x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Conspiratori adversi au spart mitingul de la CC

Conspiratori adversi au spart mitingul de la CC

26 Ian 2005   •   00:00

DECEMBRIE1989 - 15 ANI DE LA REVOLUTIE
COMPLOTUL - Sotii Ceausescu au fost surprinsi de tipetele bucurestenilor din fata lor Barbu Petrescu a iesit dupa mai putin de o jumatate de ora si a anuntat ca la 12:00 va fi miting.
ALEX MIHAI STOENESCU

MORMANUL. Pancartele care il proslaveau pe Ceausescu au fost aruncate in graba
Asadar, abia dupa ora 9:00 s-a stiut cu certitudine ca mitingul se va tine. Totodata, Ceausescu a convocat un CPEx pentru ora 10:30, cu scopul de a-i informa pe membrii acestuia de cresterile salariale pe care le hotarase singur in acea noapte. In ceea ce priveste urmele lasate de petarde, intr-adevar ele nu au fost gasite, desi o petarda aruncata in mijlocul unei multimi inghesuite isi impregneaza urmele in primul rand pe imbracamintea oamenilor. Dar este posibil sa nu fi fost vorba de o petarda, ci de un material explozibil plastic, modern, care nu lasa urme. Si in aceasta privinta avem o marturie interesanta. Colonelului Nae de la Directia a V-a a Securitatii i-a fost predata in piata o sacosa cu un material galben, un material care semana cu trotilul. Era o "bucata mare din care se vedea ca erau deci rupte, smulse alte bucati". Nae s-a adresat atunci unui specialist, colonelul Lazarescu, ofiter al Directiei a V-a, dar care provenea de la arma chimica. Nu pot fi dubii asupra calitatii martorului. Lazarescu a luat materialul si l-a dus la laboratorul Securitatii, confirmandu-i apoi lui Nae ca era un material "usor incendiar (inflamabil - n.a.) folosit pentru foc redus si foc". Este tipul de material care se rupe din bucata mare, i se pune o capsa pe care poti sa o ai in buzunar si se detoneaza, producand o explozie a carei intensitate este data de cantitatea de material folosita. Intensitatea exploziilor din Piata Palatului este inca in discutie, unii martori folosind fie cuvantul explozie, care presupune o anumita amplitudine, fie cuvantul pocnitura, care indica un efect de mai mica intensitate. Are insa foarte putina importanta; important este ca actul a avut loc si a fost produs de cineva. El a declansat panica.

SPAIMA. La auzul vuietului ciudat si a exploziei de petarde, manifestantii adusi cu forta s-au speriat

PANICA. Locotenent-colonelul Ion Chitoiu de la serviciul de Sinteze al Inspectoratului Securitatii Bucuresti a explicat senatorilor ca bubuitura puternica s-a auzit din zona Directiei a V-a (zona dintre intrarea principala la BCU si corpul A al cladirii CC), si nu dinspre Restaurantul Cina, cum se acreditase deja, deoarece in zona Cina se afla el, in miscare spre Consiliul de Stat, adica spre Palat. Intorcandu-se, el a putut observa perfect si zona Cina, si zona Directiei a V-a.

Dl Sandulescu: Dvs. ati avut impresia ca (explozia - n.a.) a venit de aici...

