x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Cocoșul” Barna, jumulit online. #rezist îi promite că nu mai scoate nici 5% la alegeri

„Cocoșul” Barna, jumulit online. #rezist îi promite că nu mai scoate nici 5% la alegeri

de Ion Alexandru    |    22 Apr 2021   •   07:20
„Cocoșul” Barna, jumulit online. #rezist îi promite că nu mai scoate nici 5% la alegeri

Suspendarea, pentru moment, a războiului dintre PNL și USR-PLUS, odată cu încheierea, în premieră, a unui “act adițional” la acordul de guvernare, a generat o explozie de dezamăgire la adresa lui Dan Barna, din partea susținătorilor progresiști. „Bula” USR-PLUS se fisurează serios, liderul Uniunii fiind acuzat că “nu are coloană vertebrală dreaptă”, că s-a lăsat “încălecat” de PNL și că a cedat în fața premierului Florin Cîțu, “trădându-l pe Vlad Voiculescu”. Fostul ministru al Sănătății, demis de către șeful Executivului după ce secretarul de stat Andreea Moldovan a publicat, pe șest, în Monitorul Oficial, Ordinul care băga, practic, în carantină Bucureștiul și alte orașe importante din România, nu va mai face parte nici măcar din echipa de consilieri guvernamentali. Iar USR-PLUS, după o ședință tensionată care a avut loc ieri dimineață, a decis să o propună la conducerea Ministerului Sănătății pe Ioana Mihăilă, secretar de stat în timpul mandatului lui Vlad Voiculescu, șefă a PLUS Bihor și implicată în afaceri private din domeniul medical.

 

Fanii USR-PLUS sunt “foc și pară” pe Dan Barna, pentru că nu a mers până la capăt cu amenințările războinice și că a acceptat să mai facă parte dintr-un guvern condus de Florin Cîțu. În 14 aprilie, ziua în care Vlad Voiculescu a fost dat afară din Guvern, Dan Barna ieșea într-o declarație de presă, în care anunța că: “A luat o decizie în mod unilateral (Florin Cîțu – n.red.), ceea ce este împotriva spiritului în care am format această Coaliție de guvernare. De la bun început am decis să lucrăm în echipă pentru a reforma România și până azi așa au fost luate deciziile comune. Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR-PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru”.

Șase zile mai târziu, pe 20 aprilie, același Dan Barna ieșea la braț cu Ludovic Orban, Kelemen Hunor și… Florin Cîțu, declarând: “Coaliția a depășit astăzi o situație delicată, iar funcționarea și succesul ei țin de încredere, respect și reguli. După discuții care au avut și momente delicate, am reușit să avem o completare a acordului care a constituit această coaliție. Avem toată încrederea că prin ceea ce am agreat azi vom putea să ducem mai departe România în această luptă cu COVID și să intrăm în acea direcție de însănătoșire a țării”.

 

Liderul USR, acuzat de lașitate

 

Această declarație de presă a fost transmisă de Dan Barna pe contul său de socializare, lucru care i-a înfuriat la culme pe susținătorii săi. Mulți dintre aceștia i-au scris că l-a trădat pe Vlad Voiculescu, motiv pentru care a pierdut votul lor, acuzându-l pe liderul USR de duplicitate. “Ați dat satisfacție PSD. Ați dezamăgit și ați pierdut mulți susținători și votanți, scrie altcineva.

Dan Barna este dojenit crunt, fiind acuzat că și-a bătut joc de alegătorii său, “făcând alianță cu PNL”, și că, pentru asta, “nu veți mai lua nici 5%”. “Să vă mai voteze PNL, că de votul meu v-ați lins pe bot”, mai scrie un alt internaut.

