x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Copilaria pediatriei

Copilaria pediatriei

18 Oct 2004   •   00:00

MESERIE NOBILA

Boala unui adult aduce cu sine multa suferinta. Cand un copil este insa bolnav, suferinta acestuia se transfera multiplicat asupra adultilor din preajma.
Dr. Maria Cutarida Hratunescu, prima femeie medic din Romania, a luat initiativa crearii in 1897 a unui camin pentru ingrijirea copiilor abandonati. El a functionat sub egida Societatii Materna.
DAN CONSTANTIN

Copiii sunt expresia valorii biologice a unui popor, starea sanatatii lor si indicele mortalitatii infantile constituind unul din factorii care caracterizeaza gradul de evolutie si civilizatie. Pediatria nu este o specialitate limitata la o parte a corpului, la o functie organica, la o tehnica, la o boala sau un grup de boli, ci o aplicare a medicinei generale la o intreaga perioada a dezvoltarii omului, deoarece copilul nu este un adult in miniatura; copilaria reprezinta perioada biologica caracterizata prin procesele de crestere si de dezvoltare de la nastere pana la sfarsitul adolescentei. Astfel isi incepea "cuvantul inainte" doctorul Alfred D. Rusescu, eminentul intemeietor al pediatriei moderne in Romania in lucrarea sa consacrata acestei ramuri distincte a medicinei. "Din istoricul Pediatriei Romane", aparuta la Bucuresti in 1975 la Editura Litera. Lucrare semnata de Alfred Rusescu, ramane si acum, dupa trei decenii de la momentul luminii tiparului, o carte extrem de valoroasa care ne permite sa cunoastem evolutia acestei stiinte pe meleagurile romanesti.
Prof. Mihail Manicatide, nascut la Giurgiu in 1867, este considerat fondatorul Scolii stiintifice romanesti de pediatrie. Este autorul a doua tratate de medicina infantila pentru studentI, aparute in mai multe editii.
Asistenta sociala a copiilor in Romania este de data relativ recenta deoarece insasi institutiile romanesti s-au inchegat mai tarziu fata de restul Europei. In 1975, Alexandru Ipsilanti a infiintat o cutie a milosteniei care avea darul de a finanta ingrijirea copiilor lepadati si orfani. Domnitorul a hotarat ca bisericile "Domnita Balasa" si cea a "Tuturor Sfintilor" din capitala Tarii Romanesti sa adaposteasca copiii parasiti si orfani. In cele doua biserici erau adapostiti si crescuti 100 de baieti - la "Domnita Balasa" si 100 de fete la biserica "Tuturor Sfintilor", unde invatau ceva carte si erau dati la meserie.

Aceste prime opere de asistenta sociala a copilului au constituit asa-numita Orfanoterapie, institutie nesigura insa ca si vremurile tulburi din acea perioada.

Intre primii medici il gasim evocat pe englezul John Barkere Mawer, venit in Romania in 1958 ca doctor la Spitalul Brancovenesc si medic al Azilului "Domnita Balasa". El a publicat in romana in 1883 lucrarea "Arta de a ingriji copiii mici". Calauza pentru mamele tinere spre cresterea copiilor, prima de acest fel editata pe malurile Dambovitei.

In Bucuresti apar alte cateva institutii de speta sociala a copilariei, multe dintre ele cu existenta efemera din cauza lipsei mijloacelor de sustinere. Azilul "Elena Doamna", infiintat in 1861 de doctorul Davila si sotia lui, a fost vizitat de doamna Elena Cuza, care a luat initiativa extinderii azilului prin donatii si subscriptie publica. Societatea Timisoiu a functionat prin grija Mariei Brailoiu din 1920 pana in 1938. Societatea Materna, infiintata in 1897, s-a luptat cu dificultatile financiare supravietuind prin grija doctorului Gomoiu, directorul general al asezamintelor "Sfanta Elena", care i-a asigurat in deceniul patru al secolului trecut stabilitate si dotari edilitare.

Ecaterina Cantacuzino, Ana Savescu, Elena Pherechide, doamne din inalta societate a Bucurestiului, au infiintat si sustinut material institutii pentru ingrijirea copiilor mici, azile pentru copii parasiti sau societati de ajutorare a mamelor sarace si a copiilor lor. Aceste inceputuri evidentiaza traditia actiunilor caritabile in societatea romaneasca, dar ele arata in analiza specialistilor si limitele acestei activitati care nu poate singura rezolva problema sanatatii si ocrotirii copiilor.
Dr. Alfred D. Rusescu, nascut in 1895 la Bucuresti, a organizat pediatria si invatamantul superior de medicina pe baze moderne, fiind mentorul marilor profesori care au dezvoltat pana in vremurile de astazi pediatria.

