x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Corespondenţă din Vezsprem: MARIAN COZMA A FOST EXECUTAT!/Poliţia, plătită de interlopi

Corespondenţă din Vezsprem: MARIAN COZMA A FOST EXECUTAT!/Poliţia, plătită de interlopi

de Andrei Ando    |    24 Feb 2009   •   00:00
Corespondenţă din Vezsprem: MARIAN COZMA A FOST EXECUTAT!/Poliţia, plătită de interlopi

Poliţia maghiară are dificultăţi mari în explicarea împrejurărilor în care s-a produs crima de la Veszprem. După ce şeful Poliţiei şi ofiţerul care se ocupa de anchetă au făcut declaraţii care au provocat un scandal public şi i-au pus în conflict cu judecătorii, numai purtătorul de cuvânt este autorizat să ofere relaţii despre caz.



Ofiţerul de presă Varadi Piroska este însă laconic. Refuză să explice care a fost relaţia dintre poliţişti, interlopi şi conducerea clubului unde s-a produs drama. Am solicitat ieri să discutăm cu unul dintre cei cinci arestaţi la Veszprem, dar doamna poliţist a explicat că, practic, este imposibil - ar fi nevoie de acordul arestatului, al şefului Poliţiei maghiare şi al ofiţerului de caz: "Ceea ce, în acest moment, este imposibil de obţinut. Dacă am permite presei să discute cu ei, nu am mai putea derula ancheta, totul s-ar transforma într-o conferinţă de presă perpetuă", a precizat purtătoarea de cuvânt.

INFORMAŢIILE NU SUNT NEGATE
Atitudinea ostilă a poliţiştilor faţă de presă este explicabilă prin prisma dezvăluirilor făcute în ceea ce priveşte relaţia unor ofiţeri cu interlopii. Potrivit unor informaţii neoficiale, în momentul producerii crimei la Clubul Patriotul, în incinta localului se aflau patru poliţişti în afara serviciului şi o judecătoare. Informaţia este nuanţată de Poliţie, dar nu negată! Se spune chiar că unii poliţişti lucrează după program în barurile din oraş, ca agenţi de pază. Astfel, relaţiile dintre ei şi interlopii care frecventează aceste locuri şi care le controlează, ar deveni iminente. Practic, asta înseamnă că unii dintre poliţişti nu numai că ar avea tangenţă cu interlopii, ci chiar ar fi plătiţi de către ei! Am aflat, de asemenea, că audierile s-au extins şi asupra poliţiştilor, iar anchetatorii verifică în acest moment tocmai aceste relaţii. Întrebată de Jurnalul Naţional câţi poliţişti au fost audiaţi în cazul uciderii lui Marian Cozma, Varadi Piroska a evitat să ofere o cifră exactă. Se pare că au fost audiaţi mai mulţi poliţişti trecuţi în rezervă. Şeful Poliţiei ungare, Bencze Jozsef, a dispus o anchetă amănunţită pentru a afla câţi poliţişti se aflau în club şi de ce nu au împiedicat masacrul!

POLIŢIŞTII, DUŞI CU VORBA
De altfel, este suspectă şi îndrâjirea cu care Poliţia, în ciuda tuturor evidenţelor, neagă existenţa crimei organizate de la Enying, dirijată de familii de romi. Este vorba de o bandă de 100-120 de persoane, a cărei existenţă a fost confirmată de primarul oraşului Siofok, de agenţi economici, şi de locuitori din Enying, foşti membri ai găştii. Am reuşit să aflăm, ieri, la Veszprem că, cu câteva minute înainte de crimă o patrulă a Poliţiei a verificat clubul Patriotul, dar gaşca lui Sztojka i-a determinat pe poliţişti să plece. Cum? Cu vorba... Deşi Poliţia locală neagă informaţia şi susţine că poliţiştii au descins doar la un club din vecinătate, Latin, informaţia ne-a fost confirmată de mai mulţi martori oculari.

