x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Omul lui Virgil Popescu în Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia -  drumul de la sinecurist de partid la specialist în energie

Omul lui Virgil Popescu în Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia -  drumul de la sinecurist de partid la specialist în energie

de Adrian Stoica    |    23 Aug 2023   •   07:20
Omul lui Virgil Popescu în Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia -  drumul de la sinecurist de partid la specialist în energie

Selectarea membrilor Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia după criterii de competență profesională stabilite de guvernanța corporativă îi lasă în acest organ de conducere pe cei care au făcut parte și până acum din  el. Printre ei se regăsește și Alexandru Marcoci, omul lui Virgil Popescu, ex-ministrul Energiei.

Începând de luni, compania energetică are un nou Consiliu de Supraveghere format din șapte persoane, ale căror mandate se vor întinde pe patru ani. 

Numirea unui număr de șapte membri vine și în contextul în care Executivul a anunțat că ia în calcul reducerea numărului de persoane din Consiliile de Administrație și Consiliile de Supraveghere ale companiilor de stat.

 

Cei șapte membri ai Consiliului de Supraveghere (CS) sunt Alexandru Marcoci (membru PNL, vine din poziția de președinte al Consiliului), Marinescu Constantin-Adrian (susținut de PSD), Tanasiev Vladimir (membru PNL), Georgescu Petre Mădălin (a mai făcut parte din CS reprezentând Fondul Proprietate),  Eftenoiu Mădălin-Cornel (susținut de PNL), Popescu Luminița-Georgeta ( susținută de PSD, rectorul Universității ,,Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu) și Nițulescu Pavel-Casian (PSD). Configurația noului CS păstrează practic împărțirea fotoliilor între PSD și PNL. Ei vor avea o indemnizație brută fixă egală cu de două ori media pe ultimele 12 luni a câștigului mediu  salarial brut comunicat de INS pentru domeniul principal de activitate al companiei. Dintre membrii CS, cel mai cunoscut este  Alexandru Marcoci, el având state vechi în acest for de conducere.  Conform Scrisorii de Așteptări întocmite de Ministerul Energiei, un document de lucru ce conține performanțele pe care membrii CS trebuie să le îndeplinească, aceștia vor trebui să dea dovadă de implicare în aplicarea și monitorizarea planului de restructurare, identificarea de soluții pentru creșterea eficienței activității, rentabilizarea investițiilor etc. Cam exact ce ce ar fi trebuit să facă și până acum CS, dar nu a făcut niciodată acest organ de conducere populat de la înființarea sa în general de oameni recomandați de culoarea carnetului de partid sau de relațiile din sfera politicului.

 

Bătut în cuie în CS

 

Odată cu numirea lui Virgil Popescu în fruntea Ministerului Energiei la sfârșitul anului 2020, în luna decembrie a aceluiași an era proptit în fruntea CS la CE Oltenia și Alexandru Marcoci. Deși nu avea nici cea mai mică tangență cu domeniul energetic, el avea însă recomandări politice foarte solide pentru această funcție bine remunerată. Marcoci era vicepreşedintele organizaţiei PNL Mehedinţi, filială condusă de nimeni altul decât de ministrul Energiei, Virgil Popescu, în subordinea căruia se afla și complexul energetic. Alexandru Marcoci este licențiat al Facultății de Geografie - Planificare Teritorială, din cadrul Universității București, iar în trecut a fost consilier judeţean în Mehedinţi, ales tot pe listele PNL.  El a ocupat și funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne din decembrie 2022 (condus la acea vreme de liberalul Lucian Bode), dar la sfârșitul lunii iunie a fost eliberat din funcție de premierul Ciolacu, după ce una dintre principalele sale sarcini era gestionarea dosarului Schengen. În mandatul lui Virgil Popescu de ministru al Energiei, Alexandru Marcoci a mai fost plasat în Consiliile de Administrație al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară și Engie România, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze din țară, la care statul român deține acțiuni. Tot din CV-ul său mai aflăm că Marcoci s-a ocupat timp de 4 ani și jumătate de comercializarea produselor farmaceutice. Ulterior,  a ocupat funcția de consilier tehnic în cadrul  companiei de apă a județului Mehedinți.