Comentariile primite de Barna la postarea în care, practic, anunța încheierea crizei guvernamentale, pare să fi avut exact efectul contrar așteptărilor. El este acuzat, nici mai mult, nici mai puțin, decât de “lașitate”. “Ai spus că nu-l mai vrei pe Cîțu și acum declari că te pupi pe gură cu el”, scriu votanții USR-PLUS. Liderul progresist este atenționat că PNL l-a jucat pe degete. “Trebuie să pleci de la conducerea USR. O să vă duceți mult sub 5% la următoarele alegeri. Sunteți penibili. Ați pierdut votul meu. Speram să faceți un altfel de politică”, mai scriu cei din “bula” lui Barna.

 

Mult zgomot pentru nimic

 

După o săptămână de la ruptura dintre USR-PLUS și PNL, progresiștii le-au prezentat liberalilor o lungă listă cu pretenții pentru a continua guvernarea. Primul punct, de la care păreau să nu abdice nici în ruptul capului, era acela al demisiei sau al demiterii premierului Florin Cîțu. După care, să se primească un angajament din partea PNL că premierul, oricare ar fi acela, să fie evaluat de către toate partidele din Coaliție. Mai mult, dacă premierul ar fi dorit să remanieze vreun ministru de la USR-PLUS, conform atribuțiilor constituționale pe care le are, să nu poată face acest lucru fără să se consulte înainte cu liderii USR-PLUS, să le prezinte argumente solide și să primească acordul în acest sens.

Ce au obținut, în cele din urmă, cei de la USR-PLUS? Un act adițional la acordul de guvernare, care nu are nicio valoare juridică, în interiorul căruia se stipulează faptul că “ deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formațiunilor din coaliție”, că “prim-ministrul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului” și că “prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție”.

Cele mai importante pretenții nu se regăsesc, însă, în acest document. Florin Cîțu este în continuare șeful Executivului, iar USR-PLUS nu-i poate evalua activitatea.

Cioloș a rămas fără Vlad Voiculescu, dar și-a recuperat Ministerul Sănătății

 

Singurul care pare să fi ieșit pe “profit” din acest război pare a fi liderul PLUS, Dacian Cioloș, care și-a securizat controlul asupra Ministerului Sănătății. Ieri, USR-PLUS a decis să o propună pentru conducerea instituției pe Ioana Mihăilă (FOTO), secretar de stat în funcție, așa cum “Jurnalul” a anunțat încă de la începutul acestei săptămâni. Vlad Voiculescu, care avea pretenția să lucreze în continuare în minister, ca și consilier onorific al noului demnitar, nu va avea această ocazie. Florin Cîțu a precizat, ieri după-amiază, că, din câte știe, “Vlad Voiculescu este plecat în vacanță”, drept pentru care “acest lucru nu se va întâmpla”.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, la doar două ore de la propunerea USR-PLUS, decretul de numire a Ioanei Mihăilă în funcția de ministru al Sănătății, dând, astfel, semnalul că, pentru moment, Dacian Cioloș și gruparea pe care o reprezintă păstrează controlul total pe acest sector guvernamental.

Ioana Mihăilă este medic endocrinolog, din Oradea, și conduce organizația PLUS Bihor. Ea a candidat, la alegerile locale din toamna anului trecut, pentru funcția de primar la Oradea, obținând “fabulosul” procent de 3,03 la sută din voturi. Ioana Mihăilă, împreună cu soțul său, Marius Călin Mihăilă, controlează o rețea de clinici private din Cluj Napoca și Bihor – Dermalite SRL, Osteoprotect SRL (care deține Centrul Medical Modena) și Dermasilk SRL. Osteoprotect SRL, înființată de ambii soți Mihăilă, este deținută, în acest moment, în acte, doar de către Marius Călin Mihăilă, De altfel, soțul actualului ministru a preluat, conform datelor furnizate de către Oficiul Național al Registrului Comerțului, în data de 4 ianuarie 2021, funcția de administrator al SC Dermalite SRL Sînmartin, de la Ioana Mihăilă. 

