x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cioacă, în faţa instanţei: "Ultima oară am văzut-o pe Elodia pe 30 august 2007"

Cioacă, în faţa instanţei: "Ultima oară am văzut-o pe Elodia pe 30 august 2007"

de Adriana Oprea-Popescu    |    06 Feb 2009   •   00:00
Cioacă, în faţa instanţei: "Ultima oară am văzut-o pe Elodia pe 30 august 2007"

"Jur să spun adevărul şi să nu ascund nimic din ceea ce ştiu. Aşa să-mi ajute Dumnezeu". Mâna dreaptă a lui Cristian Cioacă tremură pe Biblie. E prima oară când declară în faţa unei instanţe când a văzut-o pe Elodia ultima dată.



Cristian Cioacă a fost adus ieri cu mandat la Judecătoria Braşov pentru a depune mărturie în procesul de declarare judecătorească a dispariţiei Elodiei Ghinescu. A intrat în sala de judecată alături de poliţistul în civil care-l însoţea şi a aşteptat, vreme de două ceasuri, să vină rândul dosarului în care era citat. Când a fost chemat la bară, în calitate de martor, Cioacă a venit, mai întâi, cu o doleanţă: ca şedinţa să fie secretă, deoarece urmau să se discute, susţinea el, lucruri intime din viaţa lui. Instanţa a respins cererea, iar ziariştilor le-a fost permis să rămână în sala de judecată. A început audierea. "Am văzut-o pe Elodia Ghinescu ultima oară în data de 30 august 2007, în jurul orelor 8 dimineaţa. De atunci nu am mai văzut-o, nu am mai fost contactat de către ea şi nici nu mai ştiu nimic despre ea. În acea dată, Elodia a plecat de acasă fără a discuta cu mine şi fără a-mi spune unde se duce", susţine Cristian Cioacă. Crina Radu, avocata familiei Ghinescu, a întrebat dacă Elodia, în dimineaţa în care Cioacă susţine că a văzut-o ultima oară, avea sau nu geanta asupra ei. Judecătoarea a respins însă întrebarea. "Am văzut-o pe Elodia Ghinescu şi în noaptea de 29/30 august 2007", a adăugat Cioacă. Avocata Radu a dorit să se consemneze şi dacă, ulterior acestei date, Cioacă a primit sau nu cadouri de la Elodia. Instanţa a respins şi această întrebare.

"Elodia Ghinescu obişnuia să plece de acasă pentru perioade mai mari de timp, iar pe mine mă anunţa ulterior. Aceste perioade erau de o zi, două sau chiar trei", a precizat Cioacă. "A mai lipsit vreodată Elodia un an sau doi?”, a întrebat avocata Radu. Instanţa a respins întrebarea şi audierea lui Cioacă a luat sfârşit. La finalul termenului de ieri, avocata Radu a cerut să se fixeze ca dată a dispariţiei – 29 august 2007. Procuroarea de şedinţă, care nu a simţit nevoia să-i pună nici o întrebare lui Cioacă, a solicitat instanţei fixarea datei la 30 august 2007. Instanţa a rămas în pronunţare.

"A SCRIS ÎN AGENDĂ TERMENELE DE JUDECATĂ"
La termenul din 8 ianuarie 2009, instanţa a audiat doi martori: asistenta Elodiei, Emilia Niţă, şi bona lui Patrick, Elena Toader. Emilia Niţă a lucrat ca asistent la cabinetul de avocatură al Elodiei Ghinescu. Ea a declarat instanţei că o cunoştea pe avocată de trei ani. Ultima dată a văzut-o în ziua de 29 august 2007. "Era miercuri. Elodia Ghinescu a venit la birou pe la 9:30-10:00. Era foarte binedispusă, relaxată şi discuta încontinuu despre concediile petrecute în acea vară. În acea zi am rămas la birou împreună până la ora 14:00, când eu am plecat, iar doamna avocat urma a se întâlni cu soţul dumneaei. În aceeaşi zi, îmi amintesc că s-a apucat de redactat înscrisuri, îşi planifica dosarele, pentru că la 3 septembrie se termina vacanţa judecătorească. Şi-a completat agenda cu termene de judecată. A doua zi urma să ne întâlnim la aceeaşi oră. Dar din data de 29 august nu am mai văzut-o, nu am mai luat legătura la telefon cu dumneaei şi nici nu am mai auzit alte persoane care să o fi văzut. Precizez faptul că avocata Elodia Ghinescu îmi spunea întotdeauna când pleca la procese în alte localităţi".

