x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cirstea, locuitorul casei lui Basescu

Cirstea, locuitorul casei lui Basescu

de Oana Stancu Zamfir    |    Monica Andrei Capatos    |    14 Feb 2007   •   00:00

Regele parcurilor bucu-restene, tartorul dubioa-selor afaceri cu bani pu-blici despre care Jurnalul National a publicat in ulti-mele saptamani, este omul care locuieste in fosta ca-sa a presedintelui Bases-cu. La propriu. Cirstea locuieste in celebra casa din Otopeni a lui Traian Basescu, pe care a cumparat-o cu paravan. In acte, proprietar este un cuplu din Constanta, judetul de origine al sefului parcurilor.

JURNALUL NATIONAL /font>
OTOPENI. Intr-una dintre zile, Cirstea a renuntat la masina de serviciu, preferand-o pe cea a sotiei

Seful PD al parcurilor bucurestene, Virgil Cirstea, se lauda ca are "spate". Nimeni altul decat presedintele tarii, Traian Basescu. Cui ii calca pragul biroului ii arata tantos o poza cu el si presedintele. Dincolo de laude, indreptatite sau nu, un lucru e cert: Cirstea locuieste in celebra casa din Otopeni a lui Traian Basescu.

Vila presedintelui Traian Basescu din Bucuresti - Ploiesti 137 B are un nou locatar: Virgil Cirstea, seful Administratiei Lacuri si Parcuri din Capitala (ALPAB), cel pe care Jurnalul National l-a denumit "regele parcurilor". Spatiul verde pare sa fie domeniul sau personal. In Herastrau, 1.500 de metri patrati si doua imobile au fost facute cadou nepotului sau Mihai Ancuta, fost angajat al ALPAB in calitate de administrator al Baii Grivita. In Cismigiu, un restaurant de langa patinoarul municipalitatii se extinde pe spatiul verde fara sa fie impiedicat de nimeni. Din nou, in Herastrau, fosta Expo-Flora, transformata intr-o cafenea, a fost data unei firme-fantoma, care a semnat cu ALPAB un contract pe 20 de ani, dupa care a intrat in lichidare. Pentru aproape 200 mp construiti si inca 400 de spatiu verde, dl Cirstea a perceput o chirie de 1.260 de euro lunar, in conditiile in care specialistii evalueaza zona la circa 6.000 de euro lunar. Dezinvolt, seful ALPAB sustine ca a facut afacerea cu un necunoscut care l-a agatat pe aleile parcului. Jurnalul National a demonstrat ca firma necunoscutului este o veriga importanta a unui sistem de offshoruri ce au beneficiat chiar de contracte de zeci de milioane de euro de la Primaria Capitalei.

APROPIAT. In schimb, pentru Traian Basescu, Virgil Cirstea nu este un necunoscut. A fost numit director ALPAB pe ultima suta de metri a mandatului de primar general al actualului presedinte, dupa ce Directia pentru Lacuri a fost unita cu cea pentru Parcuri. De atunci a fost considerat permanent unul dintre oamenii de baza ai primarului. De multe ori, Cirstea si Basescu au fost vazuti umar la umar prin Cismigiu, parcul preferat al presedintelui. Chiar si dupa mutarea la Cotroceni, Traian Basescu a continuat sa se afiseze la actiunile lui Cirstea, ultima aparitie succedand inaugurarii patinoarului din Cismigiu. Seful statului s-a refugiat apoi chiar in Restaurantul Ocasion, ai carui patroni sunt acelasi nepot al lui Cirstea, Mihai Ancuta, si o cunostinta mai veche a directorului ALPAB, Nikolaus Werter, de dinainte de ’89, cand ambii faceau afaceri pe Litoral.

AFACERE. Basescu si-a cumparat casa din Otopeni dupa ce si-a vandut terenul din Privighetorilor

PARAVAN. Cirstea insusi se lauda cu protectia lui Traian Basescu. Ca e indreptatit sa o faca sau nu stie doar seful statului. Jurnalul National a descoperit insa o legatura importanta intre cei doi: Cirstea locuieste in casa lui Traian Basescu din Otopeni, mai exact Soseaua Bucuresti - Ploiesti nr. 137 B. Vila de 300 mp, cu un teren aferent de 722 mp, a fost cumparata de Traian Basescu in octombrie 2002. Desi continua sa locuiasca in vila, o luna mai tarziu o trece pe numele fiicei sale Ioana, printr-un act de donatie in care era stipulat ca aceasta nu o poate instraina fara acordul sau. "Noi, donatorii (n.r. - Traian si Maria Basescu), intelegem sa instituim o interdictie expresa de instrainare si grevare a acestui imobil pe tot timpul vietii, in sensul ca donatara (n.r. - Ioana Basescu) nu va putea instraina sau greva imobilul decat cu acordul nostru, exprimat sub forma de declaratie notariala", se arata in documentul incheiat la 12 noiembrie 2002. La 14 septembrie 2005, Ioana Basescu, Marin dupa casatorie, vinde totusi casa, la doua luni dupa ce tatal sau se muta in vila prezidentiala Lac 3 din Primaverii. In acte, noii proprietari figureaza drept Cozma Emil si Georgeta, un cuplu din Constanta, judetul de bastina nu doar al sefului statului, cat si al sefului Parcurilor, Virgil Cirstea. Cei care dorm insa in patul lui Basescu nu sunt Cozma Emil si Georgeta, ci Virgil si Ana-Maria Cirstea.

