x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Comisia Europeană anunță înființarea unui centru de securitate maritimă în Marea Neagră

Comisia Europeană anunță înființarea unui centru de securitate maritimă în Marea Neagră

de Adrian Stoica    |    30 Mai 2025   •   07:00
Comisia Europeană anunță înființarea unui centru de securitate maritimă în Marea Neagră

Pregătiri pentru a contracara amenințarea rusească. Infrastructura maritimă devine esențială. Se va pune accent pe dezvoltarea cooperării regionale

Modernizarea infrastructurii de transport pentru uz militar în întreaga Europă ar costa aproximativ 75 de miliarde de euro, estimează Comisia Europeană, iar în acest context regiunea Mării Negre va juca un rol important. Ea a prezentat o nouă strategie pentru această zonă, care va permite regiunii să transporte mai bine echipamentele militare grele, în contextul amenințării rusești care planează asupra Europei de Est. „Securitatea în Marea Neagră este vitală și pentru securitatea europeană”, a declarat Kaja Kallas, șefa politicii externe a UE, ea subliniind că, în prezent, securitatea Mării Negre este subminată de războiul Moscovei în Ucraina și de atacurile hibride asupra infrastructurii maritime.

Marea Neagră este o poartă esențială care leagă Europa, Caucazul de Sud, Asia Centrală și Mediterana. Stabilitatea sa este crucială pentru comerțul internațional, securitatea alimentară și stabilitatea geopolitică în sens larg, precum și pentru securitatea energetică. 

Regiunea Mării Negre a fost destabilizată de invazia Rusiei în Ucraina, deoarece utilizarea pe scară largă a minelor și acțiunile militare au împiedicat fluxul de mărfuri. Pe de altă parte, țările din Europa de Est se tem de noi agresiuni din partea Moscovei dincolo de Ucraina și doresc să-și consolideze capacitățile defensive.

În acest context, împreună cu partenerii săi din regiune, UE va implementa trei inițiative pentru a debloca potențialul de creștere al regiunii, abordând, în același timp, provocările imediate legate de conflict și securitate.

Centru de securitate maritimă

UE a anunțat că intenționează să înființeze un centru de securitate maritimă în Marea Neagră, care va servi drept sistem de alertă timpurie al Europei în regiune. Kaja Kallas a afirmat că acest centru va spori gradul de conștientizare a situației și va ajuta UE să-și protejeze infrastructura critică. Locația centrului, modelul său operațional și costurile sunt încă în curs de stabilire, a adăugat ea.
Înființarea lui ar urma să consolideze securitatea maritimă și va consolida cooperarea regională în materie de deminare. Kallas a declarat că acesta ar putea ajuta, de asemenea, la monitorizarea unui potențial armistițiu viitor între Rusia și Ucraina. Un alt obiectiv este de a sprijini construirea infrastructurii regionale de transport, în parte „pentru a îmbunătăți mobilitatea militară, astfel încât trupele și echipamentele să poată fi acolo unde este nevoie de ele, atunci când este nevoie de ele”, a spus Kallas. Planul prezentat nu face însă nicio referire la resursele financiare care vor fi alocate pentru înființarea centrului și funcționarea sa viitoare. O altă măsură de securitate va fi monitorizarea sporită a proprietății străine asupra porturilor și a altor instalații-cheie.

Viitorul centru de securitate la Marea Neagră va monitoriza cablurile submarine, instalațiile offshore și operațiunile de gaze. De asemenea, se așteaptă ca acest centru să opereze drone de supraveghere și senzori subacvatici, pentru a-și consolida supravegherea.

Dezvoltarea unor noi coridoare energetice

În ceea ce privește comerțul, UE anunță că va dezvolta noi coridoare energetice, legături de transport și infrastructură digitală împreună cu partenerii regionali. Măsura vizează valorificarea potențialului regiunii Mării Negre ca un coridor vital care leagă Europa de Asia Centrală prin Caucazul de Sud, stimulând creșterea economică și competitivitatea.

Odată cu prezentarea noii strategii dedicate Mării Negre, Comisia Europeană a propus convocarea unei reuniuni ministeriale a UE cu țările partenere pentru a avansa cooperarea în cadrul abordării strategice a UE.

Investițiile în comunitățile costiere

Pregătirea comunităților costiere și a sectoarelor economiei albastre va fi consolidată prin investiții pentru a permite țărilor de la Marea Neagră să abordeze daunele aduse mediului de război să răspundă riscurilor legate de schimbările climatice și să profite de oportunitățile pentru o creștere durabilă. „În întreaga lume, țările caută acum cooperarea cu parteneri fiabili și previzibili, cum este UE”, a afirmat Kallas. „Astfel de parteneriate ne vor face mai siguri în mod colectiv și vor crea oportunități de afaceri pentru toată lumea”, a punctat Kaja Kallas.

Întărirea cooperării regionale, un pilon-cheie

Invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia a destabilizat grav regiunea, expunând interdependențele de securitate și solicitând un răspuns coordonat. Agresiunea a adus securitatea regională și globală la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece, consolidând urgența rolului și sprijinului UE în regiune, spun reprezentanții Comisiei Europene. Rolul și responsabilitatea UE în regiunea Mării Negre sunt în creștere, în special odată cu deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, Republica Moldova și cu Georgia, în cazul în care țara va reveni pe calea UE. Procesul de extindere a UE este o investiție strategică pentru a consolida securitatea și reziliența regională. O abordare coordonată cu Turcia, un partener al UE de importanță strategică și o țară candidată, este, de asemenea, crucială. Totodată, aprofundarea relațiilor cu Armenia și Azerbaidjanul prin cooperarea în domenii strategice este un obiectiv important pentru UE.

×