Atat a mai apucat sa faca micutul David, in piscina: sa dea din maini si din picioare, apoi sa alunece incet la fund. Cand apa l-a acoperit de tot, a rasarit ca de nicaieri prietenul lui mai mare, Stefan Puia. Pustiul avea colacul pe el, nu stia sa inoate. Nu s-a gandit mult – si-a scos repede colacul, i l-a aruncat lui David si l-a tras pe marginea piscinei. Isi calculase totul intr-o clipa: David sa fie bine; el va supravietui, oricum, ca e un pic mai inalt si nu-l depaseste nivelul apei.
"Eu i-am spus sa fie foarte atent inainte sa intre in apa: mai, copile, haide, judeca-le si tu putin! Dar nu m-a ascultat, de aceea am stat in preajma lui sa ma asigur ca nu face vreo prostie', ne spune Stefan. Are 10 ani, locuieste in Fagaras si arata asa cum toata lumea isi inchipuie ca ar arata ingerii: e bucalat la fata, blond, cu ochi albastri. Vorbeste asezat, ardeleneste, ca omul mare, accentuand cuvintele – cheie. E pasionat de copii si viseaza sa se faca doctor pediatru.
La patru ani a pasit prima data intr-o sala de nasteri, de curiozitate, la cinci ani studia din carti cum se fac copiii, cum se hranesc in pantece si cum se ingrijesc. Nici nu-si schimbase dintii de lapte cand tinea in brate nou-nascuti, sa se obisnuiasca cu viitoarea meserie de medic. Ba chiar ne tine si lectii: "Comoara omului sunt copiii. Degeaba ai tu bani, daca n-ai copii. Societatea ii condamna pe cei care fac cate 12 copii, ca cica ii chinuie. Pai nu-i chinuie, domnule, ca din copiii astia poata sa rasara ceva bun'. Daca il intrebi de nastere, raspunde sobru, ca un cunoscator: "Mda. Eu recomand, totusi, nasterea naturala'.
"Ingerul pazitor' al copiilor si al bunicilor
Dar cum se face ca un copil de 10 ani si-a putut risca viata, la piscina, ca sa-l salveze pe altul? "Nu te uita la varsta lui biologica, uite-te la cea mentala. Dupa ce l-am evaluat, am descoperit ca de fapt creierul lui Stefan functioneaza ca la 17 ani. Are o inteligenta de tip spiritual-kinestezic, iar recomandarea noastra este ca mai tarziu sa se angajeze in activitati umanitare', explica Lajos Kristof, consilier la IRSCA Gifted Education, asociatia copiilor de excelenta.
De aceea, singura modalitate pentru ca mama sa-l opreasca pe Stefan de la sotii e sa-i planteze alaturi un copil mai mic pe care sa-l supravegheze. Eram in excursie la hidrocentrala, cand mama a observat ca din tot grupul de copii, numai fiului ii sclipesc ochii sa apese toate butoanele. In urmatoarea secunda, femeia sosea cu un prichindel de cinci ani: "Stefan, il vezi? E singur'. Atat i-a spus si imediat fiul l-a si luat de mana pe micut, sa-l indeparteze de locurile periculoase. "Hm, interesanta strategie!', au zambit colegii mamei.
"Avea ceva Stefan si cand era mic de tot, de numai cativa ani. Pur si simplu, cand imi punea o manuta pe ochi, simteam ca ma calmez si ca imi da energie pozitiva. Cand era la gradinita se ingrijea de bunica lui ca orice om matur. Daca o vedea cam palida, o intreba: Vai, mama Valeria, ti-e rau? Ia loc aici! Si ii si pregatea un loc bun sa sada. Sau, daca avem musafiri la masa, studiaza atent ce pregatesc pentru ca oamenilor sa le pice bine mancarea. De pilda, ma intreaba: daca le dai oamenilor mancarea asta, sigur e buna pentru ei, acum, pe timp de vara?', ne povesteste mama, Cosmina Puia. Alta data, cand sora lui s-a innecat la masa, iar parintii se uitau ingroziti ce sa-i faca, el singur a avut sange rece si i-a indesat bolul pe gat, sa-i dea aer.
"Dar lasati-i si pe copii sa vorbeasca, poate ca lumineaza cu ceva'
Printre colegi el e "domnul psiholog'. Ii studiaza, ii citeste, le da sfaturi. "De obicei ii simt. Numai cu un baietel nu mi-a mers, caci mamica lui il cocolosea foarte tare. Bun, si daca-l cocolosesti, cu ce-l inveti? Trebuie sa-l inveti cu viata de mic, chiar si cu rautatile. Am incercat sa-l apropii de mine, dar nu se poate. Asa ca am rugat-o pe mama mea sa vorbeasca cu mama lui', ne povesteste. Mamei i-a spus simplu: "Vezi ce se intampla acolo!'.
Uneori e dezamagit ca adultii nu-i asculta pe copii: "Dar lasati-i si pe copii sa vorbeasca, poate ca lumineaza cu ceva. Mi-as dori sa fiu de ajutor oamenilor. Degeaba ne zic cei mari: nu e treaba ta, nu te baga, esti copil. Insa daca ei fac lucrurile cu mintea obosita, ce iese? Dezastru. Dar daca vine un copil cu mintea mai relaxata si zice: vezi ca asta nu e bine... Poate ca ar trebui sa-l bagi in seama. Uneori si parintii trebuie sa asculte de copii'.
"Ar fi bine sa ne intoarcem. Experimentam afara, invatam, revenim aici si aplicam'
Uneori i-ar placea sa fie presedintele Romaniei, ca sa poata schimba lucruri. Zice ca analizat, insa, situatia, si ca stie ca i-ar fi greu chiar si asa: "Nu poti sa schimbi sistemul de unul singur, ci doar daca esti o comunitate care sa vrea ceva. Ca politician e esential sa propui oamenilor lucruri reale, care se pot face, nu sa cumperi alegatorii cu doua beri si cu trei mititei'.
Alteori da in pesimism: "Dar in tara asta ce sa schimbi? Se poate, daca stii ce faci, ce sa propui, ce sa vorbesti cu oamenii. Nu sa stai toata ziua degeaba in Parlament, sa stii cinspe limbi straine si in rest sa fii praf. E suficient si sa stii o limba sa ai translator, dar sa-ti faci bine treaba'. E putin nationalist ("De ce sa mananci un hamburger cand poti sa mananci cinci sarmale?'), dar asta nu-l impiedica sa vrea sa emigreze, cand va fi adult.
"Ar fi bine sa ne intoarcem. Adica da, experimentam afara, invatam, revenim aici si aplicam. Si apoi sa vina strainii sa ne caute noi, nu sa mergem noi la ei sa-i rugam: hai, ne faci si noua o operatie?'. Are un vis mai vechi, dar se cam sfieste sa ni-l spuna. Intr-un final l-a zis pe nerasuflate: "Visez ca intr-o zi romana va ajunge limba mondiala. Si daca am fi fost o tara ca America, ar fi ajuns'.