Propunerea legislativă pentru modificarea Legii învățământului superior nr.199/2023, inițiată de deputatele Diana Buzoianu și Diana Stoica și semnată de alți trei parlamentari USR și depusă recent la Senat, vizează îmbunătățirea normelor juridice care reglementează organizarea și funcționarea Comisiilor de etică universitară din instituțiile de învățământ superior, „pe fondul anchetelor de presă din ultima perioadă care au adus la cunoștința opiniei publice grave abateri ale anumitor cadre didactice universitare de la normele de etică și deontologie universitară”.
Un rol mai activ în depistarea și combaterea abaterilor
Deși activitatea acestor comisii este fundamentală în cadrul fiecărei universități, rezultatul anchetelor de presă a arătat faptul că mecanismul de sesizare a acestora „este unul formalist, apt să golească de conținut multe dintre sesizările studenților sau ale membrilor comunității academice, cu consecința tolerării unor comportamente abuzive la adresa victimelor”, spun inițiatoarele în expunerea de motive, precizând că, prin acest proiect de lege, vor să eficientizeze și să optimizeze activitatea Comisiilor de etică dându-le posibilitatea să-și asume „un rol activ în ceea ce privește depistarea, anchetarea și combaterea abaterilor de la etica și deontologia universitară”.
În prezent, legea prevede că orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară cu privire la săvârşirea unei fapte ce poate constitui abatere de la etica şi deontologia universitară, iar sesizarea se face „în scris sau online şi se înregistrează la registratura instituţiei de învăţământ”. Mai mult, aceste sesizări sunt „supuse unei proceduri prealabile de admisibilitate, în vederea verificării de către Comisie a îndeplinirii condițiilor formale ale actului de sesizare”.
Cele două deputate arată că, în ciuda faptului că multe dintre cadrele didactice universitare cunoșteau sau aveau bănuieli cu privire la conduita abuzivă a anumitor profesori față de studente, „în lipsa reglementării posibilității Comisiilor de etică de a se sesiza din oficiu cu privire la anchetarea acestor grave abateri, făptuitorii au rămas nesancționați la timp, cu consecința săvârșirii repetate a abuzurilor pe parcursul a zeci de ani”.
Prin urmare proiectul de lege reglementează posibilitatea acestor comisii de etică de a se autosesiza în cazurile în care chiar și un singur membru al Comisiei află despre abuzuri și abateri de la etică.
„Comisia de etică universitară se poate sesiza și din oficiu în situațiile în care a luat la cunoștință, pe orice cale, de săvârșirea unor abateri de la normele de etică și deontologie universitară, chiar și la inițiativa unui singur membru al comisiei”, stipulează documentul.
Prin faptul că sesizarea din oficiu poate fi făcută de un singur membru al Comisiei, vor fi evitate blocajele de natură administrative, precizează autoarele proiectului.
8 din 9 universități nu au avut nicio sesizare în ultimii 4 ani
Acestea arată că au solicitat mai multor instituții de învățământ superior informații privind sesizările primite de comisiile de etică și opt din cele nouă universități care au răspuns „au afirmat că nu au avut nicio sesizare înregistrată în anii universitari 2020-2021, 2021-2022, 2022-2023, 2023-2024, iar una dintre acestea a menționat că a avut doar două astfel de sesizări, dintre care una se afla încă în cercetare, iar cealaltă nu s-a finalizat cu dispunerea unei sancțiuni în lipsa unor probe suficiente”.
„Toți știau. Asta e ce auzim după fiecare caz public în care sunt scoși la lumină abuzatori profesori universitari. Toți știau. Apar povești ale unor profesori, foști colegi, foști studenți care spun exact același lucru: că abuzurile erau cunoscute. Și, cu toate acestea, ani de zile abuzatorii nu primesc nici măcar o întrebare de la comisiile de etică. Comisiile se apără și ele și spun că nu au putut face nimic pentru că nu au avut nicio sesizare. Ei bine, hai să nu mai lăsăm să curgă ani de abuzuri cunoscute, care nu ajung să fie verificate și sancționate, doar pentru că nimeni nu a depus o hârtie la un ghișeu. Comisiile de etică e normal să se poată și autosesiza”, a declarat deputata Diana Buzoianu, într-o comunicare a USR.
De asemenea, Diana Stoica arată că, în cazul scandalului de la SNSPA, deși existau sesizări din partea studenților și a profesorilor, „conducerea universității vizate ne-a spus că nu știa”: „Credem cu tărie că toate comisiile de etică trebuie să aibă și un rol activ în igienizarea sistemului educațional, deci propunem instituirea modalității de autosesizare. Pentru a proteja victimele, este nevoie ca acestea să poată beneficia de posibilitatea de a le fi protejată identitatea”.
„Monștri la catedră, chemați la TV, ridicați la rang de genii, care, în realitate, abuzează și hărțuiesc studente. Avem, din păcate, prea mulți astfel de «profesori» care pregătesc noile generații, cică. Mulți dintre ei ignorați și lăsați să fie abuzatori în continuare, deși sunt cunoscute atitudinile lor”, spune Diana Buzoianu, deputat.