În acte, salariul minim pe economie. În realitate, a trăit din dividende

 

În presă au apărut deja informații potrivit cărora, în perioada 2017-2019, medicul Ioana Mihăilă a primit numeroase sponsorizări din partea unor companii farmaceutice, printre care Pfizer România, dar nu numai. În ceea ce privește SC Osteoprotect SRL, controlată de soțul proaspătului ministru al Sănătății, are în derulare un contract în valoare de 324.000 de lei de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bihor. 

Ioana Mihăilă figurează pe lista celor 18 medici specialiști care activează în cadrul Centrului Medical Modena, însă, conform declarației de avere pe care a depus-o în luna februarie a acestui an, după ce a fost numită ca secretar de stat în ministerul condus de Vlad Voiculescu, arăta că, în ultimul an fiscal, a realizat venituri salariale de 14.400 de lei de la firma pe care o patronează, SC Dermalite SRL. Soțul a declarat tot venituri salariale anuale de 14.400 de lei de la SC Osteoprotect SRL, ceea ce înseamnă că, în acte, fiecare dintre soții Mihăilă și-au făcut câte un salariu lunar minim pe economie de 1.200 de lei. Fapt ce i-a scutit de plata multor taxe și impozite către stat, printre care și a cuantumului contribuției pentru asigurările de sănătate. În schimb, pentru Ioana Mihăilă, SC Dermalite SRL a produs în ultimul an fiscal dividende de 137.000 de lei (adică 11.416,7 lei pe lună), iar, pentru Marius Călin Mihăilă, SC Osteoprotect SRL a produs, tot în ultimul an fiscal, dividende de 382.850 de lei (adică 31.904,2 lei pe lună). 

 

Ceremonie de împăcare, la Palatul Cotroceni

 

Ioana Mihăilă a devenit secretar de stat în Ministerul Sănătății la fata de 1 februarie 2021, face parte din echipa lui Vlad Voiculescu și a semnat, potrivit evidențelor din Monitorul Oficial, două ordine în locul acestuia. Ambele au legătură cu modificarea și completarea normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2017 și 2018, precum și pentru prelungirea termenului de aplicare a acestor norme tehnice. Primul Ordin a fost semnat în 19 martie, iar al doilea, în 30 martie 2021.

La închiderea ediției, Ioana Mihăilă esra așteptată să depună jurământul de ministru al Sănătății, la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, a șefilor celor două Camere ale Parlamentului și a liderilor Coaliției de guvernare.

 

Fostul secretar de stat Andreea Moldovan, înlocuită de soțul de care s-a separat, în relația cu statul pe domeniul “transplant”

 

“Jurnalul” a prezentat, în exclusivitate, la începutul acestei săptămâni, un document din care reiese că Spitalul privat “Sfântul Constantin”, din Brașov, aflat în proprietatea companiei Teo Healt SRL, controlată de afaceristul Mihai Miron, prin Rompharma, dar la care au acțiuni și Andreea Anamaria Moldovan, fostul secretar de stat din Ministerul Sănătății, și soțul acesteia, Bogdan, a fost inclus de Vlad Voiculescu, în luna noiembrie a anului 2016, pe lista persoanelor responsabile cu gestionarea datelor din Registrul Național de Transplant din cadrul unităților sanitare acreditate, “pentru efectuarea de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană în scop terapeutic”. 

Teo Healt SRL Brașov a fost inserată de Voiculescu la poziția 53 din această listă, la mai puțin de o jumătate de an de la acreditarea spitalului, primită prin Ordin al președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

Ei bine, dintr-un alt document, remis anul trecut, pe 12 mai 2020, în plină stare de urgență, predecesorul Andreei Anamaria Moldovan de la Ministerul Sănătății, secretarul de stat Horațiu Moldovan, semna, pentru ex-ministrul Nelu Tătaru, un alt ordin, prin care modifica anexa Ordinului semnat cu trei ani și jumătate înainte de Vlad Voiculescu. Mai exact, reprezentantul Teo Healt SRL Brașov devenea, în locul Andreei Anamaria Moldovan, soțul acesteia, Bogdan Moldovan, despre care doamna Moldovan susține, în declarația de avere depusă, că este, în fapt, separată.

×