x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Conditii noi pentru a calatori in Ungaria

Conditii noi pentru a calatori in Ungaria

01 Mai 2004   •   00:00

Conditiile s-au schimbat pentru romanii care vor sa calatoreasca in Ungaria, Polonia si in celelalte opt state care fac parte, de azi, din Uniunea Europeana (UE).

IRINA CRISTEA

Ei vor trebui sa prezinte aceleasi documente ca pentru a ajunge in Uniunea Europeana inainte de extinderea spatiului comunitar. Potrivit Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, documentele obligatorii includ, pe langa pasaport, asigurarea medicala pentru perioada sejurului in strainatate, biletul de calatorie dus-intors pentru tren, avion, autocar, nava sau cartea verde a autoturismului. Asigurarea medicala nu le este necesara romanilor doar daca tara de destinatie este Cipru, Lituania, Slovenia sau Ungaria, cu care Guvernul de la Bucuresti a incheiat acorduri in materie de acordare a asistentei medicale pe baza de reciprocitate.

SUMA MINIMA. Pentru a ajunge in Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Malta, Estonia, Lituania, Letonia si Cipru, romanii mai au nevoie de o suma minima in valuta liber convertibila proportionala cu durata sejurului. In cazul in care calatoria dureaza mai mult de cinci zile, cuantumul este de o suta de euro pe zi. Dovada sumei necesare se face prin suma la vedere, CEC-uri de calatorie, carti de credit pentru conturi in valuta sau alte garantii financiare. IGPS precizeaza ca exista si o serie de cazuri exceptionale in care romanii nu trebuie sa faca dovada existentei sumei de bani: cetatenii care pleaca in strainatate pentru a urma un tratament medical, cei care participa la manifestari cultural-sportive etc.

×
Subiecte în articol: eveniment