CEL PUŢIN PATRU LOVITURI
O ipoteză şocantă a apărut în cazul lui Marian. Nu a fost vorba deloc de crimă accidentală, aşa cum sugerează trei dintre cei arestaţi. Dimpotrivă. Ceea ce nu s-a făcut public din raportul medico-legal este că pe corpul handbalistului sunt nu una, nu două, ci mai multe lovituri de cuţit. "Cel puţin patru!" - ne-au declarat sursele noastre, ceea ce duce cu gândul, clar, că este vorba mai degrabă de o execuţie decât de un omor accidental, produs la supărare.


Handbalistul Uros Vilovski a rupt tăcerea

Surse judiciare ne declară că a fost o mare greşeală că cei doi handbalişti nu au fost păziţi de Poliţie în spital. Nu se exclude nici varianta intimidării lor chiar de către agresori. Să nu uităm că Poliţia l-a căutat întâi pe Sztojka tocmai în spitalul din Veszprem, unde oricine poate intra fără nici un fel de probleme! Un al treilea handbalist participant la evenimentele în care Marian Cozma şi-a pierdut viaţa, Uros Vilovski, a rupt ieri tăcerea şi a vorbit despre ceea ce s-a întâmplat în noaptea dramatică: "Cinci-şase interlopi ne-au abordat cu puţin înainte de ora trei. Nu ştiu de ce. Când am văzut ce se întâmplă, am încercat să îmi scot colegii din bar, apoi am fugit şi am început să urlu pe stradă. Am încercat să atrag atenţia interlopilor asupra mea, să mă urmărească pe mine şi să îi facă scăpaţi pe ceilalţi. L-am întâlnit pe Pesici la colţul clădirii. Avea sânge pe mâini.

L-am întrebat dacă poate umbla, mi-a spus că da, deşi se vedea că este tot mai slab cu fiecare pas. Cu moartea lui Marian Cozma mi-am pierdut unul dintre cei mai buni prieteni. Locuiam cu el în acelaşi imobil, la acelaşi etaj. Mergeam unul la celălalt dimineaţa, la prânz şi seara. Şi la cină în oraş ieşeam împreună!"


Stevo Sesum: "Sunt director al unei firmede agricultură"!

Stevo Sesum, tatăl handbalistului Jarco Sesum, despre care se spune că ar avea o legiune specială de sârbi (Tigrii lui Arkan) gata să îi hăituiască şi să răzbune incidentele de la Veszprem, a declarat că totul nu este decât invenţie. "Nu am nici un fel de firmă de pază şi protecţie! Nu voi veni cu nici o armată să fac ordine în Ungaria. Sunt directorul adjunct al unei firme de agricultură şi am încredere maximă în justiţia din Ungaria". Tatăl handbalistului spune că fiul său a fost totuşi norocos, având în vedere că nu şi-a pierdut ochiul. "Necazul nu e atât de mare cum am crezut iniţial, când am auzit ce s-a întâmplat", a precizat Stevo Sesum.

