Felul în care dăm mâna cu ceilalţi, cum ne mişcăm braţele, sprâncenele, cum ne ţinem picioarele şi corpul, toate acestea spun ceva despre noi. Psihologul german Bernhard P. Wirth, expert în cunoaştere umană, caracterologie şi limbaj corporal, aflat în vizită în România, susţine că "limba poate minţi, corpul nostru niciodată".
Limba poate minţi, corpul nostru niciodată. Această frază înglobează întreaga teorie despre gesturi şi limbaj corporal a psihologului Bernhardt P. Wirth. Germanul Wirth, expert de top în domeniile cunoaşterii umane, caracterologie şi limbaj corporal, a fost în România de curând şi le-a explicat participanţilor la seminarul său cum să se cunoască pe ei şi cum să-i cunoască pe ceilalţi studiind limbajul corpului. Bernhardt P. Wirth are 20 de ani de experienţă în domeniu, peste 4.000 de zile de seminar şi de prelegeri, peste 1.000 de clienţi de referinţă, fiind autorul mai multor cărţi de mare succes, pe tema cunoaşterii umane, caracterologiei şi limbajului corporal traduse în întreaga lume.
CUM DAI MÂNA? Ce spune despre noi o simplă strângere de mână sau cum putem şti ceva despre caracterul omului cu care dăm mâna prima dată? Dacă are o strângere fermă, cu palma neînclinată într-o parte, înseamnă că este un om deschis, hotărât, care poate fi abordat direct. Dacă întinde mâna moale şi caută să şi-o retragă repede, putem şti despre acel om că are o stimă scăzută despre sine. Dacă în timpul strânsorii ţine palma astfel încât să rămână un gol, acel om are rezerve în ceea ce priveşte comunicarea, are un caracter foarte diferit de al nostru. Dacă ţine mâna deasupra, înseamnă că vrea să fie lider, iar dacă întinde mâna, astfel încât cea a interlocutorului să fie deaspura mâinii lui transmite inconştient dorinţa de supunere.
Este bine ca în timpul unei discuţii să fiţi atenţi la momentul în care persoana cu care vorbiţi ridică din sprâncene. Veţi şti să insistaţi pe un subiect luând în calcul faptul că oamenii fac acest gest când sunt interesaţi. Ca o glumă, dacă vreţi să aibă riduri multe orizontale pe frunte, rostiţi de multe ori cuvântul care îl face să-şi ridice sprâncenele!
ŢI-E SCRIS PE FRUNTE. Dacă mergeţi la un interviu de angajare trebuie să fiţi foarte atenţi, deoarece angajatorii cunosc micile trucuri prin care îşi dau seama, studiindu-vă mişcările corpului, dacă minţiţi sau nu şi ce vă interesează cu adevărat. Dar pentru a lua decizia corectă când sunteţi în situaţia de a negocia ceva, fiţi atenţi la poziţia părţii superioare a corpului dumneavoastră. Este mai mare şansa să hotărâţi ceea ce trebuie dacă veţi sta rezemaţi de scaun şi nu vă aplecaţi în faţă. Când discutaţi cu cineva şi vedeţi că ţine palmele în aşa fel încât are degetele drepte, petrecute ca un fermoar, este clar că ceva nu-i convine şi are o poziţie de ameninţare.
Persoanele care au un post de vânzător, atunci când merg la negocieri este bine să se aşeze de aceeaşi parte a mesei cu cel căruia doreşte să-i vândă, fiindcă aşa oferă senzaţia de mai multă prietenie şi apropiere, pe când a sta faţă în faţă cu cineva exprimă o declaraţie tacită de război. Sigur, toate aceste lucruri sunt exprimate fără să ne dăm seama, dar ele sunt percepute de creierul nostru ca atare. De aceea, persoanele care merg la negocieri trebuie să nu uite de această descifrare a limbajului corpului. Orice informaţie în plus este preţioasă în afaceri. Fie că aflaţi despre persoana cu care vă aflaţi la masa de tratative că are o strângere de mână fermă sau "de peşte mort", că vă priveşte sau nu în ochi când discutaţi, că are diverse ticuri care vă spun că e emoţionat, orice este important ca să ştiţi cum reacţionaţi dumneavoastră mai departe.
