x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ciolacu: Românii abuzează de concediile medicale. Ciucă: Să le dăm mai multe beneficii

Ciolacu: Românii abuzează de concediile medicale. Ciucă: Să le dăm mai multe beneficii

de Monica Cosac    |    04 Iul 2023   •   07:15
Ciolacu: Românii abuzează de concediile medicale. Ciucă: Să le dăm mai multe beneficii

Chiar în prag de vacanță parlamentară și în timp ce actualul premier se plânge de numărul foarte mare de concedii medicale luate de români anul trecut, fostul premier propune modificări legislative importante, care vin cu beneficii pentru cei care își iau astfel de concedii.

 

Un proiect de lege inițiat de senatorii liberali Nicolae Ciucă și Nicoleta Pauliuc prevede că toate tipurile de concedii medicale de asigurări sociale de sănătate la care au dreptul asiguraţii vor fi luate în considerare la vechimea în muncă, în serviciu și în specialitate. O altă propunere legislativă recentă, pusă în dezbatere de USR, va facilita accesul la concediu medical pentru angajați.

Ambele inițiative legislative vizează modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate și au fost puse pe masa senatorilor în ultimele zile ale săptămânii trecute, chiar înainte de vacanța parlamentarilor. 

Prin proiectul de lege propus, senatorii liberali Nicolae Ciucă și Nicoleta Pauliuc vor ca mai multe concedii să fie luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie, după ce au constatat că legislația muncii din România are prevederi neunitare în ceea ce privește concediile, în raport cu vechimea în muncă, în serviciu și în specialitate. Mai exact, unele dintre ele sunt luate în calcul la vechimea în muncă, iar altele - cum ar fi unele dintre cele medicale de asigurări sociale de sănătate - nu pot constitui vechime în muncă. 

În prezent, atât Codul muncii, cât şi Codul administrativ prevăd regula că perioada suspendării contractelor individuale de muncă, respectiv a raporturilor de serviciu nu constituie vechime în muncă, în specialitate şi în grad profesional. Cu toate acestea, prevăd că pot exista derogări de la regulă prin legi speciale. Spre exemplu, perioada concediului paternal sau perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională și perioada de probă - care nu presupun prestarea muncii ce face obiectul contractului de muncă - constituie vechime în muncă, conform Codului muncii, explică cei doi senatori. 

„Constatăm că legiuitorul a extins conceptul de vechime în muncă/serviciu/specialitate/gradul profesional pentru anumite perioade care nu presupun prestarea muncii ce face obiectul contractului individual de muncă, în considerarea principiului solidarităţii. (...) Cu toate acestea, legiuitorul a omis perioadele aferente concediilor medicale de asigurări sociale de sănătate la care au dreptul asiguraţii”, se arată în expunerea de motive.

Prin urmare, proiectul legislativ prevede că perioadele în care asiguratul beneficiază de concediile prevăzute de OUG 158/2005 constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se au în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

Este vorba despre:

  • „perioada concediului pentru incapacitate temporară de muncă;

  • perioada concediului pentru carantină/izolare;

  • perioada concediului pentru maternitate;

  • perioada concediului de risc maternal;

  • perioada concediului pentru îngrijirea copilului bolnav;

  • perioada concediului pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice”.

„Prin prezenta propunere legislativă, foştii pacienţi - viitori supravieţuitori, femeile în stare de maternitate - viitoare mame şi îngrijitorii oamenilor în suferinţă, fie copii bolnavi, fie pacienţi cu afecţiuni oncologice, se vor afla în aceeaşi situaţie cu oamenii care nu au avut niciodată acest statut în ceea ce priveşte drepturile ce se acordă în raport cu vechimea în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate în domeniile ocupării forţei de muncă şi al salarizării”, arată inițiatorii. 

 

Fără adeverințe de la angajator

Un alt proiect de lege ce vizează modificarea OUG 158/2005, inițiat de deputatele USR Diana Stoica și Oana Țoiu, are ca scop simplificarea procesului de acordare a concediilor medicale prin eliminarea cerinței de a prezenta adeverința eliberată de angajator, din care să reiasă numărul de zile de concediu avute în ultimele 12/24 luni.

Inițiatoarele propunerii subliniază că eliminarea acestei cerințe ar contribui la menținerea independenței medicilor de a decide asupra duratei concediului medical prescris: „medicii vor lua decizia de acordare a concediului medical pe baza criteriilor medicale și nu în funcție de informațiile primite de la angajator”. 

Astfel, medicii vor putea lua decizia de acordare a concediului medical pe baza criteriilor medicale, fără a fi influențați de informațiile primite de la angajator. Această schimbare urmărește să simplifice procesul de obținere a concediului medical și să ofere pacienților tratamentul adecvat și necesar în funcție de evaluarea medicală.

„Condiționarea acordării concediului medical de prezentarea unei adeverințe este ineficientă, deoarece angajatorii pot întârzia sau refuza să ofere această informație, ceea ce poate duce la întârzieri în acordarea concediului medical sau chiar la refuzul acestuia. În acest sens, cerința prezentării adeverinței de la angajator poate fi considerată o limitare a drepturilor pacienților de a beneficia de recomandările medicale”, se arată în expunerea de motive. 

 

Șeful Guvernului: În 2022, s-au strâns 140 de ani de nemuncă

 

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, ieri, că în anul 2022, în România au fost peste 8 milioane de concedii medicale și că „s-a abuzat de acest fenomen”. 

„Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populație lucrativă de 6 milioane de români. Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, privat, public... Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată și cred că nu în România, ci în Europa”, a spus Ciolacu, precizând că asta „ar însemna vreo 140 de ani de nemuncă în România”. Totodată, șeful Guvernului a declarat că așteaptă un raport de la CNAS, care va fi făcut public.

 

„Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar este evident că s-a abuzat de acest fenomen și vă anunț că este o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei, respectiv 1,3 miliarde de euro”

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României

×