Stevo Sesum şi soţia lui la spitalul din Vesprem


Filmul crimei

Ora 16:00: Mai mulţi membri ai echipei de handbal MKB Veszprem se întâlnesc şi se distrează într-un bar din oraş, unde Marian Cozma îşi anunţă coechipierii că este decis să se căsătorească cu prietena sa, sosită în vizită la el în dimineaţa zilei respective.
Ora 23:00: Începe la Clubul Mocca sărbătorirea naşterii copilului handbalistului Ivancsik Gergo.
Ora 1:30-2:00: Echipa părăseşte clubul Mocca şi se deplasează la localul Patriotul. Primii ajung Pesic, Vilosvski, David Corazia (a plecat din bar chiar cu 10 minute înainte de incident). Ajung apoi Cozma, Kuznikov, Lapsevici şi ultimul Sesum. Clubul Patriotul era un local preferat al handbaliştilor, în special al lui Cozma. Este vorba de un club intim, aproape familial, în centrul oraşului, unde tinerii merg cu predilecţie pentru că îmbină discoteca cu pub-ul. Este situat pe trei niveluri: la subsol, în pivniţă, este clubul Patriotul, la primul nivel, berăria irlandeză, la nivelul superior, un pub.
Ora 2:15-2:30: Apare în club gaşca lui Sztojka. Există o bandă din Veszprem pe care gaşca lui Sztojka o vizita deseori şi, potrivit informaţiilor noastre, oamenii lui Sztojka erau în oraş tocmai la invitaţia celor din Veszprem. Nu erau pe tărâm necunoscut. Sursele noastre spun că deseori făceau adevărate demonstraţii de forţă prin Veszprem. "Umblau în haită, nu numai prin Veszprem, ci pe toată plaja din jurul Balatonului, să facă impresie, să bage spaima în toţi. Vara erau numai în maiou, ca să li se vadă muşchii".
Ora 2:47: Pleacă din club handbalistul David Corazia şi mai mulţi sportivi. Ceilalţi rămân să danseze în continuare. Potrivit informaţiilor noastre, Marian era jos, dansa şi se săruta permanent cu iubita sa.
Ora 2:53: Pe ringul de dans, Cozma este lovit peste spate de unul dintre membrii găştii lui Sztojka. Lovitura a fost dată cu palma, dar handbalistul nu a reacţionat, a continuat să danseze mai departe.
Ora 2:54: Cozma este lovit încă o dată peste spate, cu palma, de unul dintre agresori. Handbalistul se întoarce către atacator şi ripostează - întâi verbal, apoi se creează o busculadă, în care încep să zboare sticle şi se dau pumni.
Ora 2:55: Cozma cade pentru prima oară. S-a întâmplat jos, în club: unul dintre colegii de echipă susţine că l-a văzut într-o fracţiune de secundă clătinându-se şi picând. Se pare că este momentul când e lovit la cap.
Ora 2:56: Raffael Sándor este lovit cu o sticlă în cap de anturajul handbalistului. Pe imaginile Poliţiei nu se vede exact cine l-a lovit. Este cert că în momentul arestării sale în Austria, Raffael era cu capul însângerat.
Ora 2:57: Din gaşca lui Sztojka a fost aruncat un scaun către Cozma. Handbalistul român este lovit. În club, cele două tabere se bat de-a binelea. Pesici primeşte o lovitură puternică în cap. Sesum strigă unele dintre puţinele cuvinte pe care le ştie în limba maghiară: "Nyugi! Nyugi" (Liniştiţi-vă!).
Ora 2:58-3:08: Vilovski încearcă să îi scoată din discotecă pe handbalişti. Ies Sesum, Lapsevici. Cozma încearcă să urce pe trepte. În capul scărilor, trei bărbaţi îi ţin calea frontal. Îl lasă să urce, apoi îl înconjoară. Martorii oculari susţin că le-a arătat atacatorilor, cu degetul, că a fost rănit la faţă şi la cap. Era furios. A încercat să îl lovească pe unul dintre agresori. Mai mulţi bărbaţi se aruncă însă către el. Pesici apare în capul scărilor şi strigă la atacatori, încearcă să îi lovească ("Am dat toţi, eu nici nu ştiu unde am fost înjunghiat. Nici nu am observat că eram înjunghiat, numai când am văzut sângele pe palmă" - a declarat handbalistul la Poliţie. În acel moment, declară unul dintre coechipieri, Marian a căzut ca şi cum cineva ar fi tras brusc un covor de sub el. Sesum a sărit la Cozma, s-a aplecat să îi ridice capul, dar agresorii l-au lovit cu piciorul în figură de mai multe ori. Nu se cunosc împrejurările în care a fost înjunghiat Pesici.
Ora 3:09: Handbalistul Vilovski fuge urlând din faţa clubului Patriotul şi ocoleşte clădirea, cu un grup de agresori pe urmele sale. Îi pierd urma, iar el se întoarce pe partea cealaltă a clădirii spre Patriotul. În colţ îl vede pe Pesici, cu mâinile însângerate, şi îl duce la spital.
Ora 3:12: Soseşte la faţa locului Ambulanţa. Se încearcă resuscitarea imediată a lui Marian Cozma. Ajung şi alte patru Salvări, românul este dus la spital. Nu se mai reuşeşte salvarea sa, deşi este resuscitat zeci de minute.

×