x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special UE-ALERT: Lupii, mă!

UE-ALERT: Lupii, mă!

de Adrian Stoica    |    06 Sep 2023   •   08:40
UE-ALERT: Lupii, mă!

S-au înmulțit peste măsură lupii în Europa și Comisia Europeană ia în calcul revizuirea statutului de protecție acordat acestor animale sălbatice. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că înmulțirea haitelor de lupi în anumite regiuni europene a devenit o amenințare reală, nu doar pentru animale, ci și pentru oameni. Ea a îndemnat autoritățile locale și naționale să ia măsuri, subliniind că legislația actuală a UE le permite să facă acest lucru.

 

Populaţia de lupi cenuşii în Europa este estimată, în prezent, la cel puţin 17.000 de animale în 28 de ţări, din care circa 20% trăiesc în România.

În acest context, Comisia Europeană a invitat luni comunitățile locale, cercetătorii și toate părțile interesate să furnizeze date actualizate privind populația de lupi și impactul acestora până la 22 septembrie 2023. Pe baza datelor colectate, Comisia va lua în considerare o propunere de modificare a statutului de protecție al lupilor în cadrul UE și va revizui cadrul legal pentru a introduce, dacă este necesar, o mai mare flexibilitate, luând în considerare evoluția acestei specii.

Această revizuire va completa opțiunile actuale prevăzute de legislația UE, permițând autorităților locale și naționale să ia măsuri atunci când este necesar. Comisia este conștientă de faptul că întoarcerea lupului în regiunile UE în care acesta este absent de mult timp poate duce la conflicte cu comunitățile locale de agricultură și vânătoare, în special în cazul în care măsurile de prevenire a atacurilor asupra efectivelor de animale nu sunt puse în aplicare pe scară largă.

 

Nu există o imagine clară

 

Revizuirea datelor științifice privind lupii din UE este parte integrantă a analizei amănunțite pe care Comisia o efectuează în urma Rezoluției Parlamentului European din 24 noiembrie 2022. Începând din aprilie 2023, Comisia a început să colecteze date de la grupurile de experți și de la principalele părți interesate, inclusiv date raportate de autoritățile naționale în conformitate cu legislația UE și internațională în vigoare. Cu toate acestea, datele actuale nu oferă încă o imagine completă care să permită Comisiei să dezvolte acțiuni suplimentare, motiv pentru care astăzi se extinde acest apel la consultare

„Concentrarea pachetelor de lupi în unele regiuni europene a devenit un pericol real pentru animale și, eventual, și pentru oameni. Invit autoritățile locale și naționale să ia măsuri atunci când este necesar. Într-adevăr, legislația actuală a UE le permite deja să facă acest lucru”.

 

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene 

 

România neglijează lupii, se concentrează pe urși

 

În România trăiesc aproximativ 3.800 de exemplare de lupi, ceea ce face ca țara noastră să aibă printre cele mai dezvoltate populații din Europa. Și la noi el este un animal protejat, iar populaţia a crescut, fiind permanent monitorizată. De exemplu, în Suedia erau la începutul acestui an 460 de lupi, dar guvernul suedez a dat permisiunea vânătorilor să ucidă 75 dintre ei, în încercarea de a reduce numărul lor. În Portugalia, de pildă, există doar 250-300 de exemplare de lupi, iar din cauza lipsei animalelor cu care aceștia se hrănesc, precum căprioarele, aceştia atacă animalele fermierilor, iar mai apoi sunt persecutaţi din această cauză, potrivit Rewilding Europe.

În România, deocamdată atenția publică este concentrată pe creșterea populației de urși, dar riscăm ca în curând să ne confruntăm și cu problema haitelor de lupi. Pentru protejarea gospodăriilor împotriva acestor prădători s-ar putea aplica modelul din cazul urșilor, ceea ce înseamnă că Fondul pentru Mediu ar putea finanţa sisteme de protecţie împotriva acestora. Persoanele fizice, asociaţiile, persoanele juridice sau instituţiile publice pot beneficia de sume pornind de la 15.000 de lei pentru montarea de garduri electrice în zonele unde urșii îşi fac apariţia frecvent.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana lupi