aluviuni din râul Ci­bin şi humus din grădinile saşilor din Tur­nişor. Pe la diverse staţii de cerce­tare agricolă am învăţat tehnica pre­gă­tirii pământului şi cum să fac gră­di­nărit fără chimicale. Tratamentul meu consta în detoxifierea organis­mu­lui printr-o alimentaţie echilibrată şi naturală. În al treilea an făceam deja 1.000 de kilograme de căpşuni". Şi nu avea numai căpşuni. Ci şi le­gu­me, cereale, cânepă, in, pepeni, caise, piersici, mure, alune, vie... Îşi construise o bărăcuţă de 2 pe 2, unde stă­tea de primăvara până toamna. Pe lân­gă ea creştea porci, iepuri, păsări şi câini de vânătoare. Datorită lor avea parte uneori şi de carne de vâ­nat, de la vânătorile la care era che­mat. Hrana naturală şi munca să­nă­toa­să l-au făcut să revină la viaţă. Aco­lo au început şi lecţiile de gră­di­nă­rit predate puştilor care-i dădeau iama prin brazde, făcând ravagii. "Micii hoţomani" au devenit "micii grădinari".

Ideea Şcolii Naturii a apărut însă după '90. "Fiica cea mare, Iulia, era în­văţătoare şi într-o zi au venit ceva co­pii de-ai ei aici, acasă, şi i-am întrebat dacă recunosc animalele de pe pe­reţi (trofee de vânătoare, că a fost odată un vânător împătimit - n.r.). Când am văzut că nu le ştiu i-am zis Iu­liei: tu nu-i înveţi pe copii ce te-am în­văţat eu pe tine?!". Atunci a în­ce­put mai întâi cu clasa fiicei sale ex­cur­siile în păduri, pe deal, în parcuri, învăţându-i pe copilaşi tot ce ştia el despre natură şi supravieţuire în situaţii extreme (inundaţii, înzăpeziri, avalanşe, incendii, rătăcirea în pus­tiu). Cei doi, tată şi fiică, au fondat Şcoala Naturii în Natură, la care au aderat, în timp, majoritatea şcolilor din Sibiu. De atunci, Iosif Derzsi a in­vestit tot ce avea în această formă de educaţie, în care crede cu tărie.

Aceste "lecţii", pe lângă in­for­ma­ţii­le strânse din tomuri de cărţi de prin biblioteci şi din poveştile vieţii lui, sunt adunate în "Învăţăturile bu­ni­cului", carte pe care visa să o distri­bu­ie gratuit în ţară, pentru ca Şcoala Na­turii să devină naţională. N-a reu­şit, pentru că a găsit bani. Pentru a ti­pări 1.000 de exemplare ale primului volum - "În ce lume trăim" -, s-a îm­prumutat de 20.000  de lei, bani pe care trebuie să-i restituie la toam­nă. Apoi se va gândi cum să scoată şi vo­lumul doi - "Soluţii de su­pra­vie­ţui­re". "Din acest motiv cartea nu e gra­tui­tă. Preţul ei e costul de tipărire plus un adaos (mărunt, sper) pe care şi-l pune comerciantul. O dedic prieteni­lor mei minunaţi - copiii - care mi-au adus parfumul şi sensul bătrâneţii mele tinereşti."