Dl Chitoiu: De aici, da. Oricum, lumea a venit buluc peste noi, peste toti care eram acolo. Ne-am lipit de gardul Consiliului de Stat. M-am ridicat pe gard, au tras de mine... mi-au rupt ochelarii din buzunar... In acelasi timp, dinspre Hotelul Bucuresti, pe Calea Victoriei, venea lume, se auzeau strigate de femei. Au aparut niste scutieri. Au facut un baraj in fata Hotelului Bucuresti, mai spre cofetarie, acolo... In cateva minute le-a dat drumul la oameni (participantii la miting - n.a.) si au plecat spre Stirbei Voda, pe langa Ath...n...e Palace. Deci s-a evitat poate sa nu fie raniti. Ce a ramas in piata a ramas asa, ceva... ca un peisaj selenar: lemne rupte, pantofi, posete calcate in picioare etc.". Col.(r) Ionel Bejan a facut parte din barajul amplasat intre Restaurantul Cina si fosta gradina Boema: "A inceput desfasurarea bine-cunoscutului miting, intr-o atmosfera mai mult decat apasatoare, incat la un moment dat erau auzite numai aplauzele si uralele inregistrate pe banda magnetica, fapt de altfel evident. In jurul orei 12:30, dinspre Palatul Regal, mai precis de la gardul acestuia, s-au auzit primele zgomote (sa le zicem) care nu aveau nici o legatura cu tema mitingului. Erau ca un fel de tipete, grosul multimii din centrul Pietei, unde se facuse dintr-o data un gol, defluind catre lateralele acesteia. Eu ma aflam impreuna cu ceilalti colegi din dispozitiv pe Strada Maria Rosetti, intre Restaurantul Cina si fosta gradina de vara Boema, cand s-a produs un al doilea moment tensionat, in urma caruia s-a spart mitingul, lumea fugind pur si simplu pe strazile adiacente Pietei. In cateva momente, aceasta a ramas goala. Pentru a se intelege dimensiunile panicii care s-a creat in acest moment, trebuie spus ca in urma manifestantilor au ramas nu numai steaguri, plancarde cu lozinci si alte materiale de propaganda, dar si incaltaminte si posete de dama, iar o parte din cei care fugeau a sarit din fuga gardul ce inconjoara si astazi Restaurantul Cina si care are o inaltime de circa 2 m. I-am vazut cum au sarit pe niste anexe ale restaurantului, oameni la 40-45 de ani, care in mod normal nu sunt in stare de astfel de performante sportive. Era in momentul imediat urmator promisiunilor cu suta de lei in plus la salariu".

ALERTA. Mai multe marturii arata ca, dupa dezorganizarea mitingului, fortele de ordine au fost acelea care au dirijat participantii spre iesirea din zona Pietei Palatului. Doamna V., de exemplu, isi aminteste: "Dupa explozii a venit sunetul. Senzatia era ca vin tancuri peste noi, ca te fugaresc cu senilele. Sunetul ataca creierul. Ne-am refugiat spre Cofetaria Continental si priveam speriate in urma, in piata. Atunci militienii, care se aflau in zona hotelului (Negoiu - n.a.) si la Cofetaria Continental, ne-au cerut sa nu ne mai intoarcem in piata, sa plecam acasa". Ambele fenomene - si exploziile si vuietul - s-au auzit si in interiorul cladirii CC. Secretarul personal al lui Ceausescu va declara Comisiei senatoriale: "S-a auzit o detunatura. A urmat panica la scurta vreme dupa ce Ceausescu a inceput sa vorbeasca. Printre primele persoane din prezidiu care au iesit a fost Postelnicu. Incerc sa-mi rememorez episoadele care au urmat, pe cat posibil, cat mai fidel. Deci, Postelnicu a luat legatura cu Neagoe sa se intereseze ce se intampla, pentru ca era surprins ce e cu treaba aia, Neagoe fiind seful Directiei a V-a si se afla acolo, in vecinatate. Cand lucrurile au inceput sa ia amploare, a iesit din balcon Milea si a dat telefon la MApN sa se intereseze despre ce este vorba. A vorbit de la telefon din anticamera si l-am auzit transmitand celor de la armata - nu stiu cu cine a vorbit exact - sa se alerteze unitatea militara de la Ghencea".

TINERII. O marturie plina de amanunte si insotita de o verificare imediata a faptelor vine de la Gheorghe Dumitru, un lucrator din Palatul Telefoanelor: "Eu, avand biroul in Palatul Telefoanelor, la parter, avand posibilitatea sa ies si prin poarta din spate, prin care ieseau numai anumite persoane, am invins frica si am iesit sa vad care-i atmosfera in fata Comitetului Central. M-am oprit la Biserica Kretulescu si am observat cum se intindeau cabluri, se montau schele si au inceput sa apara reporterii de la TV si Radio. Dinspre Universitate, dinspre Magazinul Victoria, dinspre bulevard a inceput sa apara o multime de oameni, care nu erau organizati ca in alte situatii si nici incadrati de oameni de ordine. Cand am vazut ca din Palatul Telefoanelor ies salariatii, in special femei, am intrat in randul lor si ne-am postat langa fantana arteziana (parasita) din fata balconului in capatul blocului Romarta. Toata lumea era trista, citeai pe fata ei o nedumerire, nesiguranta totala. Inainte sa apara Ceausestii la balcon, in-cepuse o vanzoleala de nedescris. Cand au aparut, in loc ca lumea sa aplaude, s-a trecut la tot felul de vociferari. La un moment dat, in timp ce Ceausescu incerca sa se adreseze multimii, in mijlocul colegilor de la Telefoane a explodat o petarda artizanala, creand foarte mare panica. Uitandu-ma atent, am observat trei tineri, dupa aspect studenti straini (arabi), care au zbughit-o din multime, fugind spre Telefoane. Din curiozitate, am fugit si eu dupa ei si, in momentul cand au ajuns langa Telefoane, pe Str. Matei Milo, s-au urcat intr-o Dacie 1300 de culoare verde cu nr. B.17... si au coborat pe sens interzis, cu mare viteza spre Str. Brezoianu. Intorcandu-ma la colegii din piata, lumea a inceput sa se imprastie si am auzit alte bubuituri ce veneau dinspre Hotel Bucuresti". Si aceasta marturie se adauga, destul de explicit, informatiilor numeroase despre implicarea straina in sabotarea mitingului din 21 decembrie.

