x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cine nu a pus mana pe sirena lui Vasile Arbore?

Cine nu a pus mana pe sirena lui Vasile Arbore?

de Carmen Vintila    |    Gabriela Antoniu    |    Dana Piciu    |    03 Iul 2006   •   00:00

O intrebare cu iz de disputa politi-ca ce se ridica peste cadavrele ce-lor noua morti din localitatile suce-vene lovite crunt de inundatii. Acu-zatul, primarul pesedist din Arbore, ii raspunde sec acuzatorului, deputatul PD Aurel Olarean: s-a intrerupt curentul electric, iar sirena pentru avertizarea local-nicilor nu a mai functionat. Pentru ca nu are nici ma-nivela, completeaza si prefectul Orest Onofrei.

FOTOREPORTAJ - Click pe imagine
EFECTELE DEZASTRULUI. Stihiile naturii au lasat in urma familii indurerate, oameni fara case si pagube insemnate

Nici in situatii de restriste, cum este drama locuitorilor din comuna suceveana Arbore, loviti crunt de inundatiile de vineri noapte, politicienii nu lasa disputele deoparte. De data aceasta, motivul este sirena din localitate, care nu a fost trasa la timp pentru a avertiza oamenii de pericol.

Judetul Suceava are in Parlament 16 reprezentanti. Este vorba despre deputatii Mirela Adomnicai (PSD), Eugen Bejinariu (PSD), Mircea Grosaru (minoritati), Leonida Lari (independent), Ghervazen Longher (minoritati), Tudor Mohora (PSD), Aurel Olarean (PD), Romica Andreica (PNL), Dumitru Pardau (PNL), Mihai Sandu-Capra (PNL), Ioan Stan (PSD) , Petru Tarniceru (PSD) si senatorii Constantin Gheorghe (PC), Gheorghe Flutur(PNL), Octav Cozmanca (PSD) si Tiberiu Prodan (PNL). Dintre acestia, majoritatea au vizitat sambata zonele sinistrate, dar sunt si altii care nu au fost, avand in intentie sa faca acest lucru in cursul dupa-amiezii de ieri si astazi.

ACUZATII. Printre cei care au fost in zonele calamitate se numara si deputatul PD Aurel Olarean. El a ajuns in localitate sambata dupa-amiaza, cand s-a intors dintr-o deplasare pe linie parlamentara din Polonia. La timp cat sa constate, spune el, dezastrul de la fata locului si sa gaseasca si vinovatii. Unul dintre ei, afirma Olarean, este chiar primarul comunei Arbore, pesedistul Gheorghe Tiron, care, desi primise avertizarea meteo si avea sistem de alarmare in primarie, respectiv o sirena, nu a actionat-o pentru ca oamenii sa fie preveniti. El mai spune ca vinovati sunt si sefii de post din comuna Arbore si localitatile invecinate, care nu au comunicat intre ei pentru a preveni in timp util localnicii.

PANA DE CURENT. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, liberal odinioara, spune insa ca sirena nu avea cum sa functioneze din moment ce nu era curent electric. "Credeti ca se tragea sirena la manivela?", a intrebat Onofrei, care a explicat ca una dintre primele "victime" ale viiturii a fost zona in care se afla transformatorul electric si ca urmare au ramas fara curent. Aceeasi explicatie a avut si primarul din Arbore, Gheorghe Tiron: lipsa curentului electric. "Daca eu va cer sa aprindeti un bec, dvs. il aprindeti daca nu e curent?", ne-a raspuns tot cu o intrebare primarul din Arbore.

ABSENTII. Asa cum spuneam, au fost si parlamentari suceveni care nu au calcat in zona sinistrata, dar, zic ei, au de gand sa o faca. Mircea Grosaru nu a putut sa ajunga pana ieri, din cauza unor probleme de sanatate ale mamei sale. La fel si Tudor Mohora, de data aceasta fiind insa vorba despre tatal sau, care a facut o criza cardiaca in urma cu trei zile. Deputatii Ioan Stan si Sandu Capra nu au putut fi contactati.

Senatorul PSD Octav Cozmanca plecase abia ieri-dimineata din Bucuresti spre Suceava. "Sunt pe drum catre Suceava. Cand o sa ajung acolo o sa vad exact despre ce este vorba, sa vad daca pot sa-i ajut cu ceva pe oamenii aceia care au necazuri. Nu am de gand sa ma duc acolo doar ca sa fac impresie artistica", ne-a spus Cozmanca.

Senatorul PC Constantin Gheorghe, a fost plecat in strainatate intr-o delegatie, de unde s-a intors sambata noapte. "Acum sunt la sediul partidului. Eu si colegii mei ne pregatim sa mergem la fata locului sa vedem despre ce este vorba. O sa strangem si ajutoare", a spus senatorul conservator.

MOTIVATI. Este de remarcat afluxul mare de parlamentari intr-o zona calamitata. Cel putin asa reiese din declaratiile lor. Si primarul, si prefectul recunosc ca au fost vizitati si ajutati de parlamentari de la toate partidele, dar nu dau nume cand ii intrebi concret. "Daca nu i-am vazut eu, nu inseamna ca nu au fost", se explica Onofrei. Dincolo de drama oamenilor din aceasta zona, interesul parlamentarilor mai poate avea o explicatie: cei mai multi sunt de fel din aceste locuri si au aici rude, prieteni, cunostinte care au suferit de pe urma inundatiilor. De altfel, si Mircea Grosaru a fost destul de sincer cat sa recunoasca insa ca in acest caz nu mai e vorba ca parlamentarii sa-si faca campanie electorala, ci au mers pentru a-i sustine si transmite compasiune sinistratilor.

INCIDENT. Despre faptul ca deputatul independent Leonida Lari a fost prezent in zona sinistrata am aflat, dar nu de la ea, ci de la familia care a gazduit-o in municipiul Suceava. Si aceasta pentru ca, in iuresul plecarii, Leonida Lari si-ar fi uitat telefonul acasa la cei care au gazduit-o. Asa ca am avut o conversatie mai intai cu domnul Mihailescu, care ne-a pasat-o pe doamna Mihailescu la telefon, pe motiv ca stie mai multe. Si doamna Mihailescu s-a straduit sa ne spuna tot ce stie ea despre vizita doamnei Lari in zona sinistrata. Nu a omis sa ne zica nici ca este o cititoare fidela a Jurnalului National. Chiar a emotionat-o ca a sunat-o tocmai de la Bucuresti cineva de la ziarul ei preferat.

PANA DE CURENT
"E fals ca Primaria nu a actionat din timp sistemul de avertizare. Sirena de la Primarie nu a fost trasa pentru ca a cazut sistemul electric. Cand a venit apa, a lovit intai in zona in care se afla transformatorul electric si a cazut curentul. Credeti ca se tragea sirena la manivela?"
Orest Onofrei
prefect de Suceava
×
Subiecte în articol: psd eveniment zonă sirena arbore