x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cocteil "părintesc": tortură şi incest

Cocteil "părintesc": tortură şi incest

de Marina Constantinoiu    |    30 Apr 2008   •   00:00
Cocteil "părintesc": tortură şi incest
Sursa foto: Dieter Nagl/

AUSTRIA ŞOCANTĂ ● Poveşti din pivniţa groazei
O poveste imposibil de acceptat pentru oamenii normali, dar cât se poate de reală şochează, în aceste zile nu doar Austria, ţara în care s-au petrecut faptele, ci şi întreaga lume. Incredibilele fapte comise de un tată – Josef Fritzl – asupra propriei fiice – Elisabeth – sînt relatate, pe măsură ce ele ies la iveală în cadrul anchetei, de presa de pe toate continentele.



AUSTRIA ŞOCANTĂ ● Poveşti din pivniţa groazei
O poveste imposibil de acceptat pentru oamenii normali, dar cât se poate de reală şochează, în aceste zile nu doar Austria, ţara în care s-au petrecut faptele, ci şi întreaga lume. Incredibilele fapte comise de un tată – Josef Fritzl – asupra propriei fiice – Elisabeth – sînt relatate, pe măsură ce ele ies la iveală în cadrul anchetei, de presa de pe toate continentele.


Probabil nu se ştie decît o mică parte din adevărul acestei tragedii şi cu siguranţă detaliile vor continua să apară, şocînd în continuare lumea. Jose Fritzl (foto), tatăl incestuos şi abuziv, acum în vîrstă de 73 de ani, şi-a recunoscut, în fine, odioasele fapte, relatează AFP. Timp de 24 de ani şi-a ţinut propria fiică sechestrată, a abuzat-o şi a conceput cu ea şapte copii. El a fost prezentat marţi în faţa unui judecător din Sankt-Pölten, în vederea trimiterii sale în detenţie provizorie. Judecătorul urmează să decidă în termen de 14 zile dacă-i prelungeşte sau nu detenţia, pentru sechestrarea şi abuzarea timp de 24 de ani a fiicei sale, Elisabeth, azi în vîrstă de 42 de ani, în pivniţa domiciliului familial de la Amstetten (100 km vest de Viena).


A RECUNOSCUT. Josef a recunoscut şi că este tatăl celor şapte copii ai fiicei sale, dar ancheta care a fost deschisă pentru elucidarea acestui caz va dura multe zile, după cum apreciază surse judiciare, citate de AFP. Între timp, poliţia continuă căutările în pivniţa groazei, pentru că multe întrebări legate de respectivul caz au rămas fără răspuns. Anchetatorii vor să afle, printre altele, cum a fost posibil ca Josef Fritzl să-şi hrănească fiica şi cei trei copii sechestraţi fără să fi dat de bănuit soţiei sale, cu care locuia la aceeaşi adresă, în casa a cărei pivniţă era loc de detenţie pentru fiica lor, cum s-au născut copiii rezultaţi din relaţia incestuoasă şi cum au fost ei îngrijiţi atîta amar de ani, într-o incintă din care nu puteau vedea lumina zilei.


DESCOPERIŢI ÎNTÎMPLĂTOR. Odiosul caz a fost descoperit întîmplător, cînd fiica cea mare rezultată din această relaţie incestuoasă a fost spitalizată, pentru că prezenta o suferinţă misterioasă. Kerstin, în vîrstă de 19 ani, care a fost sechestrată împreună cu mama sa şi doi dintre fraţi în pivniţa casei, a fost spitalizată la 19 aprilie la spitalul din Amstetten, în comă.

Potrivit informaţiilor oferite de poliţie, Elisabeth a reuşit să-l convingă pe tatăl său să accepte ca fiica lor, Kerstin, să primească îngrijiri, pentru că deja prezenta convulsii.

Medicii, perplecşi în faţa maladiei de care suferă Kerstin, au făcut un apel prin intermediul televiziunii pentru a o depista pe mama tinerei, pentru a putea diagnostica mai bine maladia. Elisabeth, care, aflată în pivniţa locuinţei din Amstetten, a auzit solicitarea lansată la televiziune, a obţinut acceptul din partea tatălui ei abuziv de a se deplasa la spital pentru a încerca s-o salveze pe fiica lor.


SCENARIUL DIABOLIC. În acel moment, tatăl incestuos a pus la cale un nou episod din scenariul său diabolic, care din 1984 se baza pe informaţia că fiica sa a dispărut şi se află în mîinile unei secte.

Pe soţia sa, Rosemarie, în vîrstă de 69 de ani, care locuia cu el în aceeaşi clădire şi – se pare – nu avea habar de viaţa dublă a soţului şi nici de sechestrarea fiicei, a făcut-o să creadă că Elisabeth a apărut brusc din neant şi a acceptat să-l însoţească la spital. Ajunsă în faţa medicilor, sîmbăta trecută, Elisabeth a solicitat o întrevedere tête-à-tete cu personalul medical şi promisiunea că nu va mai da vreodată ochii cu tatăl său. Cu această ocazie a dezvăluit răpirea sa, practic, acum 24 de ani şi calvarul trăit într-un spaţiu de 60 de metri pătraţi, fără ferestre, la 1,70 de metri sub pămînt. Acolo a dat naştere, singură, unui număr de şapte copii, dintre care unul a decedat la scurt timp după naştere iar tatăl său l-a ars în sobă.