MASINA ARMATEI. Vuietul a nascut si el unele controverse. El nu este pus sub semnul intrebarii niciodata, in nici o marturie a vreunui participant, nici din cele publicate, nici din partea persoanelor intervievate de mine. Vuietul a existat si a fost produs printr-o statie de amplificare. Intervievat de directorul cotidianului Jurnalul National, un fost ofiter din conducerea Directiei a V-a afirma ca vuietul a fost produs de o ma-sina a Armatei: "Chiar in dreptul Bibliotecii Universitare a venit, fara sa fie anuntata si fara sa stiu de existenta ei, o masina de la Armata, de marimea unui microbuz tv, deasupra careia se aflau difuzoare de la instalatiile de sonorizare. Era de culoare kaki si cu numar de armata. Numai ca ofiterii care au fost la Biblioteca Universitara, care faceau parte din Comandamentul Bucuresti, m-au informat ca zgomotele respective s-au produs de la aceasta masina a Armatei. Deci avea difuzoare deasupra". Informatia este completata de rapoartele intocmite de ofiteri ai Directiei a II-a, dupa eveniment, si care se gasesc in arhiva SRI. Un grup de patru ofiteri cu grade de locotenent major si capitan, trimis in piata in civil, s-a deplasat dupa ora 10:00 in zona Magazinului Stirex, aflat la extremitatea curba a cladirii BCU. Ei au observat masina Armatei si, pentru ca in jurul ei era mai liber, s-au postat acolo. Mai multe persoane echipate in combinezoane kaki si avand un insemn al unei structuri MapN se ocupau cu intinderea cablajelor si cu reglaje de sunet. In momentul in care ofiterii Directiei a II-a s-au oprit in dreptul masinii, un ofiter s-a indreptat spre ei speriat, cerandu-le sa se indeparteze. Declinandu-si formal apartenenta la DSS (erau, de altfel, imbracati la costum cu cravata), unul dintre tinerii ofiteri - astazi ofiter superior in SRI - a fost rugat de data asta, dar intr-o stare de adevarata panica, sa paraseasca zona. "Comportamentul acelui militar - avea sa declare acesta autorului in iunie 2004 - era al unui om descoperit ca face o ilegalitate, care are ceva teribil de ascuns si a fost prins asupra faptului".