Elena Toader, bona lui Patrik, o cunoştea pe Elodia din februarie 2005. Femeia a declarat în faţa instanţei că ultima dată a văzut-o pe Elodia Ghinescu la data de 29 august 2007, între orele 18:00 şi 19:00. În după-amiaza acelei zile s-a întors cu copilul de afară "în jurul orei 16:20-16:30. Îmi amintesc că Elodia s-a repezit la mine şi mi-a spus că am îmbrăcat copilul foarte urât". Cel mic a spus că mai vrea afară, la leagăne, iar bona a ieşit din nou cu el. "Am mai stat la leagăne o oră, o oră şi ceva, apoi ne-am întors. În jur de 18:00 am plecat acasă. Atunci a fost ultima dată când am văzut-o pe avocată. Ştiu că pleca din localitate la procese, dar mă anunţa de fiecare dată. În perioada în care era plecată suna întotdeauna să mă întrebe ce face copilul, dacă a mâncat, dacă a dormit. În acea seară (n.r. – de 29 august 2007) nu mi-a spus că urmează să plece", a declarat instanţei Elena Toader.

ÎN 2011, MOARTEA PREZUMATĂ

Dosarul 11992/197/2008 pentru declararea judecătorească a dispariţiei Elodiei a fost depus la Judecătoria Braşov la 1 septembrie 2008. Reclamanţi sunt tatăl şi fratele avocatei. Cristian Cioacă a făcut cerere de intervenţie în dosar. La 27 septembrie 2008 instanţa a dat amânare, faţă de lipsa de procedură cu martorii. La 16 octombrie 2008 a fost pronunţată o nouă amânare, pentru a se emite adrese către IJP Braşov şi către Consiliul Local Braşov. La următorul termen, din 8 ianuarie 2009, au fost audiaţi doi martori şi s-a respins cererea de intervenţie a lui Cristian Cioacă, el fiind citat, cu mandat de aducere, pentru termenul din data de 5 februarie 2009.

Conform art. 16 din Decretul 31/1954, "cel care lipseşte de la domiciliul său poate fi declarat dispărut prin hotărâre judecătorească, putându-se institui curatela dacă a trecut un an de la data ultimelor ştiri din care rezultă că era în viaţă. Cel astfel declarat dispărut poate fi declarat mort, de asemenea prin hotărâre judecătorească dacă de la data ultimelor ştiri din care rezultă că era în viaţă au trecut patru ani. Declararea morţii nu poate fi însă hotărâtă mai înainte de împlinirea unui termen de şase luni de la data afişărilor şi publicării extrasului de pe hotărârea prin care s-a declarat dispariţia. (...)" În cazul Elodiei Ghinescu sunt îndeplinite toate condiţiile pentru ca instanţa să pronunţe declaraţia judecătorească a dispariţiei. Tot printr-o hotărâre judecătorească va fi pronunţată şi declaraţia judecătorească a morţii, însă nu mai devreme de 29 august 2011. Art. 18 din Decretul 31/1954 prevede că "de îndată ce hotărârea declarativă de moarte a rămas definitivă, cel dispărut este socotit că a murit la data stabilită prin hotărâre ca fiind aceea a morţii. Data morţii dispărutului se stabileşte potrivit cu împrejurările". În cazul de faţă, data morţii prezumate va fi stabilită la data ultimelor ştiri din care rezultă că Elodia Ghinescu era în viaţă. 29 august 2007 spun martorii audiaţi de Judecătoria Braşov. 30 august 2007 susţine (doar) Cristian Cioacă...

Obiecte dispărute cu Elodia Avocata Elodia Ghinescu

(38 de ani) era din Braşov şi a dispărut în împrejurări suspecte în noaptea de 29/30 august 2007. O dată cu ea, din casa unde locuia au dispărut şi obiecte de valoare care-i aparţineau: bijuterii, ceasuri, haine de blană. În exclusivitate, Jurnalul Naţional vă prezintă aceste bunuri ale Elodiei. O facem cu convingerea că unele dintre ele au fost scoase la iveală, după dispariţia avocatei, de persoana în posesia căreia sunt acum. Îi rugăm pe cei care au văzut aceste obiecte fie într-un amanet, fie pe piaţa neagră, fie purtate de persoane din anturajul avocatei şi/sau al soţului ei, Cristian Cioacă, să ne contacteze imediat pe adresa redacţiei ("Pentru Cazul Elodia" – Jurnalul Naţional, Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp D, et. VIII, Bucureşti, Sectorul 1), pe adresa de mail cazulelodia@jurnalul.ro sau la telefon 0788.958.544.

Am reconstituit imaginea obiectelor dispărute din fotografiile rămase, din descrierile făcute chiar de Elodia Ghinescu (în mail-urile trimise anterior dispariţiei) sau de persoane apropiate ei. Astăzi vă prezentăm imaginea unei brăţări din argint masiv. Bijuteria are lăţimea de circa 3-4 centimetri.

"Cât am stat în sala de judecată mi-a trecut prin faţa ochilor tot filmul: de când am adus-o pe lume pe Elodia şi până când am văzut-o ultima oară"
Emilia Ghinescu - mama Elodiei

×