PE MÎNA PSIHIATRILOR. Tînăra Kerstin se zbate între viaţă şi moarte. Elisabeth, care arată de parcă ar avea cu 20 de ani mai mult decît are în acte, cei şase copii ai săi şi bunica lor (dar şi mama Elisabethei) au fost luaţi cu toţii în îngrijire de o echipă specială de psihiatri, departe de ochii presei. Specialiştii sînt de părere că aceştia vor primi îngrijiri psihiatrice timp de mai multe săptămîni. Nouă nu ne rămîne decît să ne întrebăm dacă mai este ceva de recuperat... "Sînt împreună şi sînt atît de bine cît se poate, date fiind circumstanţele", a precizat un reprezentant al serviciilor sociale din oraş. El a precizat că data la care vor fi audiaţi de poliţie va fi stabilită de medici, fără îndoială peste cîteva zile bune. Tot el a precizat că serviciile sociale vor să se ocupe de şcolarizarea adaptată pentru cei trei copii crescuţi în pivniţă, în stare de sechestru, precum şi pentru ceilalţi trei, pe care Josef Fritzl, care a reuşit să-i scoată din pivniţă şi să-i prezinte drept copiii abandonaţi de fiica dispărută şi căzută pradă sectelor, adoptîndu-i împreună cu soţia sa. Soţie, mama fiicei sale şi bunica acestor copii rezultaţi din relaţia incestuoasă a fiicei şi soţului ei, desfăşurată... sub podeaua casei. E şi greu de relatat acest caz. Administraţia locală va propune o schimbare de nume victimelor, fiindcă "numele de Fritzl este mînjit". În orice caz, familia va decide care-i va fi viitorul.


NECLARITĂŢI CU DUIUMUL. Reprezentantul autorităţilor nu a dorit să comenteze un detaliu care rămîne totuşi de clarificat. Anume informaţiile presei, potrivit cărora tatăl incestuos ar fi fost condamnat în anii ’60 pentru atentat la pudoare şi, dat fiind acest detaliu, nu ar fi trebuit autorizat să adopte cei trei copii pe care a declarat că i-a găsit la uşa casei. "Eventualele delicte din trecut erau prescrise la momentul examinării dosarului", a afirmat acesta. Adopţiile s-au înregistrat în 1993, 1994 şi 1997. Potrivit cotidianului austriac Kronen Zeitung, care a publicat marţi fotografii de vacanţă din anii ’90 realizate în Thailanda, Josef Fritzl ar fi compărut în faţa justiţiei în 1982, ca presupus incendiator. În plus, tocmai aceste fotografii de vacanţă ridică semne de întrebare legate de eventualii complici ai lui Josef, care ar fi trebuit să se ocupe de captivii săi în timpul absenţei sale din oraş.


INDIGNARE. "Casa torturii" a lui Joseph Fritzl, unde fiica sa a fost sechestrată împreună cu trei dintre copiii săi, a stîrnit indignarea austriecilor, dar şi nenumărate semne de întrebare legate de aparenta indiferenţă a vecinătăţii şi de rolul jucat de soţia lui Josef în toată această afacere odioasă, comentează AFP. "O mărturie şi 1.000 de întrebări", titra cotidianul Kurier, apreciind că "viaţa dublă a lui Josef Fritzl ascunde încă multe secrete".

Josef Fritzl va fi supus unor lungi ore de interogatorii în următoarele săptămîni, potrivit poliţiei. El riscă o pedeapsă de pînă la 15 ani de închisoare pentru sechestrare, viol şi incest. Rezultatele testelor ADN vizînd stabilirea adevăratelor legături de rudenie între toate victimele au confirmat paternitatea lui Josef Fritzl .

Fotografiile suspectului în momentul arestării au fost difuzate de poliţie şi presă, iar anchetatorii speră să obţină mărturii din partea persoanelor care l-ar fi putut vedea pe Josef făcînd cumpărături pentru captivii săi.


Copia franceză

O franţuzoaică în vîrstă de 45 de ani, Lydia Gouardo, a cunoscut un calvar asemănător cu cel trăit de Elisabeth Fritzl în Austria. Dar, spre deosebire de austriacă, franţuzoaica nu a fost sechestrată într-un spaţiu fără acces la lumina zilei şi departe de lumea dezlănţuită. Tatăl său, Raymond, a reuşit s-o terorizeze ani în şir, din copilărie pînă cînd a împlinit 36 de ani. Lydia a fost torturată de la vîrsta de 8 ani, violată, neşcolarizată, supusă unor acte de barbarie, sechestrată. Toate acestea şi din cauza unei lipse de reacţie din partea autorităţilor, orbite parcă.

×