CONSPIRATORII. In relatarile despre dezorganizarea mitingului apare si amanuntul femeilor intepate, impunse cu niste tepuse fabricate artizanal. Teza accidentala acrediteaza ideea (plauzibila) ca "tepusele" erau, de fapt, bete-suport ale unor lozinci, care s-au rupt in invalmaseala si au intepat cu totul intamplator cateva persoane. Ofiterii care le-au studiat in laboratorul de specialitate al Securitatii mi-au confirmat insa ca tepusele erau fabricate artizanal, cu scopul precis de a fi folosite ca arme usoare. Au fost identificate si lozincile care fusesera construite drept mascare; erau lozinci mici, usoare din polistiren expandat in care s-au identificat urmele lasate de trei varfuri ale furcii. In timpul difuzarii emisiunii "Miezul problemei" a postului de televiziune National TV, din data de 23.09.2004, col.(r) Paulian Pasarin, fost comandant al garzii personale a lui Nicolae Ceausescu si autor al unei tentative de lovitura de palat, in legatura cu sovieticii, a aratat ca, impreuna cu col.(r) Andrei Pasareanu, organizase din timp celule de conspiratori in mai multe intreprinderi bucurestene - Conect, FEA, Electronica. Aceste colective erau deja pregatite pentru o interventie diversionista. In dimineata de 20 decembrie 1989, Paulian Pasarin a avut o intalnire conspirativa cu coloneii activi Ion Constantinescu, Dumitru Mandache si Paul Petrescu, ocazie cu care ar fi declarat ca, "daca in 24 de ore nu iese Bucurestiul, actiunea Timisoara cade. Trebuie sa facem ceva. Am luat legatura cu grupurile din intreprinderi pentru a iesi sa protesteze". In legatura cu implicarea in mitingul din 21 decembrie, colonelul Pasarin a precizat: "Mitingul am cautat sa-l boicotam, sa cream acolo debandada. Am avut echipe de 3-5 oameni cu misiunea de a crea batai si tipete, sa urle si sa creeze debandada. Atunci am constatat ca nu suntem numai noi, ca mai sunt si altii. Era vorba de folosirea unei tehnici de varf pe care o detineau numai americanii". "Altii" - adica americanii - a fost o precizare necesara din partea colonelului Pasarin, actiunea sa si a grupului sau neputand fi incadrata decat in diversiunea sovietica. Tehnicile de varf la care se refera au actionat prin bruiaj si simulare de zgomote, ele fiind si la dispozitia sovieticilor la acea data; nu le aveau doar americanii. Insa marturiile colonelului Pasarin sunt valoroase, deoarece intaresc teza diversiunii straine si elimina, cu date si argumente suplimentare, tezele subtiri ale panicii spontane si ale transformarii mitingului intr-un protest anticeausist.

NOTITELE. Daca in aceasta diversiune au fost implicate si anumite subunitati ale Armatei, ele in nici un caz nu au actionat la comanda conducerii MApN. Poate fi vorba doar de comandanti si subunitati care au tradat sau, dupa terminologia actuala, au trecut de partea revolutiei mai devreme, colaborand cu Marile Puteri care actionau pentru eliberarea romanilor de sub dictatura lui Ceausescu. Datorita amabilitatii lui Petre Mihai Bacanu am intrat in posesia Documentarului-Comandantului, registrul de note ale generalului-maior Gheorghe Voinea, comandantul Armatei 1, care avea in zona de responsabilitate si Capitala. Pentru data de 21 decembrie 1989, notele scrise de Voinea nu lasa nici un dubiu asupra atitudinii ministrului Vasile Milea:

"(Ora) 09:00 - Adunare de protest - E(venimente) Ts (Timisoara).

(Ora) 10:00 - Bv (Brasov? - n.a.), D1. D57. Alex R.U. (sau Rv, s-ar putea sa fie Rasnov, n.a.) - nimic. Intarit paza.

(Ora) 12:30 - 100 militari, Pod. Olt, IMDSA, cerere prim secretar, 2 gr(upe).

Eftimescu (adjunctul sefului Marelui Stat Major - n.a.), Da, Dv(Divizia) sa nu traga.

Tov. Ministru, (Ora) 12:50. (Este momentul cand Milea suna din cladirea CC dupa spargerea mitingului - n.a.)

- se distribuie munitie pe oameni, unitatile D1M si D57 Tc, fara munitii Tc (tanc).

(Ora) 13:00 - Zimnicea, probleme.

(Ora) 13:00 - Sibiu - un grup de oameni au iesit in piata.

Ora 13:07 - s-a ordonat luarea leg(aturii) radio cu D1 Mc (Divizia 1 Mecanizata) si D 57 Tc (Divizia 57 Tancuri).

- Sf. Gheorghe - aparataj electric - o sectie a incetat lucrul

- Piata Unirii, Hotel Bucuresti, Calea Victoriei (zone unde au fost identificate nuclee de agitatori - n.a.)

- Ziua hrana rece se pune in masini

- Targoviste (Chemenici) - zvonuri ca se aduna elevii cu lumanari la Mitropolie. (Ora ) 13:18 - Ghimbav - a iesit toata intreprinderea de la elicoptere

- primul secretar cere o sub.(unitate) sa inconjoare intreprinderea.

(Ora) 13:20 - Gl. Eftimescu - se aproba scoaterea sub. la Ghimbav.