"PROPRIETAR". In urma informatiilor potrivit carora Virgil Cirstea ar fi cumparat casa lui Basescu, dar si a datelor de la Cadastru legate de proprietarii din acte, Jurnalul National a verificat la fata locului cine locuieste in vila din Otopeni. Timp de mai multe zile, reporterii Jurnalului au monitorizat imobilul. Desfasuratorul a doua dimineti probeaza ca seful ALPAB este locatarul permanent al casei. Prima zi. Ora 7:55. Masina de serviciu, o Nubira cu numar de Prefectura Bucuresti, vine sa-l ia de acasa pe Cirstea. Soferul coboara, deschide portile, baga masina in curte si pleaca sa cumpere suc de la un magazin din apropiere. Cainele "marcheaza" rotile. La 8:40 vine menajera. La 9:10, Cirstea se urca in masina, langa sofer, si parasesc aleea. A doua zi. La 8:10, Nubira intra pe poarta. Acelasi ritual: soferul verifica portile si pleaca dupa suc, menajera apare pe la 8:20, la 9:30 soferul pleaca fara Cirstea. Directorul ALPAB alege masina sotiei, care se si urca la volanul jeepului Kia si impreuna parasesc vila.

INCRENGATURI. Jurnalul National a incercat sa descopere si cine sunt proprietarii din acte. Cuplul Cozma locuieste in Constanta si are afaceri in Eforie. Ar fi rude apropiate cu Cirstea, iar casa ar fi trecuta pe numele lor pentru a-i ramane fiului lui din prima casatorie, Razvan, spun oamenii de la Harsova, locul natal al lui Cirstea si al primei sale sotii. Tot de la Harsova este si Mihai Ancuta, nepotul cu afacerile din Herastrau si Cismigiu. Fratele sau, Cristian, este asociat cu actuala sotie a lui Virgil Cirstea, Ana Maria, in toate cele trei firme in care aceasta figureaza la Registrul Comertului.

RITUAL. In fiecare dimineata soferul personal al directorului lacurilor si parcurilor bucurestene vine pentru a-si lua seful de la vila din Otopeni

O CASA DE POVESTE
Povestea casei din Otopeni incepe in 2002, cand Traian Basescu o cumpara cu 280.000 de dolari, dupa cum spunea la vremea respectiva. Pe atunci, figura in declaratiile de avere cu un autoturism Mercedes din 1997, 480 de grame de bijuterii de aur, achizitionate in cei 12 ani de activitate pe mare, si 3.700 de metri patrati de pamant in Sectorul 1 al Capitalei, pe Aleea Privighetorilor. "Din punctul de vedere al banilor, am suficienti cat sa incep sa-mi construiesc o casa si insuficienti ca sa o termin", justifica el absenta unei locuinte personale. Achizitionarea vilei din Otopeni a fost explicata ulterior prin vinderea terenului din Privighetorilor. Si el unul de poveste, intrucat fusese cumparat de Basescu de la omul de afaceri din Oituz Costel Casuneanu - un client al Ministerului Transporturilor si pe cand Basescu era ministru, si acum, sub ministeriatele Dobre si Berceanu. Facuse o superafacere, dand circa 13 dolari pe mp intr-o zona evaluata in 2000, la momentul achizitiei, cu circa 200 dolari mp. De la 1.483.244 000 lei cat plateste pe teren, Traian Basescu sare la 12 miliarde de lei vechi, cu cat il vinde la 14 octombrie 2002 Gabrielei Blaj, coincidenta... tot din Oituz. Exact o saptamana mai tarziu, sotii Basescu achizitioneaza vila din Bucuresti - Ploiesti 137 B, pe care la 12 noiembrie o doneaza fiicei lor Ioana, cu interdictia de a o instraina. La 14 septembrie 2005, Ioana vinde casa familiei Cozma.

ALEGERE. Dupa o discutie dintre sotia lui Cirstea si soferul acesteia, regele parcurilor se urca in masina consoartei sale

UMIL SARUT AL MAINII DOAMNEI UDREA
foto: Spy
Surse din PD spun ca amuzament ca Virgil Cirstea nu pridideste sa se laude ca e un apropiat al presedintelui Basescu. Pentru a proba "protectia" prezidentiala si-ar fi afisat in birou o poza in care apare alaturi de seful statului, pe care o arata oricui ii trece pragul. Itele ALPAB, cu trecere prin controversatul Cartier Francez - administrat tot de ALPAB printr-o firma tot constanteana - l-au dus si catre Elena Udrea, fosta consiliera a lui Traian Basescu. Cei doi au fost surprinsi acum cateva luni iesind de la o discutie petrecuta chiar in Restautantul Le Club din Satul Francez, la finalul careia Cirstea saruta supus mana doamnei Udrea.

RAZBUNARE
Ieri-dimineata, mare vanzoleala langa sediul nepotului Ancuta de la intrarea in Herastrau. Angajati ai ALPAB, inarmati cu pikamere, demolau ceva. Nu era evacuat nepotul Ancuta, ci vecinii lor. Angajatii ALPAB le-au demolat terasa si au spart platforma de beton pe care era ridicata. Gestul lui Cirstea nu pare altceva decat o razbunare, intrucat patronul terasei este fostul director al Parcurilor, Silviu Popa, care a acordat o declaratie Jurnalului National in legatura cu sediul ALPAB pe care Cirstea l-a facut cadou nepotului sau. Jurnalul l-a contactat pe Popa pentru a raspunde acuzatiilor pe care Virgil Cirstea i le aducea intr-o nota ziarului nostru, cum ca ar fi transformat o parte din sediu intr-o carciuma. Tot Cirstea ne-a pus la dispozitie insa si contractul de vanzare-cumparare dintre Popa si Primaria Sectorului 1. Cum restaurantul era proprietate, Cirstea a intrat cu buldozerul in terasa acestuia, inchiriata de la ALPAB.
×