Anca Munteanu e una din în­vă­ţătoarele care participă cu copiii la Şcoa­la Naturii de multă vreme. "A fost o minunăţie pentru copii, dar şi pentru noi, dascălii. A venit ca alter­na­tivă la programul de învăţământ, lec­ţiile în natură fiind mult mai apre­cia­te de copii", povesteşte ea. "Acum 15 ani am ieşit prima oară în pădure cu bunicul, cu clasa I. Ştiţi cât a în­sem­nat pentru ei să vadă prin zăpădă urme de iepuri, vulpi, mistreţi? Am vă­zut şi vizuini, le-am pus de mâncare în hrănitoare şi apoi am făcut foc de ta­bără şi-am învăţat cum să preparăm slă­nina la foc şi cum să ne facem ţe­pu­şe. De fiecare dată, lecţiile erau ur­ma­te de jocuri şi concursuri. Copiilor le plăcea la nebunie. Şi nu numai lor, ci şi părinţilor, bunicilor, că au în­ceput să vină şi ei, din ce în ce mai mulţi. Toată familia bunicului a parti­ci­pat: şi soţia, şi fiicele, şi ginerii, la or­ga­nizarea excursiilor, concursurilor şi taberelor. Şi fiind organizaţie nonprofit, bunicul era cel care tot scotea bani din buzunar, pentru că sponsorii, în timp, s-au împuţinat. Mare pă­cat că nu sunt bani pentru acest pro­iect. Copiii care au participat la activităţile şcolii au căpătat mai multă încredere în ei şi mai multă siguranţă faţă de ceilalţi. Am insistat, prin Casa Corpului Didactic, să facem o formare pentru învăţători, dar n-am reu­şit, au zis că nu-s fonduri. Mare păcat că nu ştim să investim acolo unde tre­buie", încheie învăţătoarea, cu amărăciune.


ZECI DE MII DE CURSANŢI
În afară de excursiile cu copiii în păduri (pentru montarea de hră­ni­tori pentru animale şi păsări, pentru cules de ghindă şi sădit în pepiniere, pentru învăţarea teh­nicilor de supravieţuire şi orien­tare, pentru acţiunile de cu­ră­ţare ale locurilor poluate de tu­rişti), Şcoala cuprindea şi club de ciclism, concursuri de pescuit spor­tiv, teatrul de vară pentru copii (pe care bunicul, cu ajutorul elevilor şi al părinţilor acestora, l-a scos din buruieni şi l-a ridicat din nou la statutul de lăcaş de cultură), dar şi taberele medievale or­ganizate în Parcul Tineretului. 40.000 de copii a calculat bă­trâ­nul că au trecut, în cei 20 de ani, prin Şcoala Naturii.


GRĂDINA ZOOLOGICĂ DIN SPATELE ŞURII
Iosif Derzsi s-a născut în 1935, la Cluj, unde mama lui ţinea casa unor oameni înstăriţi. A venit pe lume într-o trăsură, în drum spre spital, moşit de o măturătoare... După Dictatul de la Viena au ajuns la bunicii din partea tatălui, în Soimoşu Mare (Harghita).
Patru ani, cât grănicerii unguri au avut cazarma în casa bunicilor, Ioji a învăţat să mânuiască armele, tehnica vânătorii, dar şi să aibă grijă de puii de animale sălbatice pe care comandantul îi adunase n spatele şurii. Dar a fost nevoit să înveţe să se ocupe şi de gospodărie, de la hrănitul animalelor până la aratul şi semănatul grădinii, sub instructajul bunicului.
Pentru că nu prea a avut copilărie, se gândeşte el, "a copilărit" acum la bătrâneţe. La plecarea soldaţilor, Ioşka s-a pomenit cu minigrădina zoologică din spatele şurii pe cap. Animalele crescuseră: vulpi, lupi, mistreţi, iepuri, păsări răpitoare... "Într-o iarnă, nu mai aveam cu ce le hrăni şi le-am dat drumul. Mare greşeală, lupul s-a întors cu o haită şi a făcut ravagii în sat".
Ca adolescent, a lucrat în minerit, siderurgie, turnătorie ajungând tehnician la Tehnofrig. În '58 era aproape să-şi atingă visul de a deveni inginer, când i-a murit mama într-un accident cumplit. Căruţa cu lemne s-a răsturnat peste ea. La un an, a murit şi tatăl, iar el a rămas să aibă grijă de fraţii mai mici. Un an mai târziu, s-a încadrat în armată, unde a lucrat 21 de ani, timp în care a participat la acţiuni de salvare la cutremur, avalanşe, prăbuşiri de avioane.

×