Primul spital de copii a fost infiintat din ordinul caimacanului Tarii Romanesti Alexandru Dimitrie Ghica, in 1857, doctorului Iuliu Barasch revenindu-i raspunderea pentru finalizarea acestui proiect. Prin grija eforiei spitalelor civile, spitalul de copii s-a mutat intr-o cladire noua in strada Diaconeselor, cartierul Popa Tatu, ulterior Liceul "Sfantu Sava". In 1867 conducerea acestui spital excelent dotat pentru acele vremuri revine doctorului Constantin Mica, considerat primul pediatru specialist din tara noastra. In 1886, Spitalul de copii a fost mutat din Strada Diaconeselor, in Strada Clopotari, astazi Strada Grigore Alexandrescu, intr-un local nou construit. Cateva din cladirile ridicate atunci exista si acum, dupa 120 de ani, in incinta actualului Spital de Urgenta pentru copii "Grigore Alexandrescu".

INCEPUTURILE PEDIATRIEI IN TARA

Facultatea de Medicina din Iasi si-a deschis cursurile la 1 decembrie 1879, dar o catedra de Clinica infantila apare la 1897. Catedra avea ca baza Institutul Gregorian infiintat in 1852, iar baza clinica functiona la sectia infantila a Epitropiei "Sfantul Spiridon" din Iasi. Catedra cunoaste o organizare superioara prin venirea ca titular a profesorului Mihail Manicatide. Acesta a condus intre 1900-1920 invatamantul pediatric din Iasi si a reusit sa creeze aici o scoala renumita de pediatrie. La solicitarea societatii orfanilor din primul razboi mondial, la Iasi se infiinteaza in 1922 primul sanatoriu din Romania pentru tratamentul tuberculozei pulmonare a copilului, condus de doctor Emil Hurmuzache. El reuseste sa dezvolte in capitala Moldovei si baza clinica a invatamantului de pediatrie si sa formeze, de asemenea, un puternic centru universitar si de cercetare.

La Cluj, Facultatea de pediatrie a fost tarziu infiintata, abia in 1901. Primul profesor de pediatrie la Facultatea de Medicina a Universitatii Romane din Cluj a fost prof. dr. Titu Gane. El reuseste inca din primii ani sa se impuna atat pe linie didactica, cat si ca un bun conducator al pediatriei din Transilvania, fiind numit inspector general al Asistentei Sanitare in Ardeal si Banat. In 1920 el creeaza centre de ocrotire a copiilor prin transformarea vechilor azile de copii. Succesorul prof. Gane a fost prof. dr. Gheorghe Popovici, care a condus invatamantul de pediatrie la Cluj pana in 1946.

La Timisoara o contributie importanta la dezvoltarea pediatriei au avut-o medicii Paul Corcan si Iosif Nemoianu.

MARCA

Institutul de ocrotire a Mamei si Copilului are o vechime de peste 50 de ani si s-a impus drept institutia stiintifica de marca in cadrul sistemului pediatriei romanesti. Functioneaza in cadrul fostului Spital "Emilia Irza", nume preluat dupa tipicul comunist de la o persoana care nu avea nici o legatura cu sistemul sanitar. Dupa pensionarea prof. Rusescu a urmat la conducerea institutului prof. dr. docent Razvan Priscu. Medic emerit, sef de catedra, doctor docent, decan al Facultatii de pediatrie (1965-1974), Razvan Pricsu isi pierde functia in urma unui conflict deschis cu Elena Ceausescu deoarece contestase politica de crestere fortata a populatiei.

SPOR NEGATIV

Romania are o populatie de circa 22 de milioane de locuitori din care 18,3% sunt copii. Natalitatea este intr-o continua scadere, din 1970 reducandu-se de la 21,1 la mie la 10,5 in 2000. Mortalitatea infantila (raportata la 1.000 de copii nascuti) a scazut de la 29,3 in 1980 la 18,58 in 1999, indicator care situeaza Romania pe un nedorit loc fruntas in Europa. Ca atare sporul natural al populatiei cunoaste o scadere dramatica, in ultimii zece ani inregistrandu-se sporuri negative.

NOII LIDERI

Marii maestri care au format generatia de aur a pediatriei - Mircea Giormaneanu, Gheorghe Goldis, Mircea Maiorescu, Petru Meila, Valeriu Popescu si Razvan Priscu - lasa acum locul elevilor lor, pe care i-au format in clinicile de la "Grigore Alexandrescu", "I.O.M.C.", "Victor Gomoiu", "Fundeni", "Marie Curie". O serie de profesori, cu o cariera stiintifica remarcabila, duc mai departe stafeta maestrilor. Ii numim, fara pretentii de ierarhizare pe Constantin Arion, Eugen Ciofu, Dimitrie Dragomir, Adrian Georgescu, Florea Iordachescu.

Mari medici ai Romaniei - SUMAR (Editie de colectie - 18 octombrie 2004)

Pionierii

Nu se moare de batranete, ci de boala

Adversarul lor a fost moartea

Doctori la cap

Copilaria pediatriei

Cavalerul condamnat de comunisti

Babes, parintele a 50 de microorganisme

Mostenirea uitata a familiei Minovici

Persecutatul

Parintele cardiologiei

Modele

Transplantatii

Inspiratii
×