(Ora) 13:37 - tov. Ministru

- ordin B1/R.1 Mc (batalionul 1 din Regimentul 1 Mecanizat) se depl(aseaza) din cazarma la CC - inconjoara CC si executa apararea CC - cd(comandantul) R(egimentului) in capul coloanei (16 TAB)

- s-a raportat la gl. Eftimescu

(Ora) 13:41 - ordin tov. Ministru

- 1B/R2Mc. pe TAB - CC (Un batalion din Regimentul 2 Mecanizat, n.a.)

- s-a raportat la gl. Eftimescu (Ora) 13:53, Mr. Carp raporteaza

- au iesit 13 TAB TR.1 Mc (si) 15 TAB R 2 Mc, Total 28 TAB + 1 CRMS, Oana.

(Ora) 13:57 - in fata cdm. A (comandamentul Armatei 1 - n.a.) au inceput sa se adune grupuri de oameni.

(Ora) 14:11 - Tov. Ministru

- lt.col. Oana - sa plece la intrarea principala la CC ptr. a lua leg(egatura) cu tov. ministru (Ora) 14.:37 - Tov. Ministru

- R 2 Mc. - sa-i imprastie pe cei de pe Bdul Magheru".

BRUIAJUL. Subunitatile lt.col. Oana, trimise in Piata Palatului pentru a se dispune in dispozitiv de aparare a sediului CC al PCR, se vor confrunta insa imediat cu o situatie neasteptata: in clipa in care au patruns in perimetrul pietei, toate statiile transportoarelor blindate au intrat in bruiaj, blocandu-se intregul sistem de comunicare al mijloacelor de lupta. Doua dintre ele, iesind din perimetru, constata ca bruiajul este activ doar in interiorul pietei. In aceste conditii, comandantul avanseaza pana in fata cladirii CC si ii contacteaza pe ofiterii Directiei a V-a a Securitatii. Colonelul Octavian Nae va descrie acest moment in fata membrilor Comisiei senatoriale, aratand cum s-a prezentat la el comandantul subunitatilor blindate, intrebandu-l daca ei (cei de la Securitate) au dispozitive de bruiere, dar acestia neaga, apoi le arata ca statiile lor nu erau bruiate. Erau bruiate numai statiile Armatei. Cele ale Securitatii, fiind Motorola, nu aveau probleme. Totodata, colonelul Nae va preciza in timpul audierii ca "sovieticii aveau frecventele armatei de la Organizatia Tratatului de la Varsovia". Este asadar perfect posibil ca vuietul produs mai devreme in piata sa fi fost produs prin bruierea statiilor de amplificare de pe autospecialele trimise acolo de MApN.

POZITIA SRI. Serviciul Roman de Informatii nu are nici o indoiala asupra caracterului artificial - provocat - al dezorganizarii mitingului din 21 decembrie 1989: "Ceea ce nu mai lasa insa loc la dubii in privinta premeditarii evenimentelor este faptul ca date obtinute ulterior, in plan informativ, coroborate cu unele informatii certe, precum si cu marturii provenite de la diverse persoane care au participat nemijlocit la miting sau care au avut ocazia sa-l priveasca de la distante propice unor imagini de ansamblu pun in evidenta numeroase aspecte care nu pot tine, in nici un fel, de actiunea maselor-purtatoare ale Revolutiei.

- Vacarmul sonor (asemanator celui produs de formatiuni de avioane, elicoptere sau tancuri) provenit dintr-o sursa de amplificare.

- Starea de panica nu s-a datorat numai zgomotului produs in difuzoare, ci, asa cum au relatat mai multe persoane, "a fost vorba de o senzatie fizica de spaima, resimtita sub forma unei nelinisti atat de puternice, incat aproape ca nu te mai puteai tine pe picioare, iar in urechi iti rasuna un huruit insuportabil". Discutii purtate cu specialisti atesta ca o atare stare si senzatiile descrise mai sus sunt provocate, de regula, prin emiterea la mare intensitate a unor unde de joasa frecventa, sub pragul audibilului. Date de interes privind elucidarea acestor afirmatii ar putea oferii personalul tehnic si specialistii care asigurau la data aceea sonorizarea unor astfel de manifestatii.

