Copilăria de odinioară, la ţară
In vatra satului romanesc de odinioara, copilaria era un univers tainic, fascinant, pe care il aflam din povestile celor care astazi ne sunt bunici. In lumea de ieri, copilaria se traia "pe apucate". Din momentul in care cel mic invata sa mearga si sa ingane cateva cuvinte, cand soarele zvanta pamantul si era vremea de arat si semanat, copiii erau urcati in caruta si porneau la camp, cu parintii, sa pregateasca ogoarele pentru o noua recolta. La 4-5 ani, copiii de ieri sapau cu osardie pamantul. Altii, mai maricei, mergeau in urma plugului ce rasturna brazda moale din care iesea abur, sufletul pamantului. In lumea satului totul se desfasura ritualic.
Pana la varsta de 2 ani, prcuncul nu avea voie sa treaca pragul portii decat daca purta la gat sau la piept un saculet cu cateva fire de sare, in scop apotropaic. La 3 anisori insa, mai in joaca, mai in serios, pruncii pasteau gastele pe marginea dumului. Abia dupa 3-4 ani copilul era considerat persoana autonoma, putand sa ia parte la alaiurile sarbatorilor crestine, imbracand cu bucurie nespusa cele mai frumoase straie tesute in razboi. Copiii mai mari indeplinau in satul vechi riturile impotriva secetei, Caloianul sau Paparudele, iar vindecarile Calusarilor se petreceau in marginea satului, acolo unde, doar de Rusalii, copiii erau supusi unor gesturi de terapie magica.
Acest univers tainic il puteti descoperi vizitand expozitiile tematice deschise la Muzeul National al Taranului Roman – "Lumea mica a celui mic", (Sala Irina Nicolau – pana la 3 iunie), respectiv Muzeul National de Istorie al Romaniei, unde, la 1 iunie, se deschide expozitia "Copilaria de altadata, la tara". Veti putea admira colectii de colectii de port-textile, obiecte din lemn, jucarii, grafica documentara si fotografii, obiecte de cult, mic mobilier si multe alte minuni ale vremurilor de ieri, aflate in colectiile mai multor muzee, intre care Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" si Complexul National Muzeal ASTRA Sibiu.

Ştiri din .ro
Rămas fără deputăție, Ponta s-a jucat, puțin, de-a avocatul, după care a intrat în afaceri

Război la baionetă între Putere și Opoziție pentru majorarea alocațiilor de stat pentru copii
Directorul general de la Complexul Energetic Hunedoara câștigă, din birou, cât zece mineri de la Lupeni în subteran

Dictatura lui Nicușor Dan: își supune primăriile de sector

Tensiunea cu valori schimbătoare este începutul hipertensiunii
Corupția, măsurată pe ultima uliță a Bucureștiului. O asfaltare furată 100%
Compania de asigurări Euroins, client fidel al amenzilor ASF
Familia politică a lui Cioloș a penetrat PNL și Guvernul încă din 2019. Umbra lui „Grindă”, la șefia Achizițiilor Publice.

“Vacanța” lui Maior la Washington, întreruptă de Iohannis cu doi ani întârziere

Compania Coaliției de dreapta, cu acționarul plecat puțin la Bruxelles. Afacerile, transferate de la un guvern la altul

Fetiţă de 3 ani ajunsă la psiholog, după ce a fost terorizată de o îngrijitoare la creşă

Unde duce setea de personal, la Administrația Bazinală Prut-Bârlad
31 de senatori și colecția lor privată de bijuterii și opere de artă de 1,7 milioane de euro

Curat tehnocrat. Talentul, ONG-ul și partidul de tip „nou” îi recomandă pentru funcții guvernamentale

„Minerii” au pus ochii pe Parcul Național Munții Măcinului