 

Accidentul de la Jilț, un pas înainte pentru Marcoci 

 

În urma accidentului de la începutul acestui an de la cariera Jilț Sud, care a provocat moartea a trei angajați și rănirea altor 10, directorul general al CE Oltenia Daniel Burlan a fost demis de către Consiliul de Supraveghere al companiei la cererea ministrului Energiei, după ce acesta refuzase să demisioneze. De asemenea, a mai fost demis Marius Negru, membru în CS. În schimb, președintele Consiliului de Supraveghere, Alexandru Marcoci, a fost recompensat de Ministerul Energiei, condus la acea dată de Virgil Popescu, cu un nou mandat care a expirat pe 20 august. Începând cu 21 august, Alexandru Marcoci se poate considera un specialist adevărat în domeniul energiei, el fiind selectat pentru un mandat de patru ani ca membru în CS în urma unei riguroase selecții, conform principiilor impuse de guvernanța corporativă.

 

3,49 miliarde de lei a fost profitul net CE Oltenia anul trecut pe fondul exploziei prețurilor la energia electrică. În 2021 compania a raportat o pierdere de 1,52 miliarde de lei, iar în 2020 de aproape un miliard de lei. În perioada 2013-2022, compania a raportat profit doar în trei ani.

 

Sinecurile politice i-au adus bani frumoși 

 

Potrivit declarației sale de avere depuse pentru anul fiscal 2022, poziția de președinte al CS la CE Oltenia i-a adus lui Alexandru Marcoci 123.180 de lei net, ceea ce înseamnă un venit lunar de 10.265 de lei (echivalentul a circa 2.000 de euro pe lună). De asemenea, calitatea de consilier județean la Mehedinți din partea PNL i-a mai adus 12.755 lei, iar pentru cele două săptămâni din luna decembrie în care a activat ca secretar de stat la Interne a câștigat 7.282 de lei. Pe parcursul anului trecut el a mai activat și la firma Gencad Geotechnics SRL, tot din Mehedinți, unde a fost director executiv și a câștigat 87.507 lei. Firma a avut anul trecut o cifră de afaceri de 477.185 lei cu șase angajați, dar a declarat o pierdere de 155.878 lei, asta după ce în 2021, la o cifră de afaceri mai mică decât cea din 2022, raportase un profit de 95.007 lei.

 

 

Un alt membru al CS care și-a păstrat poziția este și Georgescu Petre Mădălin. Anul trecut el a mai făcut parte și din Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional Timișoara. 

 

 

Jaf pe banii statului la CE Oltenia

 

Recent, Antena 3 CNN și cotidianul Jurnalul au relatat despre un alt caz în care oamenii ex-ministrului Energiei Virgil Popescu sunt plătiți de CE Oltenia cu mii de euro pe lună. Astfel, Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia i s-a făcut un cabinet. Un soi de secretariat care este condus nu de o secretară, ci de o doamnă director de cabinet: Diana-Claudia Milea. Conform declarației sale de avere, aceasta a câștigat anul trecut de la CE Oltenia peste 13.000 de lei pe lună. Diana-Claudia Milea are și doi consilieri, veniți tot din Mehedinți pe filiera Virgil Popescu, și care sunt plătiți cu circa 17.000 de lei fiecare. Sursele Antena 3 CNN spun însă că acum doamna Milea va fi secretar și pentru consiliile de  administrație a patru companii care se vor ocupa cu construirea parcurilor fotovoltaice incluse în planul de restructurare și decarbonizare al companiei, iar veniturile sale vor crește la 37.000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă peste 7.000 de euro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×