Mâinile spun şi ele multe despre noi. Când suntem în public, la restaurant, de exemplu, sau într-un loc unde stăm jos, este de preferat să ţinem mâinile la vedere, pentru a nu exista suspiciunea că avem ceva de ascuns. Dacă trebuie să ţineţi discursuri, a gesticula cu ambele mâini deodată creează sentimentul de armonie, iar receptarea celor spuse este mai bună. Uneori şi forma unui organ poate spune ceva despre tipul personalităţii. Astfel, s-a constatat că persoanele ale căror urechi au lobul mai mare sunt sentimentale, pun accent pe relaţiile umane, în timp ce aceia care au lob mic sunt genul de oameni logici, pentru care faptele şi cifrele sunt mai importante, fiind nişte pragmatici.
FĂRĂ ETICHETARE. "Studierea limbajului corpului ne ajută să înţelegem oamenii din jurul nostru, să înţelegem faptul că fiecare om are individualitatea lui. Când facem cunoştinţă cu cineva există pericolul mare să ne alegem nişte imagini din experienţa noastră şi să ne spunem în minte: «Cu cine seamănă omul acesta pe care îl cunosc acum?». De aici şi riscul de a ne purta cu acea persoană nouă la fel cum ne purtăm cu cei cu care îl asemănăm. Studiind gestica oamenilor, evităm etichetarea pe care am putea s-o facem celor din jurul nostru. Pentru că începem să învăţăm să îl înţelegem pe cel de lângă noi, cu toate lucrurile care îi aparţin doar lui", ne-a spus specialistul.
Wirth recunoaşte că la început s-a mai înşelat în interpretarea gesturilor, dar cu timpul a ajuns să fie corect în tot ceea ce traduce din limbajul corpului.
"Există pericolul de a nu te cunoaşte pe tine însuţi, pentru că intră în acţiune aşa-numitele legi de credinţă, imprimate în mintea noastră încă din copilărie. Trebuie să ajungem să ne cunoaştem foarte bine propriile comportamente, să ne studiem, să ne analizăm cu detaşare", a mai adăugat psihologul german. Cel mai expresiv om pe care l-a întâlnit vreodată Wirth a fost omul politic Franz Josef Strauss, fost prim-ministru al landului Bavaria între 1978 şi 1988.
Bernhardt P. Wirth a fost invitat în România pentru seminarul despre limbajul corpului de Iulia Ionescu, director general la TUVKarpat, o organizaţie care reprezintă cu succes în România brandul german TUV Thuringen, organism de certificare a sistemelor de management şi personal.
"Studierea limbajului corpului ne ajută să înţelegem oamenii din jurul nostru, să înţelegem faptul că fiecare om are individualitatea sa. Studiind gestica oamenilor, evităm etichetarea pe care am putea s-o facem celor din jurul nostru. Pentru că începem să învăţăm să îl înţelegem pe cel de lângă noi, cu toate lucrurile care îi aparţin doar lui"
Bernhard P. Wirth
Ştiinţă tânără
Corpul e o amprentă a sufletului, a interiorului nostru plin de gânduri, trăiri şi sentimente, spune Bernhardt P. Wirth, argumentând că în orice gest şi expresie a feţei sau corpului putem recunoaşte ceea ce este şi ceea ce gândeşte partenerul nostru de discuţie. Important este să fim atenţi la ceea ce ne spune acest limbaj comportamental. În felul acesta avem doar de câştigat. Nu bani, ci şansa de a reacţiona corect în orice situaţie am fi, de a ieşi din impas, de a preveni o întorsătură nedorită a unei discuţii. Studierea limbajului trupului a preocupat omenirea la modul ştiinţific destul de târziu, în a doua jumătate a secolului trecut, după ce psihologul Julius Fast a scris o carte despre acest lucru.Citește pe Antena3.ro