x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Comoara din sifonier

Comoara din sifonier

14 Iun 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Fostul arbitru asistent international, Nicolae Grigorescu detine o colectie impresionanta de tricouri. Printre cele peste 100 de "piese" se gasesc si unele care au purtat transpiratia unui Ronaldo, Del Piero, Batistuta sau Jurgen Klinsmann.
SORIN ANGHEL, VICENTIU NEAGOE

Ultimul arbitru asistent care a reprezentat Romania la un turneu final, Nicolae Grigorescu, nu a vrut ca parcursul sau international sa fie dat uitarii.

Pentru a-si putea aminti mai usor de meciurile la care a oficiat, fostul sef al CCA a inceput sa stranga tricouri ale echipelor pe care le-a arbitrat de-a lungul timpului.

DEBUT. Intr-un sifonier din apartamentul sau de la Timisoara, Grigorescu are depozitata o pleiada de tricouri purtate de cei mai celebri jucatori ai planetei. "Totul a inceput la debutul meu international. Am avut un meci de tineret intre Grecia si Islanda. Era in 1991 si am primit din partea organizatorilor un tricou de protocol. Atunci eram jucator activ la o echipa de Divizia D si ma mai antrenam si pe la sala. Toti se uitau la mine pentru ca aveam un tricou mai deosebit. Asa mi-a venit ideea asta cu tricourile. Am zis ca e pacat sa nu raman si cu astfel de amintiri, care mie mi se par inedite", povesteste Grigorescu privind cu mandrie spre comorile sale.

NEBULOASA. Diversitatea si numarul foarte mare de tricouri l-au facut pe fostul arbitru international sa cam uite de unde le are pe unele dintre ele. "Cele care sunt inscriptionate cu numele jucatorilor e normal sa tin minte de unde le am, dar cele care nu-s personalizate imi trebuie ceva timp sa imi amintesc de unde le-am capatat. Oricum, pentru mine toate au o insemnatate aparte, dar cele la care tin cel mai mult sunt de la Ronaldo, de pe vremea cand juca la Inter, Del Piero, de la Juventus, si Adrian Ilie, cand a jucat cu Valencia semifinala cu Barcelona din Liga Campionilor. In timp ce coechipierii sai schimbau tricourile cu cei de la Barca, el a venit la mine si mi-a dat tricoul."

ISTORIE. Prin noianul de tricouri ale lui Grigorescu si-a gasit locul si un tricou pe care scrie Ripensia, la care fostul arbitru international tine in mod deosebit. "In 1989 a fost infiintata la New York de catre cativa timisoreni stabiliti acolo echipa Ripensia. Cand au sarbatorit 10 ani de existenta m-au invitat la ei si le-am arbitrat toate meciurile dintr-o competitie la care au participat si formatiile altor comunitati", explica Grig.

I-a purtat noroc lui Moldovan

Nicolae Grigorescu a avut ocazia sa oficieze si la unul dintre meciurile din cupele europene disputate de FC Nantes. Atacantul Viorel Moldovan nu a ramas indiferent la prezenta timisoreanului la tusa. "Stia de pasiunea pentru tricouri si a fost incantat sa imi ofere tricoul sau la sfarsitul meciului. M-am bucurat foarte tare de gestul lui. Tin minte ca in acel meci a dat si un gol", spune Grigorescu.

Cadou de la Dan Petrescu

Cand incepe sa vorbeasca despre colectia sa, Nicolae Grigorescu povesteste cu multa placere despre tricourile primite de la jucatorii romani. "Am fost la un meci al lui Chelsea si Dan Petrescu, pe langa tricoul sau, mi-a mai oferit unul de protocol pe care erau autografe de la toata echipa", spune "Grig" cu regretul ca statutul de observator international avut acum nu ii mai permite sa-si completeze colectia.

Are doua tricouri de la Hagi: unul de la Nationala, celalalt de la FC Barcelona

Cand a fost rugat de reporterii Jurnalului National sa rasfoiasca prin colectia sa, Grigorescu a dat de un tricou de la FC Barcelona. "I-am arbitrat pe vremea cand juca Hagi la ei. Dupa meci m-a asteptat la vestiare si mi-a dat tricoul. Nu imi mai amintesc cine juca cu numarul 15 atunci la Barcelona", a spus timisoreanul, banuind ca cel care l-a purtat a fost chiar "Regele". Acesta nu este singurul tricou cu Hagi din colectia lui Grigorescu. "Mai am un tricou de la el, dar acesta nu a fost purtat niciodata. L-am primit dupa ce am oficiat la meciul sau de retragere", se lauda fostul arbitru international, in colectia caruia se gasesc si tricouri, pe langa cele de la Monaco, Manchester United, Werder Bremen, AC Milan sau Bayern Munchen, de la Steaua, Dinamo, Universitatea sau chiar Ceahlaul. Nicolae Grigorescu nu l-a ratat nici pe Cosmin Contra, concitadinul sau. Din partea acestuia a primit un tricou care s-a rupt in timpul unui meci.

EROU

"Cel mai greu meci din cariera a fost cel de la CM Franta ’98 dintre SUA si Iran, din cauza relatiilor foarte reci dintre cele doua state. Inaintea jocului, cele doua echipe au facut poza oficiala impreuna. Aceasta fotografie a incalcat protocolul FIFA, dar a luat premiul Fair-Play"

INTALNIRE

"Tricoul lui Maldini de la Milan l-am primit la cateva ore dupa meci. Am vorbit cu el la incalzire si mi-a promis ca mi-l da. M-a invitat la o cafea si acolo mi l-a daruit"

IUBIRE

"Am primit de la conducatorii lui Poli Timisoara doua tricouri de protocol cu care ma mandresc. Nu pot sa nu recunosc ca am fost si sunt un suporter al acestei echipe"

ALTERNATIVA

"Pe langa tricouri, am si foarte multe mingi. Dupa fiecare meci am primit cate una, dar nu le-am pastrat pe toate. Nicolae Grigorescu fost arbitru FIFA

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Colectie de colectionari

Pasionat de Luchian, client al lui Picasso

Proprietarul unor averi "expirate"

"O viata, un destin, o icoana"

Uniti de pasiunea pentru ouale incondeiate

Beri din toata lumea

Romanul colectioneaza aproape tot ce prinde

Raman filatelist de amorul artei"

Juramant pentru poetul national

Un colectionar nascut in zodia artei

Renasterea Mogosoaiei

Comoara din sifonier

Muzeu de arta pentru sotie si prieteni
×