- Mai multe persoane au relatat ca, exact inaintea inceperii panicii, pe laturile exterioare ale multimii - dinspre Hotelul Negoiu si zona Hotelului Bucuresti - au aparut masini ARO din care au coborat persoane inarmate cu bate, care, penetrand cordonul de asigurare exterior, au inceput sa-i loveasca pe participanti. Penetrarea cordoanelor exterioare - chiar slab construite - nu era totusi un lucru simplu de facut, iar depasirea implica acceptarea celor care formau dispozitivele respective, context in care se ri dica semne de intrebare in privinta atitudinii si pozitiei unor cadre de comanda din MI.

- Alte persoane care au participat la miting au afirmat ca, aflandu-se in mijlocul multimii, au observat cum unii purtatori de lozinci din polistiren expandat au scos lozincile si, cu manerele cu varfuri ascutite - atipice pentru cele confectionate pentru acest scop in intreprinderi - au inceput sa-i impunga pe cei din jurul lor, strigand in acelasi timp "Fugiti, ca ne omoara!", "Vin tancurile!", huiduind, urland etc.

- Bubuiturile puternice care s-au auzit in acele momente puteau proveni si din detonarea unor petarde (chiar daca la controlul postactiune, efectuat de cadre specializate, nu au putut fi relevate urmele specifice lasate de folosirea acestui tip de mijloace de marcare a focului).

- Gardarea manifestatiei nu s-a realizat conform tipicului stabilit pentru astfel de ocazii, cadrele fiind amplasate in primul rand al participantilor. Astfel, acestea nu numai ca n-au putut interveni, dar nici macar n-au putut vedea ce se intampla. In acelasi timp, desi se cunostea ca in diferite puncte din zona centrului Capitalei incepusera sa se constituie grupuri - in principal tineri - fiind vizibila intentia acestora de a declansa manifestatii de protest, fortele de ordine (MI) amplasate pe laturile exterioare ale dispozitivului de gardare au fost relativ putine, fiind intarite abia dupa "spargerea" mitingului. Toate acestea constituie un punct de plecare pentru descifrarea principalelor elemente ale manevrei, precum si pentru identificarea unora din regizorii si actorii acesteia".

DOVEZILE. In primul rand, trebuie acceptat ca, prin raportul SRI, avem de a face cu pozitia oficiala a unei institutii a statului, intemeiata pe probe, fapt pentru care fiecare afirmatie are greutatea responsabilitatii unei autoritati. Prin urmare, atunci cand serviciul secret al Romaniei afirma ca detine "date obtinute ulterior" si "informatii certe" suntem obligati sa constatam ca asupra dezorganizarii mitingului au fost facute cercetari profesioniste, iar atunci cand afirma ca nu mai exista dubii asupra premeditarii diversiunilor din Piata Palatului, teza revoltei spontane dispare. Noi stim deja acest lucru din felul profesionist in care a fost provocata diversiunea de la Timisoara, dar mai ales din "chinul" prin care au trecut diversionistii si cei cativa revolutionari de acolo, pentru a convinge populatia sa se revolte. Istoricii, scriitorii, oamenii politici pot fabula, pot emite teorii; serviciul secret al unei tari nu arunca vorbe la intamplare. Aceste probe certe se gasesc in arhiva SRI. Problema SRI-ului este ca nu identifica autorul sau autorii acestei diversiuni, indicand doar "regizori" si "actori". In al doilea rand, SRI identifica originea vuietului intr-o statie de amplificare, prin emiterea unor unde de joasa frecventa, fapt care exclude versiunile despre caracterul accidental al zgomotului. In sfarsit, observatia ca lucratorii Securitatii au fost amplasati in primul rand, sub balcon, si nu au putut vedea sau interveni corespunde realitatii - dar numai partial - , ordinul de a-i amplasa acolo avand scopul de a preveni un atac asupra liderilor politici, ordin discutabil, fiind mai de graba propagandistic, dar perfect incadrat in atmosfera din acel moment, in care sistemul de protectie din piata era slab organizat si incomplet. Ceea ce nu spune raportul SRI este ca in piata se aflau cateva zeci de lucratori ai filajului si alte cateva zeci de ofiteri ai diferitelor Directii ale Securitatii si ca toate aceste cadre au inaintat rapoarte asupra evenimentelor si faptelor pe care le-au vazut din mijlocul multimii.

Fragment din volumul "Istoria loviturilor de stat in Romania - o tragedie romaneasca" - de Alex Mihai Stoenescu, Editura RAO 2004

NU RATATI!
In numerele viitoare puteti citi o alta analiza a lui Alex Mihai Stoenescu despre evenimentele din decembrie 1989.
×