x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pensionarii și cei care n-au 8 clase nu mai pot fi asistenți maternali

Pensionarii și cei care n-au 8 clase nu mai pot fi asistenți maternali

de Monica Cosac    |    21 Feb 2024   •   07:00
Pensionarii și cei care n-au 8 clase nu mai pot fi asistenți maternali

​​​​​​​După ce mai mulți copii ajunşi în „grija” statului au fost bătuți, chinuiți sau chiar și-au pierdut viața după ce au fost dați în plasament, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse înăsprește condițiile de selectare, evaluare și atestare a asistenților maternali.

Astfel, persoanele ajunse la vârsta de pensionare, precum și cele care nu au absolvit învățământul gimnazial nu vor mai putea fi asistenți maternali, potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului, pus luni în dezbatere pe site-ul Ministerului Familiei. Actuala rețea de asistență maternală este îmbătrânită și cu un nivel scăzut de educație, spun reprezentanții instituției. 

Obiectivul principal al proiectului de act normativ este asigurarea transparenței statutului și a „procesului de selectare, evaluare și atestare a uneia dintre cele mai importante categorii profesionale, care activează în domeniul protecției copilului separat temporar sau definitiv de părinții săi, respectiv asistentul maternal”. 

Actuala rețea națională de asistență maternală este un mix între rețele dezvoltate la începutul anilor 2000 și rețele consolidate după 2011, unele predominant urbane și altele rurale, se arată în nota de fundamentare. „Dincolo de aceste diferențe, rețeaua de asistență maternală este înalt feminizată, îmbătrânită și cu un nivel mediu-scăzut de educație”, spun inițiatorii actului normativ, precizând că experiența de lucru cu copiii cu dizabilități și cu grupurile de frați este redusă și nici formarea de care beneficiază în prezent asistenții maternali nu este suficientă. Prin urmare, actualele condiții și procedurile de obținere a atestatului de asistentul maternal, adoptate în urmă cu mai bine de două decenii, necesitau o reevaluare, arată Ministerul Familiei.  

Mai multe condiții noi

Prima modificare propusă de specialiști din sistemul de protecție specială pentru a crește gradul de profesionalizare a actualei rețele de asistență maternală a fost impunerea unor condiții privind vârsta și nivelul de educație pentru atestarea ca asistent maternal. De asemenea, se introduce condiția ca cel puțin unul dintre membrii familiei asistentului maternal să obțină venituri. 

„Poate fi atestată ca asistent maternal persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: 

- a împlinit vârsta de 18 ani şi are capacitate deplină de exerciţiu; 

- a absolvit învățământul gimnazial;

- prin comportamentul ei în societate şi profilul psihologic prezintă garanții morale cu privire la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor;

- persoana şi soţul/soţia prezintă disponibilităţi afective în relaţiile cu copiii;

- soţul/soţia şi copiii cu vârste de peste 14 ani care au acelaşi domiciliu cu solicitantul şi-au exprimat acordul cu privire la primirea în familie a unui copil/a unor copii; 

- are domiciliul într-o localitate cu acces la servicii educaționale, medicale şi, după caz, la servicii de abilitare/reabilitare necesare copilului/copiilor pe care îi va primi în plasament;

- are drept de folosinţă asupra unei locuinţe care acoperă în mod corespunzător necesităţile de preparare a hranei, de igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copilului/copiilor care urmează a fi primiţi în plasament şi pentru care se poate asigura un spaţiu individualizat de odihnă şi efectuare a temelor;

- cel puţin unul dintre membrii adulţi ai familiei, cu care locuieşte, realizează venituri”, stipulează proiectul de HG.

Unii dintre actualii asistenți maternali își vor pierde acest statut

De asemenea, sunt introduse în legislație mai multe situații prin care o bună parte din actualii asistenți maternali își vor pierde acest statut: 

  • persoanele care au ajuns la vârsta de pensionare; 

  • cei care au o condamnare definitivă (sau care au în familie membri cu vârsta de peste 14 ani sau alte persoane cu care locuiesc aflate în această situație) „pentru săvârșirea cu intenție a unor infracțiuni contra persoanei, contra autorității, contra înfăptuirii justiției, precum și de corupție și de serviciu”;

  • au istoric de violenţă în cadrul propriei familii, în reţeaua socială sau în comunitate;

  • cei care suferă de boli transmisibile sau au în familie membri sau alte persoane cu care locuiesc, care suferă de astfel de boli ce ar putea pune în pericol starea de sănătate a copilului;

  • cei care suferă de boli psihice, sunt dependenți de alcool, droguri sau alte substanţe psihotrope sau care au în familie ori în locuință alte persoane care au astfel de dependențe și afecțiuni. 

Apar limite la diferențele de vârstă între asistenți și copii

Printre noutățile proiectului se numără și introducerea unor limite minime și maxime ale diferenței dintre vârsta asistentului maternal și cea a copilului pe care acesta îl poate lua în plasament, pentru corelarea nevoilor copilului cu abilitățile celui care îl va avea în grijă.

„Asistentul maternal nu poate primi în plasament un copil dacă diferență de vârstă dintre acesta și asistentul maternal este mai mică de 18 ani și mai mare de 47 de ani. Diferența de vârstă de 47 de ani nu se aplică dacă copilul face parte dintr-un grup de frați”, prevede proiectul de act normativ. 

Elemente de noutate sunt introduse și în procesul de evaluare a persoanei care dorește să devină asistent maternal. Acesta va fi realizat de o echipă formată din psiholog și asistent social, în cadrul unui număr minim de întâlniri care sunt expres prevăzute prin proiectul de act normativ: cel puțin 4 întâlniri pentru evaluarea socială și minimum 2 pentru evaluarea psihologică. 

După ce sunt parcurse toate cele trei etape de evaluare ale persoanei care doreşte să devină asistent maternal (social, psihologică și pregătirea pentru asumarea profesiei), raportul final va trebui să conțină inclusiv motivația solicitantului de a căpăta acest statut.

Ministerul Familiei propune și extinderea valabilității atestatului asistentului maternal de la 3 ani la perioadă nedeterminată.

Fetiță de 4 ani, victima bătăilor unei asistente maternale de 71 de ani

Unul dintre cazurile care au condus la schimbările legislative propuse de Ministerul Familiei este cel al fetiţei de 4 ani din Timiş, care a murit subit, în decembrie 2023, după ce fusese dată în grija unui asistent maternal de 71 de ani, cu doar câteva luni înainte, împreună cu cei  doi frați ai ei. O anchetă a Ministerului Familiei a arătat că trupul fetiței care ar fi decedat după ce căzut din pat şi s-a lovit la cap era plin de vânătăi mai vechi. Erorile sistemului de asistență socială au continuat şi după tragedie: fraţii micuței au fost daţi în grija unei alte asistente maternale, care fusese condamnată că a bătut un om cu ranga. Într-un final, copiii au ajuns la o mătuşă.

Ieri, după mai bine de două luni de la tragedie, asistenta maternală a fost chemată de procurori pentru a i se aduce la cunoștință faptul că are calitatea de suspect în dosar. Inițial, încadrarea a fost de loviri și alte violențe, însă a fost schimbată în lovituri cauzatoare de moarte.


 

×
Subiecte în articol: copii plasament asistenţi maternali