Unii dintre ei s-au organizat în patronat, iar ceilalți se alătură protestului, pentru că vor fi direct afectați de modificările venite peste noapte, care nu-i mai lasă să profeseze. După ce au început o formă de protest pe Facebook și au transmis solicitări către CMSR, vineri se vor aduna la sediul de la București al Colegiului, pentru a forța demiterea conducerii. Stomatologii pregătesc și acțiuni în instanță, pentru anularea a două decizii ale CMSR și se pregătesc să ceară modificări legislative, pentru a nu se mai ajunge în situația actuală. Conducerea Colegiului le-a transmis că s-a pus în aplicare o directivă de la Bruxelles, însă deciziile au caracter retroactiv, ceea ce contravine principiilor generale de drept.
Colegiul Medicilor Stomatologi din România a decis, la sfârșitul lunii trecute, aplicarea unei diferențieri între cei care au rezidențiat în anumite domenii și cei care nu au. Una dintre cele două decizii prevede aprobarea competenţelor medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în „Stomatologie generală”. Cealaltă prevede aprobarea competenţelor medicului stomatolog specialist în „Chirurgie dento-alveolară”.
Astfel, deși aceste rezidențiate nu s-au mai organizat de mulți ani, iar stomatologii au profesat până acum, regulile se schimbă, prin decizia unilaterală a conducerii CMSR, iar cei care nu au specializare pe Stomatologie generală sau Chirurgie dentară vor fi obligați să-și trimită pacienții la alți dentiști.
Avocatul Gheorghe Piperea a explicat, pentru Jurnalul, că situația se poate rezolva în instanța de judecată, retroactivitatea deciziilor CMSR fiind inadmisibilă. Acesta spune că stomatologii pot deschide procese colective, în Contencios Administrativ, și pot cere suspendarea de urgență a măsurilor care încalcă legislația în vigoare.
Schimbarea ar fi cerută de Bruxelles
Cele două decizii ale CMSR îi afectează atât pe stomatologi - care vor ajunge la faliment și vor pleca să profeseze în alte țări -, cât mai ales pe pacienți, dacă nu vor putea găsi acei specialiști sau nu vor avea acces la ei. Vicepreşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, dr. Alexandru Bucur, a explicat, la o reuniune a specialiștilor de la Deva, săptămâna trecută, că cele două decizii date de Colegiul Medicilor Stomatologi au fost cerute de Bruxelles.
„Sub umbrela Bruxelles-ului se iau tot felul de decizii care nu au nicio legătură cu normalitatea și cu logica. Ei încearcă să ne spună că așa a zis Bruxelles-ul și trebuie să aplice, dar așa ceva nu se poate aplica. În timpul pandemiei, conducerea CMSR a modificat statutul de organizare a Colegiului, astfel încât Adunarea Generală să nu se mai poată convoca decât la apelul președintelui sau al președinților de filiale județene, până în 2020 fiind convocată pe bază de semnături. Noi încercăm să modificăm statutul, astfel încât Adunarea Generală să poată fi convocată ca înainte de această schimbare. Ne pregătim să-i acționăm și în instanță, individual și colectiv”, a explicat, pentru Jurnalul, Dragoș Dinulescu, unul dintre medicii dentiști care protestează.
Și Patronatul Medicilor Stomatologi din România pregătește o acțiune în instanță. Mai mulți dentiști au trimis solicitări de revocare a conducerii Colegiului, iar pe 7 iulie vor fi la sediul CMSR de la București, pentru a cere conducerii să-și dea demisia și anuleze cele două decizii prin care stomatologilor li se încalcă drepturile câștigate prin diploma de licență.
Colegiul nu-i mai reprezintă
Protestul s-a organizat pe rețelele de socializare, unde au apărut și acuzații foarte grave la adresa CMSR și a conducerii acestuia, precum sloganul: „Colegiul Medicilor Stomatologi din România este grup infracțional organizat protejat de sistem și de stat”. Protestatarii și-au afișat pe conturile de socializare declarația „Colegiul Medicilor Stomatologi nu mă mai reprezintă”.
Colegiul este condus de un Birou Executiv Național, președinte fiind dr. Ionescu Ecaterina, despre care protestatarii spun că nu a obținut avizul Ministerului Sănătății și că nu a fost consultat corpul profesional medical stomatologic la numirea acesteia în funcție. Dentiștii care cer demiterea conducerii Colegiului mai spun că este o totală lipsă de transparență decizională, nu sunt la vedere actele administrative, se ascund date contabile, se fac cheltuieli externalizate fără votul Consiliului Național al Colegiului, iar Regulamentul de organizare și funcționare al CMSR a fost modificat de trei ori, ultima dată Consiliul Național primind atribuții suplimentare față de cele prevăzute de Legea 95/2006, în baza căreia funcționează Colegiul.
Și-au depășit atribuțiile legale
Protestatarii consideră că atribuțiile pe care membrii conducerii Colegiului și le-au dat „sunt excesive, depășind competența oferită de legiuitor, modificând art. 29 (3) din lege în scopul de a ascunde și reduce informarea corpului profesional privind modul în care se iau hotărârile în cadrul Consiliului Național”, conform documentului pe care aceștia îl pregătesc pentru solicitarea demiterii conducerii CMSR. De asemenea, dentiștii spun că prin aceste atribuții suplimentare, CMSR s-a erijat în legiuitor.
Stomatologii care protestează mai arată că asociația profesională care îi reprezintă, Colegiul Medicilor Stomatologi România (CMSR), este definită ca „un organism colegial care acționează sub autoritatea Ministerului Sănătății”, conform Legii nr. 571/2004, art. 2, alin. (2), și Legii 95/2017, art. 486, art. 510 alineatele 1 și 3, cu responsabilități delegate de autoritatea de stat, în domeniul autorizării, controlului și supravegherii profesiei de medic stomatolog, ca profesie liberală, de practică publică autorizată. „Colegiul are atribuții delegate doar pentru reglementarea profesiei de medic stomatolog și nu a sistemului administrativ și managerial de sănătate stomatologic național”, spun protestatarii.
Libera practică în acest domeniu este condiționată de apartenența la CMSR. Conform Legii nr. 95/2006 - Art. 482: „(1) Profesia de medic stomatolog, indiferent de forma de exercitare, salariată și/sau independentă, se exercită numai de către medicii stomatologi membri ai CMSR”. Conform statutului, Biroul Executiv Național este format dintr-un președinte, trei vicepreședinți, un secretar general și un trezorier aleși în mod individual de Adunarea Generală Națională - dar la ultima modificare de statut, conducerea Colegiului a restrâns foarte mult posibilitatea de a se convoca Adunarea Generală, astfel încât a devenit foarte greu de înlăturat, prin votul membrilor.
Colegiul Medicilor Stomatologi din România nu a răspuns solicitării Jurnalul de a oferi lămuriri în legătură cu protestul din aceste zile.
UPDATE CMSR a transmis, astăzi, un document prin care se scuză că s-a strecurat o eroare în documentele publicate în Monitorul Oficial, dar dentiștii sunt hotărâți să ceară demisia conducerii Colegiului, mai ales pentru că scuzele vin la aproape o lună după publicarea celor două decizii care le-ar interzice în mod abuziv dreptul de liberă practică.