ALEGERI GENERALE 2004
Corneliu Vadim Tudor a solicitat ieri electoratului PRM si lui Traian Basescu, candidatul Aliantei D.A. la Presedintie, sa nu participe la turul II al
alegerilor prezidentiale din 12 decembrie.
ANIELA NINE
|
MOTIV. C.V. Tudor e convins ca alegerile au fost fraudate |
Liderul PRM l-a sfatuit pe candidatul Aliantei sa faca acest pas in semn de protest fata de fraudarea alegerilor de duminica. "Il sfatuiesc pe Traian Basescu sa nu se duca la turul II, pentru ca se duce victima sigura. Il vor macelari! Il invit sa se alature PRM si sa facem impreuna pasul la ofsaid!", a spus C.V. Tudor. Totodata, el a explicat ca aceasta atitudine a lui Basescu ar fi normala, avand in vedere solicitarea pe care Alianta D.A. a adresat-o BEC, de anulare a alegerilor, pe motivul fraudei electorale. "Din moment ce el acuza virulent fraudarea alegerilor, ar insemna sa plece in turul II de la premisa de frauda", a spus C.V. Tudor. El a adresat acelasi indemn si electoratului PRM, de a nu se prezenta la urne peste doua saptamani, intrucat "turul al II-lea al alegerilor prezidentiale este rezultatul unei enorme fraude". Liderul PRM a solicitat boicotarea turului doi in situatia in care alegerile de duminica nu vor fi anulate asa cum s-a cerut in contestatia pe care PRM a adresat-o marti seara BEC. Totodata, pe motiv de "frauda grava si evidenta", C.V. Tudor a cerut ca dupa anularea imediata a alegerilor parlamentare si prezidentiale acestea sa fie repetate in decembrie 2004 sau in februarie-martie 2005.
APEL LA MASE. Prezent la conferinta de presa, Matei Bratianu, secretar general al Blocului National Sindical, care a facut prin PBND o alianta preelectorala cu PRM, a sustinut pozitia lui C.V. Tudor. In opinia lui Bratianu, numai "caderea Guvernului sau alegeri anticipate, provocate de presiunea strazii, ar duce la o modificare a atitudinii politicienilor fata de alegatori. Atat Bratianu, cat si presedintele PRM au tinut sa sublinieze ca ei "nu cheama lumea in strada", dar "aceasta este o solutie". "Nu incurajez tulburarile sociale, nu sunt haiducul Bujor, nu chem lumea in strada, dar, daca strada ma va chema, nu voi putea sa nu vin in lumina reflectoarelor", si-a precizat liderul PRM pozitia fata de o posibila "ucrainizare" a Romaniei.
ALIANTE. Acuzand fraudarea alegerilor, liderul PRM a cerut Aliantei D.A. "blocarea totala a lucrarilor noului Parlament", pentru ca astfel "sa se finalizeze criza politica fara precedent". Desi C.V. Tudor a afirmat ca PRM este deschis oricarei colaborari postelectorale, el a exclus categoric orice fel de tratative cu PSD. "Exclud orice colaborare cu PSD, pentru ca PSD te trage in groapa, este o ciuma." In schimb, liderul PRM si-a afirmat deschiderea catre o colaborare cu Alianta D.A. pentru a forma majoritatea in viitorul Parlament, dar cu conditia ca Alianta D.A. sa "isi elimine toti ciocoii, toti hotii, asa cum a procedat PRM". Printre cei pe care Alianta D.A. ar trebui sa ii excluda din randurile sale, Vadim l-a numit pe Dinu Patriciu. "Daca Patriciu ramane in PNL, nu ne asociem cu ei", a conditionat Vadim. El a dezvaluit ca "este curtat asiduu" de membri imporanti din PSD pentru stabilirea unei colaborari, dar a refuzat sa dea nume in acest sens. "Suntem curtati asiduu de PSD, dar PRM nu va participa la nici un guvern fraudulos", si-a precizat el pozitia.
SFAT
"Il sfatuiesc pe Traian Basescu sa nu se duca la turul II, pentru ca se duce victima sigura. Il vor macelari! Il invit sa se alature PRM si sa facem impreuna pasul la ofsaid!" -
Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM
Contestatia PRM a fost respinsa
|
AVALANSA. BEC condus de Ghergut a primit noi contestatii |
Biroul Electoral Central (BEC) a respins ieri contestatia depusa de PRM prin care se cerea anularea alegerilor, pentru ca la acest document nu era atasata nici o proba, a anuntat presedintele BEC, judecatorul Emil Ghergut.
Potrivit lui Ghergut, in contestatie erau mentionate doar motive de ordin general.
In sedinta de ieri, BEC a analizat si contestatiile depuse de filialele Aliantei PNL-PD din judetele Alba, Valcea si Tulcea, prin care se cerea anularea alegerilor in anumite sectii de votare, stabilindu-se ca aceste documente sa ramana in evidenta BEC, astfel incat sa se dea semnatarilor posibilitatea sa stranga probe referitoare la pretinsa fraudare a alegerilor. Aceeasi solutie a fost dispusa si in cazul unei contestatii a PNG.
Contestatiilor Aliantei PNL-PD si PRM privind modul de desfasurare a procesului electoral li s-au adaugat ieri cele ale PNG, PNTCD si Alianta Populara Crestin Democrata. PNTCD a solicitat sistarea procesului de centralizare a rezultatelor alegerilor, renumararea buletinelor de vot la fiecare sectie de votare si verificarea listelor speciale de alegatori pentru a fi identificate persoanele care ar fi putut vota de mai multe ori. Semnatarul contestatiei, presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, solicita BEC sa decida anularea procesului de votare din 28 noiembrie in situatia in care va constata incalcarea legii.
MANDATE. Pe de alta parte, Emil Ghergut a anuntat ca BEC ar putea comunica astazi rezultatul final al scrutinului din 28 noiembrie, precizind ca ieri s-a transmis Birourilor judetene lista formatiunilor care au trecut pragul electoral, in vederea impartirii mandatelor. Potrivit presedintelui BEC, Birourile judetene au atribuit mandatele de deputat si senator cuvenite formatiunilor care au trecut pragul electoral, urmand sa comunice celelalte voturi ramase neutilizate pentru fiecare formatiune. Dupa transmiterea acestor date, BEC va face redistribuirea celorlalte mandate. Campania electorala pentru turul doi al alegerilor prezidentiale poate sa inceapa dupa ce BEC prezinta rezultatele finale pentru Camera si Senat si dupa ce Curtea Constitutionala constata ca sunt indeplinite conditiile pentru inceperea turului doi, a precizat Emil Ghergut, apreciind ca acest lucru s-ar putea intampla maine. (Carmen Vintila, Aniela Nine)